O πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης μίλησε για πρώτη φορά για τις απολαβές των γιατρών, ενώ υπογράμμισε ότι η πανδημία ανέδειξε την μεγάλη ανισότητα του συστήματος υγείας μεταξύ κέντρου και περιφέρειας.
Τη συνολική εικόνα που έχει αποκομίσει από τη λειτουργία του δημόσιου συστήματος υγείας ανέλυσε ο πρωθυπουργός μιλώντας σε συζήτηση με θέμα “το Σύστημα Υγείας στη Νέα Εποχή”.
Κ. Μητσοτάκης: Δεν έχουμε τελειώσει με την πανδημία
“Βρισκόμαστε αυτή την στιγμή σε μία φάση όπου η πανδημία στη χώρα μας και παγκόσμια, σημειώνει μία σημαντική ύφεση ως αποτέλεσμα του υψηλού ποσοστού εμβολιασμού αλλά και της ανοσίας που έχει επέλθει κυρίως από την μετάλλαξη Όμικρον και τις υπομεταλλάξεις της, που είχε πολύ μεγάλη διασπορά τους τελευταίους μήνες, αλλά σε καμία περίπτωση δεν έχουμε τελειώσει ακόμη με την πανδημία και είναι πολύ πιθανό από το φθινόπωρο να βρεθούμε αντιμέτωποι με κάποιου είδους νέο κύμα, το οποίο ξέρουμε όμως ότι θα πλήξει περισσότερο τους πιο ευάλωτους συμπολίτες μας, τους πιο ηλικιωμένους ή αυτούς που έχουν κάποιο ειδικό λόγο να προσέχουν περισσότερο”, τόνισε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.
Ο κ. Μητσοτάκης εκτίμησε οτι τα μέτρα δημόσιας πολιτικής δεν θα είναι πια οριζόντια, αλλά θα εστιάζονται στην προστασία των πιο ευάλωτων συμπολιτών μας.
“Θα περιμένουμε τις υποδείξεις της Επιτροπής για τις ηλικίες εκείνες που θα χρειαστούμε τέταρτη δόση εμβολίου και είναι πολύ σημαντικό να αντιληφθούμε ότι ο τακτικός εμβολιασμός είναι κάτι που δεν πρέπει να φθίνει”, πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης.
Κ. Μητσοτάκης: Ανισότητες στο σύστημα υγείας
O πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η πανδημία ανέδειξε την μεγάλη ανισότητα του συστήματος υγείας μεταξύ κέντρου και περιφέρειας, σημειώνοντας ότι έχουμε ένα πολύ μεγάλο κενό στην Πρωτοβάθμια Υγεία,
Επίσης, αναφέρθηκε σε προσλήψεις μόνιμων και επικουρικών γιατρών και τόνισε οτι “τρέχει” από το υπουργείο Υγείας και η προκήρυξη για 4.000 νοσηλευτές, σημειώνοντας ότι το σύστημα Υγείας χρειάζεται υποστήριξη σε επίπεδο μόνιμων νοσηλευτών για να διορθωθεί αυτή η ανισσοροπία που διαχρονικά υπήρχε”.
Κ. Μητσοτάκης: Χαμηλές οι απολαβές των γιατρών
Αναγνώρισε πάντως ότι είναι σχετικά χαμηλές οι απολαβές των γιατρών στην Ελλάδα εάν τις συγκρίνουμε με άλλες χώρες με αποτέλεσμα να έχουμε ένα brain drain σημαντικό” και σημείωσε ότι:
“Εκεί πρέπει να κανουμε μία συνολική αξιολόγηση του τρόπου με τον οποίο αμείβουμε τους γιατρούς, τι πρόσθετες δυνατότητες για πρόσθετο εισόδημα μπορούμε να έχουμε εντός του εθνικού συστήματος υγείας και να δημιουργήσουμε και μία μεγαλύτερη ώσμωση και με τον ιδιωτικό τομέα και θα έλεγα και έναν γόνιμο ανταγωνισμό μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα”.
