Το σύνδρομο της ραγισμένης καρδιάς: Η πάθηση που “χτυπά” περισσότερο τις γυναίκες

“Ένιωσα την καρδιά μου να ραγίζει”. Αλήθεια, ποια από εμάς δεν το έχει πει; Ποια ή ποιος δεν έχει νιώσει την καρδιά του να ραγίζει ακόμα και να γίνεται κομμάτια, μετά από έναν χωρισμό ή την απώλεια ενός αγαπημένου προσώπου;

Κι, όμως, το “ένιωσα την καρδιά μου να ραγίζει” στην πραγματικότητα δεν είναι απλά μια φράση που δείχνει το μέγεθος του πόνου που προκαλεί μία απώλεια, όποια και αν είναι αυτή. Η “ραγισμένη καρδιά” είναι αληθινή και ιατρικά είναι γνωστή ως το… “σύνδρομο της ραγισμένης καρδιάς”. Πρόκειται για μία πάθηση της καρδιάς, που σε ποσοστό “χτυπά” περισσότερο τις γυναίκες, είναι γνωστή και ως μυοκαρδιοπάθεια Takotsubo, ενώ σύμφωνα με συμπεράσματα μελετών, προκαλείται από το έντονο στρες που μπορεί να βιώσει το άτομο.

Το σύνδρομο της ραγισμένης καρδιάς μιμείται το έμφραγμα

Οι Ιάπωνες το ονομάζουν σύνδρομο takotsubo που σημαίνει «παγίδα για χταπόδια». Το σύνδρομο πήρε το όνομα αυτό επειδή κάνει την καρδιά να φουσκώνει και να παραμορφώνεται, με αποτέλεσμα να μοιάζει με το δοχείο που χρησιμοποιείται παραδοσιακά στην Ιαπωνία για το ψάρεμα του χταποδιού.

Τα τελευταία χρόνια ο όρος ακούγεται όλο και πιο συχνά, ενώ στα χρόνια της πανδημίας, σύμφωνα με μελέτες, τα περιστατικά έχουν αυξηθεί σημαντικά, με τις γυναίκες – μεγαλύτερης κυρίως ηλικίας – να εμφανίζουν περισσότερο το σύνδρομο. Βέβαια, ο λόγος που η πανδημία αύξησε τα περιστατικά έχει εξήγηση, καθώς το σύνδρομο της ραγισμένης καρδιάς συνδέεται με το έντονο άγχος. Εξάλλου, ονομάζεται και μυοκαρδιοπάθεια λόγω στρες και μπορεί να σας προσβάλλει ακόμα κι αν είστε υγιείς.

Οι γυναίκες είναι πιο πιθανό από τους άνδρες να βιώσουν ξαφνικό, έντονο πόνο στο στήθος (η αντίδραση σε ένα κύμα ορμονών λόγω στρες) που μπορεί να προκληθεί από ένα συναισθηματικά στρεσογόνο γεγονός, όπως ο θάνατος ενός αγαπημένου προσώπου, ένας χωρισμός κ.ά.

Το σύνδρομο ραγισμένης καρδιάς μπορεί να διαγνωστεί λανθασμένα ως έμφραγμα, επειδή τα συμπτώματα και τα αποτελέσματα των εξετάσεων είναι παρόμοια. Μάλιστα, οι εξετάσεις δείχνουν δραματικές αλλαγές στον καρδιακό ρυθμό και τις ουσίες του αίματος, που είναι χαρακτηριστικές σε μια καρδιακή προσβολή. Αλλά σε αντίθεση με το έμφραγμα, εδώ δεν υπάρχουν ενδείξεις φραγμένων καρδιακών αρτηριών.

Ποια τα συμπτώματα

Στο σύνδρομο ραγισμένης καρδιάς, ένα μέρος της καρδιάς μεγεθύνεται προσωρινά και δεν αντλεί καλά το αίμα, ενώ το υπόλοιπο της καρδιάς λειτουργεί κανονικά ή με ακόμη πιο δυνατές συσπάσεις. Οι ερευνητές μόλις τώρα αρχίζουν να μαθαίνουν τις αιτίες και πώς να διαγνώσουν το εν λόγω σύνδρομο και να το αντιμετωπίσουν.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, τα πιο κοινά συμπτώματα του συνδρόμου είναι η στηθάγχη (πόνος στο στήθος) και η δύσπνοια. Επίσης, μπορεί να εμφανιστούν αρρυθμίες (ακανόνιστοι καρδιακοί παλμοί), ή καρδιογενές σοκ στην εσχάτη των περιπτώσεων.

