Καρκίνος του Πνεύμονα: Μείωση των θανάτων κατά 25% αν εφαρμοστεί ο προσυμπτωματικός έλεγχος

Ο καρκίνος του πνεύμονα είναι η πρώτη αιτία θανάτου στη χώρα μας. Με παραπάνω θανάτους από τον καρκίνο του μαστού, του παχέος εντέρου και του προστάτη.

Ωστόσο, με βάση  τα ευρήματα και την ανάλυση των στοιχείων μελέτης που έγινε για πρώτη φορά στην Ελλάδα, τεκμηριώθηκε ότι η υιοθέτηση του προσυμπτωματικού ελέγχου για τον καρκίνο του πνεύμονα με την αξονική τομογραφία χαμηλής δόσης ακτινοβολίας, είναι ξεκάθαρα προς όφελος του συστήματος υγείας και της κοινωνίας, καθώς θα οδηγήσει σε πρώιμη διάγνωση, έγκαιρη αντιμετώπιση με τις καλύτερες θεραπευτικές επιλογές και κέρδος σε ανθρώπινη ζωή.

Η συγκυρία με την παρουσία στη θέση της αναπληρώτριας Υπουργού, κας Μίνας Γκάγκα που λόγω ειδικότητας γνωρίζει το θέμα, την σύμπνοια όλων των ενδιαφερόμενων μερών που έχει δημιουργηθεί και φυσικά τα ευρήματα της μελέτης στην Ελλάδα που επιβεβαιώνονται και από αντίστοιχες διεθνείς μελέτες, αναμφισβήτητα επιτάσσει την ένταξη του προσυμπτωματικού ελέγχου για τον καρκίνο του πνεύμονα στο εθνικό πρόγραμμα για την πρόληψη «Σπύρος Δοξιάδης».

Τη μελέτη εκπόνησε το Ινστιτούτο Πολιτικής Υγείας, υπό την επιστημονική ευθύνη του Καθηγητή Πολιτικής Υγείας και Κοσμήτορα της Σχολής Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου κ. Κυριάκου Σουλιώτη και της Αντιπροέδρου της FairLife LCC και Διδάκτορος Δημόσιας Υγείας κα. Εύης Χατζηανδρέου.

Ο προσυμπτωματικός έλεγχος οδηγεί σε σημαντική μείωση των θανάτων κατά 24,61%

Με βάση προβλεπτικό, στοχαστικό μοντέλο που παρουσίασε ο κ. Κυριάκος Σουλιώτης, ο προσυμπτωματικός έλεγχος οδηγεί σε σημαντική μείωση των θανάτων κατά 24,61% και σε μείωση των απολεσθέντων χρόνων ζωής κατά 30,9%.

Συγκεκριμένα, το μοντέλο προβλέπει 339 λιγότερους θανάτους και 944 λιγότερα απολεσθέντα χρόνια ζωής ανά 100.000 σε βάθος πενταετίας. Τα στοιχεία αυτά όπως τόνισε ο καθηγητής, συμβαδίζουν με αντίστοιχες μελέτες σε άλλες χώρες.

Η κα. Εύη Χατζηανδρέου, Δρ. Δημόσιας Υγείας Παν/μιο Harvard, Αντιπρόεδρος FairLife LCC, επεσήμανε ότι οι δαπάνες για την πρόληψη στην ΕΕ είναι 2,8% των συνολικών δαπανών υγείας ένα πολύ μικρό ποσοστό μικρότερο και του αντίστοιχου που δαπανάται για τη διοίκηση του Συστήματος.

Μετά και την παρουσίαση των αποτελεσμάτων της μελέτης, ο προσυμπτωματικός έλεγχος για τον καρκίνο του πνεύμονα ανταποκρίνεται σε όλα τα κριτήρια που έχουν τεθεί από Διεθνείς Οργανισμούς και Συστήματα Υγείας ως προς την υιοθέτηση Προγραμμάτων
για επιμέρους ασθένειες.

Τόνισε όμως την ανάγκη της σωστής και ολοκληρωμένης σχεδίασης και υλοποίησης για να αξιοποιηθεί στο μέγιστο το όφελος που προσφέρει.

