Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ), στηρίζει τα αιτήματα των ιδιωτών ιατρών της Δευτεροβάθμιας Φροντίδας Υγείας και διεκδικεί αξιοπρεπείς συνθήκες αμοιβής και εργασίας.
Στο πλαίσιο αυτό, το Διοικητικό Συμβούλιο του ΙΣΑ υπερψήφισε τις προτάσεις της Επιτροπής Ιδιωτικής Δευτεροβάθμιας Φροντίδας Υγείας του ΙΣΑ, ενώ πρόκειται να προχωρήσει σε ενέργειες για την εξάλειψη χρόνιων στρεβλώσεων, παραβιάσεων της ισχύουσας νομοθεσίας και πρακτικών των ιδιωτικών κλινικών και ασφαλιστικών εταιρειών εις βάρος των ιδιωτών ιατρών της Δευτεροβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Στο πλαίσιο αυτό, θα επιδιωχθεί άμεσα συνάντηση με την Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος και τους εκπροσώπους των ιδιωτικών κλινικών, με την ενεργό συμμετοχή όλων των ιδιωτών ιατρών.
«Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών στέκεται διαχρονικά στο πλευρό των ιδιωτών ιατρών και συνεχίζει αταλάντευτα τον θεσμικό αγώνα για την προάσπιση των επαγγελματικών και επιστημονικών τους δικαιωμάτων. Η ενίσχυση του ρόλου τους και η διασφάλιση αξιοπρεπών όρων άσκησης του ιατρικού λειτουργήματος αποτελεί για εμάς προτεραιότητα», τόνισε ο πρόεδρος του ΙΣΑ Γιώργος Πατούλης.
Ειδικότερα, ο ΙΣΑ ζητά:
- Τον σεβασμό του νόμιμου δικαιώματος του ιδιώτη ελεύθερου επαγγελματία ιατρού να καθορίζει ο ίδιος το ύψος της αμοιβής του, χωρίς την παρέμβαση τρίτων.
- Την εφαρμογή της υποχρέωσης ηλεκτρονικής έκδοσης και διαβίβασης των παραστατικών εσόδων προς την ΑΑΔΕ αμέσως μετά την παροχή της ιατρικής υπηρεσίας, το αργότερο κατά την έξοδο του ασθενούς, όπως άλλωστε προβλέπει η φορολογική νομοθεσία.
- Την παράδοση των παραστατικών εσόδων του ιατρού στον ίδιο τον ασθενή και όχι στα λογιστήρια των ιδιωτικών κλινικών.
- Τη δυνατότητα διατήρησης ανοιχτού του κωδικού της ιατρικής αμοιβής στην περίπτωση της μη έγκρισης μέρους ή του συνόλου της και της τελικής απόρριψης της μετά και την διαδικασία της διαιτησίας (στην οποία θα πρέπει υποχρεωτικά να παρευρίσκεται ο θεράπων για να αιτιολογήσει τις επιλογές της θεραπείας), ώστε να μην φορολογείται ο ιατρός για πράξεις για τις οποίες δεν έχει τελικά αμειφθεί.
- Την απαγόρευση κάθε παρακράτησης της αμοιβής του ιατρού από ιδιωτική κλινική, καθώς και την άμεση απόδοση της ιατρικής αμοιβής στον ιατρό από τον ασθενή ή την ασφαλιστική εταιρεία, χωρίς τη μεσολάβηση της κλινικής – πρακτική που εφαρμόζεται στις περισσότερες περιπτώσεις.
Ο ΙΣΑ θα παρέμβει επίσης προς τις ελεγκτικές εταιρείες και τις ιδιωτικές κλινικές, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι, τόσο στο στάδιο της έγκρισης της ιατρικής αμοιβής όσο και στο στάδιο της διαιτησίας, θα χρησιμοποιούνται ιατροί-ελεγκτές της ίδιας ειδικότητας με το προς εξέταση περιστατικό.
Παράλληλα, ο ΙΣΑ θα ενημερώσει και θα ζητήσει την παρέμβαση των αρμόδιων φορέων, όπως η ΑΑΔΕ, η Εθνική Αρχή Διαφάνειας (ΕΑΔ), ο Συνήγορος του Πολίτη, το υπουργείο Οικονομικών και το υπουργείο Υγείας, για την καταπολέμηση των παραπάνω στρεβλώσεων και καταχρηστικών πρακτικών στον χώρο της Ιδιωτικής Δευτεροβάθμιας Φροντίδας Υγείας.
Νομοθετικές ρυθμίσεις
Πέραν των ανωτέρω, ο ΙΣΑ θα επιδιώξει την κατοχύρωση, με επιπρόσθετες νομοθετικές ρυθμίσεις, του χαρακτήρα της μισθωτής εργασίας για όλους τους ιατρούς που εργάζονται στις ιδιωτικές κλινικές και στους οποίους ασκείται το διευθυντικό δικαίωμα της Διοίκησης της ιδιωτικής κλινικής. Δηλαδή για όλους όσους εργάζονται σε συγκεκριμένο τόπο και χρόνο, υπό τις οδηγίες της διοίκησης της ιδιωτικής κλινικής, η οποία τους παρέχει τροφή και στέγη κατά τη διάρκεια απασχόλησής τους.
Θα ζητηθεί επίσης ο καθορισμός της ελάχιστης ιατρικής αμοιβής για τη μισθωτή εργασία μέσω Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας και μετά από αναγωγή το ημερομίσθιο και το ωρομίσθιο της μισθωτής εργασίας καθώς και η αποζημίωση των εφημεριών. Όπως επίσης, θα επιδιωχθεί η αυστηρή εφαρμογή της κείμενης νομοθεσίας που αφορά τους βασικούς όρους εργασίας και την διασφάλιση κατάλληλων χώρων εργασίας και ανάπαυσης για τους ιατρούς κατά τη διάρκεια του τακτικού ωραρίου και των εφημεριών.
Ο ΙΣΑ θα παρέμβει και στο κρίσιμο ζήτημα της αστικής επαγγελματικής ευθύνης, με στόχο:
- Τον τερματισμό της επιβολής, εκ μέρους φορέων της Ιδιωτικής Δευτεροβάθμιας Φροντίδας Υγείας, ασφαλιστικής κάλυψης για υπέρογκα ποσά αστικής ευθύνης και τον καθορισμό ελάχιστων ασφαλιζόμενων ποσών ανά ιατρική ειδικότητα, βάσει των στατιστικών στοιχείων της ΕΑΕΕ (Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος) όπου αποτυπώνεται ο μέσος όρος των επιδικαζόμενων αποζημιώσεων από τα δικαστήρια, καθώς και τα καταβαλλόμενα ποσά από τις ασφαλιστικές εταιρείες.
- Την κατάργηση της πρακτικής διακοπής ασφαλιστικής κάλυψης ιατρών για πράξεις ιατρικής αμέλειας όταν η καταγγελία γίνεται 1 ή 2 έτη μετά τη λήξη του συμβολαίου, ανάλογα με την ασφαλιστική εταιρεία.
Photo Shutterstock
Διαβάστε επίσης
Εμπλοκή στις άδειες των προσωπικών γιατρών – Παρέμβαση ΙΣΑ προς ΕΟΠΥΥ
Δωρεάν η λειτουργία του τηλεφωνικού αριθμού 1566 για την Υγεία