Ευρωπαϊκή σύμπραξη για την εξατομικευμένη ιατρική: Ξεκίνησε η υποβολή ερευνητικών προτάσεων

Μέχρι τις 18 Φεβρουαρίου θα γίνονται δεκτές – σε πρώτο στάδιο – οι αιτήσεις ένταξης στην 2η κοινή πρόσκληση υποβολής προτάσεων, για την Ευρωπαϊκή Σύμπραξη για την Εξατομικευμένη Ιατρική, στο πλαίσιο της EP PerMed, για τη συγχρηματοδότηση ερευνητικών έργων από 35  οργανισμούς χρηματοδότησης Έρευνας και Καινοτομίας, από τα ακόλουθα 24 κράτη που συμμετέχουν στην προκήρυξη: Αυστρία, Βέλγιο, Τσεχία, Δανία, Εστονία,  Φινλανδία, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Ουγγαρία, Ισλανδία, Ιρλανδία, Ισραήλ, Ιταλία, Λετονία, Λιθουανία, Λουξεμβούργο, Νορβηγία, Πολωνία, Πορτογαλία, Νότια Αφρική, Ισπανία, Σουηδία  και Τουρκία.

Όπως αναφέρει σε ανάρτησή της στην ηλεκτρονική σελίδα της η γενική γραμματεία Έρευνας και Καινοτομίας, η Ευρωπαϊκή Σύμπραξη για την Εξατομικευμένη Ιατρική  (European Partnership for Personalized Medicine EP PerMed) είναι μέρος  του Προγράμματος Πλαισίου της ΕΕ για την Έρευνα και την Καινοτομία «Ορίζοντας Ευρώπη» (2021-2027), και εμπίπτει στην ενότητα δράσεων για την προώθηση ενός Ευρωπαϊκού Χώρου Έρευνας για την Έρευνα στην Υγεία, όπως προτάθηκε από την ΕΕ στο πλαίσιο του 2ου κύματος των Ευρωπαϊκών Συμπράξεων. Η Ευρωπαϊκή Σύμπραξη για την Εξατομικευμένη Ιατρική, προσφέρει την ευκαιρία να αυξηθεί η ευρωπαϊκή από κοινού χρηματοδότηση της έρευνας με τη δημιουργία μιας δομής χρηματοδότησης που θα προωθήσει όλους τους τομείς και τους κλάδους της ιατρικής ακριβείας, θα διευκολύνει την καινοτομία και τη μεταφορά γνώσης και θα ενθαρρύνει την εδραίωσή της στα συστήματα υγείας.

  Ευρωπαϊκή Σύμπραξη για την Εξατομικευμένη Ιατρική –  Βασικοί στόχοι 

  • Η υποστήριξη ερευνητικών έργων στον τομέα της υγείας σε φαρµακογονιδιωµατικές στρατηγικές για προσεγγίσεις εξατομικευμένης ιατρικής, οι οποίες καλύπτουν συγκεκριμένες πτυχές.
  • Η ενθάρρυνση και η διευκόλυνση διεπιστημονικών συνεργασιών για την εφαρμογή της εξατομικευμένης ιατρικής, συνδυάζοντας προ-κλινική και κλινική έρευνα με συστατικά βιο-πληροφορικής/πληροφορικής της υγείας, έρευνα σε σχετικές ηθικές, νομικές και κοινωνικές πτυχές, έρευνα στα οικονομικά της υγείας, σε αντιστοιχία με τον προτεινόμενο θεματικό τομέα, συμπεριλαμβανομένης μιας ανάλυσης προσανατολισμένης στον τελικό χρήστη, με στόχο την υποστήριξη της εφαρμογής των ερευνητικών αποτελεσμάτων στην κλινική πρακτική.
  • Η ενθάρρυνση της συνεργασίας μεταξύ της ακαδημαϊκής κοινότητας (ερευνητικές ομάδες από πανεπιστήμια, ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, δημόσιους ερευνητικούς οργανισμούς), της έρευνας κλινικής/ δημόσιας υγείας (ερευνητικές ομάδες από νοσοκομεία/δημόσια υγεία, δομές περίθαλψης και άλλους υγειονομικούς φορείς), εταίρους ιδιωτικού τομέα πχ ΜΜΕ (μικρομεσαίες επιχειρήσεις), καθώς επίσης και  φορείς χάραξης πολιτικής, ρυθμιστικούς οργανισμούς και οργανώσεις ασθενών.

Περαιτέρω πληροφορίες για τους ειδικότερους στόχους της πρόσκλησης παρέχονται στο σύνδεσμο https://www.eppermed.eu/funding-projects/calls/jtc2025/.

Η καταληκτική ημερομηνία για  υποβολή των προτάσεων σε πρώτο στάδιο (pre proposal phase), για την Ευρωπαϊκή Σύμπραξη για την Εξατομικευμένη Ιατρική, είναι η 18η Φεβρουαρίου 2025 (14:00, CET).

Η καταληκτική  ημερομηνία για  την τελική υποβολή  των προτάσεων (full proposal phase) είναι η 17η Ιουνίου 2025 (14:00, CEST).

O συνολικός διαθέσιμος προϋπολογισμός για την τρέχουσα πρόσκληση ανέρχεται περίπου στα 36,5 εκατ.ευρώ.

Χρηματοδότηση των ελληνικών φορέων-μελών κοινοπραξιών

Την χρηματοδότηση των ελληνικών φορέων-μελών κοινοπραξιών, των οποίων οι προτάσεις θα εγκριθούν καταρχήν σε ευρωπαϊκό επίπεδο, θα παράσχει η γενική γραμματεία Έρευνας και Καινοτομίας του υπουργείου Ανάπτυξης. Η χρηματοδοτική συμμετοχή της ΓΓΕΚ στην  πρόσκληση θα ανέλθει σε 1.000.000 ευρώ.

Το ποσό του 1.000.000 ευρώ της ελληνικής συμμετοχής θα κατανεμηθεί σους δικαιούχους μέχρι το ανώτερο ποσό των 180.000 ευρώ – ανά έργο με Έλληνα εταίρο και μέχρι 230.000 ευρώ – ανά έργο με Έλληνα συντονιστή,  σύμφωνα με τους όρους  της  δράσης, όπως θα περιγράφονται στο σχετικό παράρτημα  των οδηγιών προς τους υποψήφιους της κοινής πρόσκλησης.

Τα έργα που θα εγκριθούν για την Ελλάδα, θα είναι διάρκειας 24-36 μηνών (με δυνατότητα παράτασης κατά το 1/3, υπό προϋποθέσεις).

Η ηλεκτρονική υποβολή των προτάσεων είναι υποχρεωτική στον ακόλουθο σύνδεσμο: https://ptoutline.eu/app/eppermed2025

Photo Shutterstock

Διαβάστε επίσης 

ΕΛΛΟΚ – Διημερίδα: Η πρόσβαση στην εξατομικευμένη ιατρική σήμερα και αύριο

ΠΙΣ προς γιατρούς: “Αγνοήστε τη νέα απόφαση του ΕΟΠΥΥ για τα ραντεβού – Θα κινηθούμε νομικά”

 

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.