Ασθενείς με «ραγισμένη καρδιά» λόγω κορονοϊού

Οι Αμερικανοί ερευνητές, με επικεφαλής τον καρδιολόγο Ανκούρ Κάλρα της Κλινικής του Κλίβελαντ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό «JAMA Network Open», διαπίστωσαν μεγάλη αύξηση του ποσοστού των καρδιολογικών ασθενών με τέτοιο σύνδρομο στη διάρκεια της πανδημίας (7,8%) από ό,τι πριν από την εμφάνιση της Covid-19 (μόνο 1,7%).

Επίσης, οι ασθενείς με «ραγισμένη» καρδιά παρέμεναν περισσότερο χρονικό διάστημα στο νοσοκομείο εν μέσω πανδημίας, σε σχέση με την προ-πανδημική περίοδο. Όμως, δεν παρατηρήθηκε σημαντική διαφοροποίηση στη θνησιμότητα των ασθενών με μυοκαρδιοπάθεια λόγω στρες πριν και μετά την πανδημία. Επίσης, το εν λόγω σύνδρομο δεν φάνηκε να αυξάνει την πιθανότητα λοίμωξης, αφού όλοι οι ασθενείς βγήκαν αρνητικοί στα τεστ για κορονοϊό.

«Η πανδημία Covid-19 έχει προκαλέσει πολλαπλά επίπεδα στρες στις ζωές των ανθρώπων σε όλον τον κόσμο. Οι άνθρωποι δεν ανησυχούν μόνο για τους εαυτούς τους ή τις οικογένειές τους μήπως αρρωστήσουν, αλλά, επίσης, νοιάζονται για οικονομικά και συναισθηματικά ζητήματα, κοινωνικά προβλήματα και πιθανώς τη μοναξιά και την απομόνωση. Το στρες μπορεί να έχει σωματικές επιπτώσεις στα σώματα και στις καρδιές μας, όπως δείχνουν και οι αυξημένες σε αριθμό διαγνώσεις μυοκαρδιοπάθειας λόγω στρες που βλέπουμε γύρω μας», δήλωσε ο Δρ. Κάλρα.

Πώς να το αντιμετωπίσετε

Αν και δεν υπάρχουν γνωστές θεραπείες για την πρόληψη του συνδρόμου ραγισμένης καρδιάς, η μείωση του στρες και η υγιεινή ζωή μπορούν να βοηθήσουν. «Κανείς δεν ξέρει πραγματικά αν το σύνδρομο προκαλείται με βάση τη γενετική, ωστόσο είναι σοφό να μάθει κανείς τεχνικές διαχείρισης του άγχους και επίλυσης προβλημάτων ώστε να μπορέσει να ξεπεράσει σωματικές ή συναισθηματικές στρεσογόνες στιγμές», λέει ο Nitin Bhatnager, καρδιολόγος στο Greenfield Mass.

«Ο διαλογισμός, η σωστή διατροφή, ο υγιεινός τρόπος ζωής, η σωματική άσκηση είναι κάποιοι τρόποι για να καταπολεμήσει κανείς το άγχος, ενώ παίζουν ρόλο στη μείωση της πιθανότητας φλεγμονής στα αιμοφόρα αγγεία», συμπληρώνει.

Τέλος, τα καλά νέα είναι πως αν γίνει η έγκαιρη και σωστή διάγνωση, με την κατάλληλη αγωγή, ο κύκλος αποθεραπείας του συνδρόμου διαρκεί το πολύ μέχρι τρεις μήνες. Ωστόσο, όπως τονίζουν οι ειδικοί, δεν πρέπει να αμελείτε τα σημάδια που δίνει το σώμα σας, και να απευθυνθείτε σε γιατρό για να γίνει η σωστή διάγνωση.

Διαβάστε επίσης

5 αλλαγές στο σώμα που μπορούν να αποκαλύψουν ένα σοβαρό πρόβλημα υγείας

Νέος τετραψήφιος αριθμός για τη διευκόλυνση των οδηγών σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης

Πλησιάζει η μέρα που θα αποχαιρετίσουμε τις μάσκες και τους ελέγχους πιστοποιητικών εμβολιασμού;

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.