Όπως επεσήμανε η κα. Έλενα Λινάρδου, Παθολόγος Ογκολόγος, Mέλος Δ.Σ. FairLife LCC και Δ/ντρια Δ΄ Ογκολογικής Κλινικής, Νοσοκομείο Metropolitan, Πρόεδρος Επιστημονικής Επιτροπής EΣΟΟ, η βιωσιμότητα για τον καρκίνο του πνεύμονα φθάνει στους 9 στους 10 αν διαγνωστούν εγκαίρως ενώ αντιθέτως αν η διάγνωση καθυστερήσει (στάδιο ΙV) η επιβίωση είναι 1 στους 10.

Η κα. Λινάρδου τόνισε πως πλέον τα δεδομένα για τα οφέλη του προσυμπτωματικού ελέγχου είναι αδιαμφισβήτητα και αυτό που πρέπει να μας απασχολήσει πλέον είναι ο τρόπος με τον οποίο θα εφαρμοστεί το μοντέλο του, ενώ ότι με παράλληλη δράση του screening μαζί με προγράμματα μείωσης του καπνίσματος αναμένεται να έχουμε μείωση θανάτων κατά 38%.

Η κα. Λινάρδου επίσης πρότεινε τη δημιουργία ειδικών κέντρων αντιμετώπισης του καρκίνου του πνεύμονα, στα οποία να εντάσσονται και τα ιατρεία Διακοπής Καπνίσματος.

Στην έναρξη της Ημερίδας παρουσιάστηκαν οι εκτεταμένες δράσεις που έχει υλοποιήσει μόλις σε ένα χρόνο, η FairLife LCC, ο πρώτος κοινωνικός φορέας στην Ελλάδα που ασχολείται αποκλειστικά με τον καρκίνο του πνεύμονα, στο πλαίσιο της ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης της Πολιτείας και της Κοινωνίας, αναφορικά με τη σημασία της πρόληψης και της έγκαιρης διάγνωσης στην αντιμετώπισή του.

Η πρόεδρος της FairLife LCC και μέλος ΔΣ του ευρωπαϊκού φορέα συλλόγων ασθενών LuCE κα. Κορίνα Πατέλη Bell αναφέρθηκε στην ίδρυση της FairLife και τους στόχους της, ευχαρίστησε όλους τους συμμετέχοντες και υπενθύμισε ότι μόνο το 16% των ασθενών ανιχνεύονται στο αρχικό στάδιο της νόσου. Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε, για να δώσει έμφαση στην έγκαιρη διάγνωση: «Mπορείς να το προλάβεις! Μην αναβάλεις τις εξετάσεις! Όποιος έχει πνεύμονες μπορεί να νοσήσει από Καρκίνο του Πνεύμονα».

Στην εκδήλωση απηύθυναν χαιρετισμό:Η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας κα. Μίνα Γκάγκα,ο  Πρύτανης ΕΚΠΑ, Kαθηγητής Αιματολογίας-Ογκολογίας, Αθανάσιος Μελέτιος
Δημόπουλος, η Dr. Heather Wakelee, Πρόεδρος της Διεθνούς Ένωσης για τη μελέτη του
Καρκίνου του Πνεύμονα (IASLC), Ιατρός, Ογκολόγος, Καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο
Στάνφορντ και η Ewelina Szmytke, Αντιπρόεδρος, Lung Cancer Europe (LuCE).

Ξεχωριστή στιγμή της Ημερίδας, η προσωπική ιστορία του σκηνοθέτη, ηθοποιού και ποιητή, Τσιμάρα Τζανάτου, ο οποίος εξιστόρησε γλαφυρά την περιπέτεια της υγεία του, δίνοντας έμφαση στην κρίσιμη εξέταση της αξονικής τομογραφίας με την οποία εντοπίστηκε εγκαίρως το πρόβλημα του καρκίνου στον πνεύμονα και αντιμετωπίστηκε με επιτυχία και ολοκλήρωσε τη βιωματική του ιστορία, «Αγνώστου η βία του Βίου», λέγοντας, «ευχαριστώ εκ πνευμόνων».

Διαβάστε επίσης 

Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) και φυσικοθεραπεία: Μάθετε να αναπνέετε σωστά

Ευρωπαϊκή Ημέρα κατά των Αντιβιοτικών: Μη βοηθάτε τα βακτήρια να γίνονται ανθεκτικά

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.