Η αύξηση βάρους μπορεί να είναι ένα σημαντικό πρόβλημα για τους ανθρώπους που παίρνουν φαρμακευτική αγωγή. Ειδικά οι γυναίκες έχουν έντονη ανησυχία για αυτό.
Οι μελέτες δείχνουν ότι περίπου στο 21% των όσων λαμβάνουν αντικαταθλιπτικά φάρμακα μπορεί να παρατηρηθεί μακροπρόθεσμα μία αύξηση βάρους (περίπου 5 κιλών, ή και περισσότερο σε ορισμένους ασθενείς). Οι πιθανότητες για σημαντική αύξηση βάρους ≥5%, παρατηρούνται τον 2ο ή τον 3ο χρόνο συνέχισης της φαρμακευτικής αγωγής και έως 5 χρόνια.
Οι άνθρωποι που παίρνουν βάρος από τα αντικαταθλιπτικά, έχουν υψηλότερο κίνδυνο να εμφανίσουν μεταβολικό σύνδρομο στη διάρκεια των έξι μηνών της θεραπείας, αναφέρει ο ψυχίατρος Andrew Yocum.
Τα στοιχεία δείχνουν ότι, το μεταβολικό σύνδρομο περιλαμβάνει ένα σύνολο καταστάσεων που παρατηρούνται την ίδια στιγμή, αυξημένο λίπος στην κοιλιά, αυξημένη αρτηριακή πίεση, αυξημένα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα και χοληστερόλης. Το μεταβολικό σύνδρομο αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης νοσημάτων του καρδιαγγειακού συστήματος, σακχαρώδη διαβήτη και εγκεφαλικού επεισοδίου.
Μπορεί να ανήκετε στην κατηγορία των ανθρώπων που πήραν βάρος από τη στιγμή που ξεκίνησαν να παίρνουν αντικαταθλιπτικά. Αν τα κιλά που πήρατε σας ενοχλούν, μπορεί να μπαίνετε στον πειρασμό να διακόψετε την φαρμακευτική σας αγωγή.
Πριν το κάνετε αυτό, πρέπει να μιλήσετε πρώτα με τον ψυχίατρό σας. Υπάρχουν τρόποι για να επανέλθετε στα κιλά που επιθυμείτε χωρίς να θυσιάσετε την συνολική σας ευεξία. Θυμητείτε, δεν είναι σοφό να διακόψετε απότομα τα αντικαταθλιπτικά, καθώς μπορεί να εμφανιστούν ανεπιθύμητες παρενέργειες, όπως τα συμπτώματα στέρησης.
Ορισμένοι τρόποι με τους οποίους μπορείτε να αντιμετωπίσετε μια πιθανή αύξηση βάρους λόγω της αντικαταθλιπτικής αγωγής είναι οι παρακάτω:
Ακολουθήστε μια ισορροπημένη διατροφή
Αν θέλετε να ελέγξετε το βάρος σας, χρειάζεται να ξέρετε πόσες θερμίδες χρειάζεστε ημερησίως, και από ποια πηγή αυτές προέρχονται (αν είναι κυρίως λίπος, πρωτεϊνη, υδατάνθρακες). Μιλήστε για τη διατροφή με το γιατρό ή τον ψυχίατρό σας, ή ζητήστε του να σας προτείνει έναν διατροφολόγο, ο οποίος μπορεί να σας βοηθήσει να επιτύχετε τους στόχους σχετικά με το βάρος σας και να σας προτείνει αλλαγές που χρειάζεται να κάνετε στο διατροφικό σας πλάνο.
Μπορεί να χρειαστεί να κάνετε κάτι απλό, όπως το να μην πίνετε αναψυκτικά μετά το φαγητό, να μαγειρεύετε το φαγητό στο σπίτι σας ή να τρώτε συνειδητά (να τρώτε αργά ή να τρώτε πολλά μικρά γεύματα) και να μην ξεσπάτε συναισθηματικά στο φαγητό. Περιορίστε την κατανάλωση γρήγορου φαγητού (junk food) και των γλυκών. Αν είναι δύσκολο να αντισταθείτε σε αυτά, το καλύτερο είναι να μην υπάρχουν καν στο σπίτι ή στο ψυγείο σας, έτσι ώστε σε μια δύσκολη ώρα να μην καταφύγετε σε αυτά.
Βάλτε την άσκηση στη ζωή σας
Η αύξηση των καύσεων μπορεί να προστατεύσει από την αύξηση βάρους. Το αν θα παχύνετε τελικά ή όχι, τελικώς είναι θέμα θερμοδυναμικής (ισοζύγιο θερμίδων, δηλαδή το άθροισμα θερμίδων που παίρνετε και θερμίδων που καταναλώνετε ημερησίως). Βάλτε την άσκηση στην καθημερινή σας ρουτίνα, ειδικά αν έχετε κάνει όλες τις απαραίτητες αλλαγές στη διατροφή σας, και αυτό θα σας βοηθήσει να φτάσετε πιο γρήγορα στο επιθυμητό βάρος.
Η αερόβια γυμναστική είναι προτιμότερη σε αυτή την κατεύθυνση (περπάτημα, τρέξιμο, κολύμπρι, κα). Μπορείτε να γραφτείτε στο γυμναστήριο, βγείτε βόλτα με το σκύλο σας, ξεκινήστε ένα άθλημα, να κάντε περίπατο στο πάρκο.΄Αν δεν έχετε ασχοληθεί ξανά με την άσκηση, είναι μια ευκαιρία.
Αλλαγή αντικαταθλιπτικών φαρμάκων
Αν και τα περισσότερα αντικαταθλιπτικά συνδέονται με την αύξηση βάρους μακροπρόθεσμα, αυτό είναι πιο πιθανό για κάποια αντικαταθλιπτικά φάρμακα από ότι για κάποια άλλα. Οι μελέτες δείχνουν ότι η παροξετίνη και η μιρταζαπίνη συνδέονται περισσότερο στατιστικά με αύξηση βάρους από ότι η σερτραλίνη ή η φλουοξετίνη για παράδειγμα.
Αν παρατηρήσετε ότι τελικά παχύνατε, ο ψυχίατρός σας μπορεί να αξιολογήσει όλες τις επιλογές και να σας προτείνει ένα άλλο αντικαταθλιπτικό φάρμακο που δεν θα προκαλεί τόσο μεγάλη αύξηση στο βάρος ή μπορεί να σας προτείνει ένα αντικαταθλιπτικό όπως η βουπροπιόνη , που είναι αναστολέας της επαναπρόσληψης της νορεπινεφρίνης-ντοπαμίνης (NDRI).
Το συγκεκριμένο αντικαταθλιπτικό λειτουργεί διαφορετικά στον εγκέφαλο, από ότι οι SSRIs και δεν προκαλεί αύξηση βάρους.
Βελονισμός
Ο βελονισμός έχει γενικά πολύ καλά αποτελέσματα στην ρύθμιση της όρεξης και το αδυνάτισμα. και μπορεί να ακολουθείται παράλληλα με την αντικαταθλιπτική αγωγή.
Διαβάστε επίσης
Μπορείτε να διατηρηθείτε στα κιλά που χάσατε; Τώρα ξεκινά η μάχη για την απώλεια βάρους
Γιατί κάποιοι άνδρες δεν θέλουν να αποκτήσουν παιδιά – Ο απίστευτος αλλά σεβαστός λόγος