Όγκοι εγκεφάλου: 500 νέες περιπτώσεις διαγιγνώσκονται κάθε μέρα

Αφιερωμένη στους πάσχοντες από Εγκεφαλικούς Όγκους η 8η Ιουνίου και υπολογίζεται ότι 8 στους 100.000 πολίτες πάσχουν από κάποιοα μορφή όγκου στον εγκέφαλο.

Η Παγκόσμια Ημέρα κατά των Εγκεφαλικών Όγκων ξεκίνησε το 2000 με πρωτοβουλία της γερμανικής, μη κερδοσκοπικής οργάνωσης «Γερμανική Ένωση Εγκεφαλικών Όγκων».

Στο γενικότερο πληθυσμό περίπου 8 στους 100.000 πάσχουν από κάποια μορφή εγκεφαλικού όγκου, ενώ κάθε μέρα διαγιγνώσκονται περίπου 500 νέες περιπτώσεις.

Αυτές χωρίζονται κυρίως σε δύο κατηγορίες: τους πρωτογενείς και τους δευτερογενείς.

Η συμπτωματολογία που μπορεί να δώσει ένας πρωτογενής ή δευτερογενής όγκος έχει σχέση με πολύ βασικές λειτουργίες του σώματός μας.

Ανάλογα με το σημείο που αναπτύσσεται η νεοπλασία, ο ασθενής παρουσιάζει διαταραχές στον κινητικό έλεγχο, όπως αναφέρει ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φυσικοθεραπευτών.

Η αδυναμία παραγωγής μυϊκής δύναμης, οι διαταραχές του μυϊκού τόνου, η αταξία, η ελλειμματική ισορροπία, ελαττώνουν τη λειτουργικότητα του ασθενούς, δυσχεραίνοντας τη καθημερινότητά του.

Ο ρόλος της φυσικοθεραπείας στη διαχείριση αυτών των συμπτωμάτων είναι σημαντικός. Τα προγράμματα θεραπευτικής άσκησης συμβάλουν σημαντικά στη μείωση της επίδρασης των συμπτωμάτων στη ποιότητα ζωής των ασθενών.

Σημαντική κρίνεται η πρώιμη ένταξη των ασθενών που έχουν διαγνωσθεί με εγκεφαλικό όγκο σ’ ένα πρόγραμμα αναπνευστικής φυσικοθεραπείας.

Ο φυσικοθεραπευτής, ως εξειδικευμένος επαγγελματίας υγείας, αξιολογεί και επιλέγει μέσα από διάφορες τεχνικές, εκείνες που διευκολύνουν την αναπνοή, ενδυναμώνουν το αναπνευστικό σύστημα και προλαμβάνουν επιπλοκές, όπως οι λοιμώξεις.

Η εκπαίδευση, τόσο του ασθενούς όσο και του οικογενειακού του περιβάλλοντος, είναι σημαντική και παίζει καθοριστικό ρόλο και στη γενικότερη διαχείριση της συμπτωματολογίας που θα παρουσιαστεί, η οποία είναι ξεχωριστή για κάθε ασθενή.

Η αναπνευστική φυσικοθεραπεία θα διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην μετεγχειρητική πορεία των ασθενών που θα υποβληθούν σε χειρουργική επέμβαση αφαίρεσης του όγκου.

Είτε θα χρειαστεί νοσηλεία σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, είτε όχι, η πρώιμη έναρξη αναπνευστικής φυσικοθεραπείας θα συμβάλλει στη διατήρηση του τραχειοβρογχικού δένδρου καθαρού, στη βελτίωση της αναπνευστικής λειτουργίας και στον έλεγχο πιθανών επεισοδίων δύσπνοιας, καθώς και στην αποφυγή επιπλοκών εκ του αναπνευστικού, που θα είναι ιδιαίτερα επιβαρυντικές για την πρόγνωση και την πορεία του ασθενούς.

Σημαντικό ρόλο όμως θα παίξει η φυσικοθεραπεία και στην κινητική αποκατάσταση των ασθενών μετά το χειρουργείο. Η κινητική επανεκπαίδευση των ασθενών θα βελτιώσει τα λειτουργικά ελλείμματα και θα ανακουφίσει τα όποια συμπτώματα έχει προκαλέσει η δυσλειτουργία των κινητικών κέντρων του εγκεφάλου.

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φυσικοθεραπευτών – Π.Σ.Φ. ΝΠΔΔ, με τα Επιστημονικά Τμήματα Καρδιοαγγειακής και Αναπνευστικής Φυσικοθεραπείας-Αποκατάστασης και Νευρολογικής Φυσικοθεραπείας, προάγει τη σπουδαιότητα της φυσικοθεραπείας στην αποκατάσταση των ασθενών με εγκεφαλικό όγκο, με στόχο τη βελτίωση της λειτουργικότητά τους, αλλά και της ποιότητας ζωής τους.

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.