Παγκόσμια Ημέρα Αρθρίτιδας: Η γνώση είναι δύναμη

H φετινή Παγκόσμια Ημέρα Αρθρίτιδας επιλέχθηκε να αφιερωθεί στην έννοια της ενημέρωσης γύρω από το πρόβλημα που θα αντιμετωπίσουμε όλοι μεγαλώνοντας- “Knowledge is Power: informed choices, better outcomes”- “Η γνώση είναι δύναμη: η επιλογή μετά από ενημέρωση οδηγεί σε καλύτερα αποτελέσματα”.

Αρθρίτιδα ονομάζεται η φλεγμονή των αρθρώσεων του σώματος, που συνοδεύεται πολλές φορές από φθορά του αρθρικού χόνδρου. Ανάλογα με τα αίτια που την προκάλεσαν, η αρθρίτιδα χωρίζεται σε πάνω από 100 κατηγορίες με πιο συχνές την οστεοαρθρίτιδα (εκφυλιστική νόσος των αρθρώσεων) και τη ρευματοειδή αρθρίτιδα. Όλα τα είδη της αρθρίτιδας μοιράζονται κάποια κοινά συμπτώματα όπως ο πόνος, η δυσκαμψία, το οίδημα και η ερυθρότητα.

Η οστεοαρθρίτιδα είναι η συχνότερη μορφή και η λιγότερο επικίνδυνη από όλες. Περίπου το 90% του πληθυσμού άνω των 40 ετών έχει κάποια ήπια συμπτώματα.

Οι αρθρώσεις που προσβάλλονται συνήθως είναι: τα ισχία, τα γόνατα, η σπονδυλική στήλη και τα δάκτυλα.

Οι προδιαθεσικοί παράγοντες για την εμφάνιση της είναι συνήθως:

  • Η ηλικία.
  • Το αυξημένο σωματικό βάρος.
  • Η κληρονομικότητα.
  • Το είδος της δραστηριότητας (καθιστική ζωή).
  • Τραυματισμός μαλακών μορίων: μηνίσκοι, σύνδεσμοι, ενδαρθρικό κάταγμα.
  • Το φύλο(συχνότερη στις γυναίκες από ότι στους άντρες).

Η αρθρίτιδα στην αρχή της λειτουργεί με εξάρσεις και υφέσεις και σιγά σιγά ο πόνος και η δυσκαμψία εγκαθίστανται μόνιμα. Η διάγνωση της γίνεται κλινικά από εξειδικευμένο ορθοπαιδικό χειρουργό και επιβεβαιώνεται από τον ενδεδειγμένο για κάθε περίπτωση απεικονιστικό έλεγχο (ακτινογραφίες, αξονική ή μαγνητική τομογραφία).

Αντιμετώπιση

Η αντιμετώπιση της αρθρίτιδας είναι αρχικώς συντηρητική. Η συντηρητική
αντιμετώπιση περιλαμβάνει αναλγητικά, απώλεια βάρους (ή τουλάχιστον διατήρηση σταθερού σωματικού βάρους) και εκγύμναση των μυών γύρω από την πάσχουσα άρθρωση ώστε να την συγκρατούν καλύτερα και να υπάρχουν λιγότερα ή πιο ήπια συμπτώματα.

Εάν η συντηρητική αντιμετώπιση αποτύχει τότε πρέπει να προχωρήσουμε σε επεμβατική ή χειρουργική αποκατάσταση.

Ως λύση του προβλήματος μπορούν να είναι οι παλμικές ραδιοσυχνότητες, οι
οποίες προσφέρουν πλήρη εξάλειψη του πόνου για 2-5 χρόνια και μάς επιτρέπουν αν ακολουθήσουμε ειδικό πρόγραμμα εκγύμνασης να ενδυναμώσουμε τους μύες γύρω από την πάσχουσα περιοχή χωρίς πόνο ώστε όταν ξαναξυπνήσουν τα νεύρα που μεταφέρουν το χρόνιο ερέθισμα του πόνου στον εγκέφαλο, οι μύες να συγκρατούν τόσο καλά την άρθρωση και αυτή να μη δίνει συμπτώματα.

Επόμενη λύση είναι η αντικατάσταση της πάσχουσας άρθρωσης με αρθροπλαστική (ισχία, γόνατα, ώμοι κυρίως). Με τις καινούριες τεχνικές, με τον απαιτούμενο σεβασμό που δείχνουμε πλέον στα μαλακά μόρια γύρω από την άρθρωση και με τη χρήση της ρομποτικής, έχουμε επιτύχει μία πολύ πιο γρήγορη και πιο ανώδυνη αποκατάσταση του ασθενούς μετά το
χειρουργείο.

Νικόλαος Εμμ. Τσιλιμιγκάκη

Ορθοπεδικός χειρουργός- τραυματιολόγος, ειδικός στις παλμικές ραδιοσυχνότητες, ιατρός συμβεβλημένος με ΕΔΟΕΑΠ

 

 

 

Διαβάστε επίσης

Επιστροφή στα σχολεία και φθινοπωρινά κρυολογήματα: Πώς να τα αντιμετωπίσετε;

Τα εγκεφαλικά από την ΕΚΑΠΥ, η έλευση του Νέστορα και ο προβληματισμός για το μνημόνιο

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.