Ο καρκίνος του πνεύμονα σχετίζεται παραδοσιακά με το κάπνισμα, ωστόσο ολοένα και περισσότερες διαγνώσεις καταγράφονται σε μη καπνιστές, κυρίως σε γυναίκες και σε κατοίκους περιοχών με έντονη ατμοσφαιρική ρύπανση. Τα νέα επιστημονικά δεδομένα ρίχνουν φως στους εναλλακτικούς παράγοντες κινδύνου.
Τι δείχνει η νέα μεγάλη διεθνής μελέτη
Σε έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature, εξετάστηκαν γενετικά δεδομένα από 871 ασθενείς με καρκίνο του πνεύμονα, οι οποίοι δεν είχαν καπνίσει ποτέ. Η μελέτη εντόπισε συγκεκριμένες μεταλλάξεις στο DNA, οι οποίες σχετίζονται με την ατμοσφαιρική ρύπανση και όχι με τον καπνό του τσιγάρου.
Η ρύπανση ως βασικός γενετικός “υποκινητής”
Τα αιωρούμενα μικροσωματίδια που βρίσκονται στην ατμόσφαιρα φαίνεται πως προκαλούν βλάβες στο DNA των πνευμονικών κυττάρων, παρόμοιες με αυτές του καπνίσματος. Επιπλέον, οι όγκοι των ασθενών που είχαν εκτεθεί σε ρύπανση εμφάνιζαν μικρότερα τελομερή, δείγμα ταχύτερης κυτταρικής γήρανσης.
Παθητικό κάπνισμα: Μικρότερη επίδραση από τη ρύπανση
Η έκθεση σε παθητικό καπνό δεν συνδέθηκε με τις ίδιες γενετικές αλλοιώσεις. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, οι μεταλλάξεις στους συγκεκριμένους ασθενείς ήταν περιορισμένες και διαφορετικές από εκείνες που προκαλεί η ρύπανση.
Φυτικά φάρμακα υπό το μικροσκόπιο
Ένα ακόμη ανησυχητικό εύρημα της μελέτης αφορά την παρουσία του αριστολοχικού οξέος – μιας φυσικής ουσίας που βρίσκεται σε παραδοσιακά κινεζικά φυτά – στους όγκους ορισμένων ασθενών από την Ταϊβάν. Το συγκεκριμένο συστατικό είχε ήδη συσχετιστεί με άλλους τύπους καρκίνου, ωστόσο η εμπλοκή του στον καρκίνο του πνεύμονα καταγράφεται για πρώτη φορά.
Πρόληψη
Οι επιστήμονες επισημαίνουν πως η αναγνώριση αυτών των παραγόντων μπορεί να οδηγήσει σε πιο στοχευμένα μέτρα πρόληψης και πρώιμης διάγνωσης, ιδίως σε πληθυσμούς με αυξημένη έκθεση σε ρύπανση ή με συχνή χρήση παραδοσιακών φυτικών φαρμάκων.
«Η μελέτη μάς δίνει ισχυρές ενδείξεις ότι η ρύπανση του αέρα επηρεάζει το γονιδίωμα με τρόπους που μέχρι σήμερα δεν γνωρίζαμε», τονίζει ο καθηγητής Ludmil Alexandrov. «Η ανάγκη για καθαρότερο αέρα δεν είναι απλώς περιβαλλοντική – είναι και επιτακτική ανάγκη για τη δημόσια υγεία».
Photo Shutterstock
Διαβάστε επίσης
Επιστημονικές εξελίξεις και ολιστική προσέγγιση στον καρκίνο του πνεύμονα