Ο κ. Κ. Μητσοτάκης επισήμανε ότι “είμαστε και σήμερα ακόμα ένα σύστημα υγείας που είναι κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο όσον αφορά την χρηματοδότηση”, τόνισε ωστόσο ότι “έχουμε αυτή την στιγμή σημαντικά πρόσθετα χρηματοδοτικά εργαλεία και από το ΕΣΠΑ και από το Ταμείο Ανάκαμψης που θα μας βοηθήσουν να επενδύσουμε στον τομέα της Υγείας, είτε με σημαντικές παρεβάσεις σε νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας, είτε με πρωτοβουλίες που αφορούν στις ψηφιακές δράσεις που είναι και η μεγάλη πρόκληση του μέλλοντος, ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά και στις ιδιωτικές δωρεές για τον τομέα της Υγείας
Σε ότι αφορά την οργάνωση τόνισε ότι “έχουμε ένα αρκετά κατακερματισμένο σύστημα”, και σίγουρα “δεν έχουμε φθάσει στο σημείο που να μπορούμε να μετράμε την απόδοσή του με τρόπο που να μας επιτρέπει να κάνουμε εύκολες συγκρίσεις, να θέτουμε στόχους και να βλέπουμε που πρέπει να παρεμβαίνουμε για να βελτιωθεί η απόδοση του συστήματος”, ενώ χαρακτήρισε “λυπηρό το γεγονός ότι δεν μπορούμε πολιτικά να συμφωνήσουμε, τουλάχιστον με την αξιωματική αντιπολίτευση, σε ορισμένες απολύτως αυτονόητες αλλαγές που πρέπει να γίνουν”.
Μιλώντας για τον νοσοκομειακό χάρτη σημείωσε ότι “σήμερα έχουμε νοσοκομεία τα οποία μπορεί να απέχουν 20 ή 30 χιλιόμετρα το ένα από το άλλο τα οποία υπολειτουργούν και τα δύο”.
“Πείτε ότι έχουμε δύο νοσοκομεία που και τα δύο μπορεί να έχουν μία οφθαλμολογική κλινική με έναν οφθαλμίατρο, ο οποίος να μην μπορεί να χειρουργήσει επειδή είναι ένας και μόνος και τελικά να μην εξυπηρετεί ούτε το ένα ούτε το άλλο νοσοκομείο τα οφθαλμολογικά περιστατικά. Αυτά είναι παθογένειες που πρέπει να διορθωθούν”, σημείωσε και πρόσθεσε:
“Εμείς λέμε ότι δεν χρειάζεται να κλείσει καμία μονάδα, αλλά μπορεί να αλλάξει η κατεύθυνσή της. Θα δημιουργήσουμε ένα σύστημα περιφερειακών κέντρων, με ακτίνες στην περιφέρεια από κει και πέρα και θα εξορθολογίσουμε τις κλινικές που υπάρχουν στα περιφερειακά νοσοκομεία”.
“Θα μας οδηγήσει αυτό σε κάποιες συγκρούσεις; Προφανώς. Θα ξεβολευτούν κάποιοι; Προφανώς και θα ξεβολευτούν κάποιοι. Είναι δυνατόν όμως σήμερα η αξιωματική ανταντιπολίτευση να περιοδεύει στην Ελλάδα και όπου βλέπει τέτοιες δυσλειτουργίες να λέει ότι δεν πρέπει να γίνει καμία παρέμβαση σε ένα περιφεριακό νοσοκομείο που παρέχει μέτριες υπηρεσίες”, υπογράμμισε ο κ. Κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε ότι “ο νέος νοσοκομειακός χάρτης αποτελεί μία μεταρρύθμιση που ήδη δρομολογείται, θα είναι μεταρρύθμιση δεύτερης τετραετίας και εμείς θα δούμε που πρέπει ενδεχομένως να συγχωνεύσουμε δράσεις, που πρέπει να γίνει εκσυγχρονισμός”.
Ο κ. Κ. Μητσοτάκης επισήμανε τέλος ότι “το νέο ΕΣΥ είναι ένα στοίχημα” για την κυβέρνηση και για τον ίδιο.
Διαβάστε επίσης
Πώς να αποθηκεύσετε τη μελιτζάνα – Ολόκληρη, κομμένη και μαγειρεμένη