Προληπτικός έλεγχος για τον καρκίνο του πνεύμονα, με αξονική τομογραφία χαμηλής ακτινοβολίας

Σημαντικό «όπλο», για την πρώιμη διάγνωση του καρκίνου του πνεύμονα, αποτελεί ο έλεγχος που πραγματοποιείται με αξονική τομογραφία χαμηλής ακτινοβολίας (Low Dose CT). Ενεργοί καπνιστές ή καπνιστές που έχουν διακόψει το κάπνισμα για λιγότερο από 15 χρόνια, ηλικίας άνω των 50 ετών και εφόσον έχουν καπνίσει περισσότερα από ένα πακέτο τσιγάρα ανά ημέρα για 30 χρόνια, έχουν απόλυτη ένδειξη για ετήσιο έλεγχο με αξονική τομογραφία θώρακος, χαμηλής ακτινοβολίας, χωρίς σκιαγραφικό.

Την πρωτοποριακή μέθοδο έγκαιρης διάγνωσης του καρκίνου του πνεύμονα, με αξονική τομογραφία χαμηλής ακτινοβολίας, παρουσίασε ο Όμιλος Ιατρικού Αθηνών, σε Συνέντευξη Τύπου.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν ο Δρ. Βασίλης Αποστολόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος Ομίλου Ιατρικού Αθηνών, ο Δρ. Παναγιώτης Μπεχράκης, MD, PhD, (McGill), F.C.C.P, Πνευμονολόγος, Εντατικολόγος, Ιατρικό Κέντρο Αθηνών, τ. Αν. Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών & Harvard University, Διευθυντής Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας του Αμερικάνικου Κολλεγίου Ελλάδος, Επικεφαλής Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων για τον έλεγχο του καπνίσματος, ο Δρ. Νικόλαος Μποντόζογλου, Ακτινοδιαγνώστης, Διευθυντής Αξονικής & Μαγνητικής Τομογραφίας, Ιατρικό Κέντρο Αθηνών, ο Δρ. Ηρακλής Τιτόπουλος, MD, Phd, Ειδικός Επεμβατικός Πνευμονολόγος, Διευθυντής Πνευμονολογικής Κλινικής Ιατρικό Διαβαλκανικό Θεσσαλονίκης, ο Δρ. Τζαμπραήλ Νταχάμπρε, MD PhD, FETCS, Θωρακοχειρουργός, Διευθυντής Θωρακοχειρουργικής Κλινικής, Ιατρικό Κέντρο Αθηνών και ο Δρ. Κοσμάς Τσακιρίδης, MD, PhD, FEBTS, Χειρουργός Θώρακος-Καρδιάς, Διευθυντής Καρδιο-Θωρακοχειρουργικής Κλινικής, Εξειδικευμένος στη Ρομποτική Θωρακοχειρουργική, Ιατρικό Διαβαλκανικό Θεσσαλονίκης.

Καρκίνος του Πνεύμονα

Ο καρκίνος του πνεύμονα είναι ο δεύτερος σε συχνότητα εμφάνισης μετά τον καρκίνο του προστάτη στους άνδρες και του μαστού στις γυναίκες και ο πρώτος σε θανάτους παγκοσμίως. Η μεγάλη θνησιμότητά του οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι η διάγνωση της νόσου γίνεται αργά, όταν πλέον βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο, περιορίζοντας τις θεραπευτικές λύσεις. Χαρακτηστικό είναι ότι σήμερα, η 5ετής επιβίωση των ασθενών με καρκίνο του πνεύμονα βρίσκεται στο 15%, ενώ με την έγκαιρη διάγνωση μπορεί να φτάσει στο 85%.

Για την πρόληψη του καρκίνου του πνεύμονα, οι άνθρωποι με υψηλή επικινδυνότητα μπορούν να ελέγχονται, σε ετήσια βάση, με αξονική τομογραφία θώρακα χαμηλής δόσης ακτινοβολίας. Η μέθοδος αυτή απεικονίζει με λεπτομέρεια τους πνεύμονες, ενώ έχει 90% λιγότερη ακτινοβολία σε σχέση με τη συμβατική αξονική τομογραφία θώρακα.

Η διάγνωση πραγματοποιείται από εξειδικευμένους ακτινολόγους με υποβοηθούμενο Σύστημα Τεχνητής Νοημοσύνης (ΑΙ), δίνοντας αποτελέσματα υψηλής ακρίβειας και ποιότητας εικόνας. Η εξέταση είναι ταχύτατη, ανώδυνη και δε χρειάζεται ένεση ή χορήγηση σκιαγραφικού. Όταν η υποψία καρκίνου είναι σημαντική, θα συστηθούν περαιτέρω εξετάσεις όπως βιοψία. Εφόσον απαιτηθεί, τα ευρήματα συζητώνται με ειδικούς πνευμονολόγους και θωρακοχειρουργούς.

Διαβάστε επίσης 

Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία- Εκστρατεία SmokeFreeGreece: Στόχος να μειωθούν οι καπνιστές

Δερματολογική Εταιρεία – Λέπρα: Κανένας κίνδυνος και κανένας λόγος στιγματισμού

 

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.