Νέες αυξήσεις στα φάρμακα- Πόσα και ποια ακριβαίνουν

Σε αυξήσεις στα φθηνά φάρμακα προχωρά το Υπουργείο Υγείας. Σε ισχύ τίθενται από σήμερα (Δευτέρα 26/8) οι νέες τιμές φαρμάκων, σύμφωνα με τη σχετική Υπουργική Απόφαση.

Στο επικαιροποιημένο κατάλογο τιμολόγησης των φαρμάκων, (ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ), έχουν ενταχθεί και τα σκευάσματα τα οποία κρίθηκε αναγκαία η αύξηση της τιμής τους για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας.

Νέες τιμές στα φάρμακα 

Το νέο δελτίο τιμών φαρμάκων συμπεριλαμβάνει αυξήσεις -μεσοσταθμικά στο 35%- στις χονδρικές και τις λιανικές τιμές 700 και πλέον κωδικών ιδιαίτερα φθηνών γενόσημων φαρμακευτικών σκευασμάτων, μεταξύ των οποίων ορισμένα παλαιά, κλασικά και αναντικατάστατα off patent, δηλαδή πρωτότυπα φαρμακευτικά σκευάσματα τα οποία έχουν απολέσει εδώ και πολλά χρόνια την προστασία της πατέντας τους και τιμολογούνται επίσης ως απλά γενόσημα σε πολύ χαμηλές τιμές.

Ειδικότερα, πρόκειται για φάρμακα των οποίων οι τιμές είχαν διαμορφωθεί σε επίπεδα που δεν καθιστούσαν βιώσιμη την κυκλοφορία τους στην ελληνική αγορά, καθώς βρέθηκαν να είναι κάτω από το μέσο όρο των δύο χαμηλότερων τιμών χωρών στην Ευρωζώνη ή και χαμηλότερα από αυτό.

Στην Απόφαση, σημειώνεται πως, προκαλείται ενδεχόμενη πρόσθετη δαπάνη σε βάρος του προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ, αλλά το ύψος της δεν είναι δυνατόν να προσδιοριστεί «καθώς αυτό θα εξαρτηθεί από τον όγκο των πωλήσεων, την τιμή αποζημίωσης (που ενδέχεται να είναι και εμπιστευτική μέσω διαπραγμάτευσης), αλλά και από οποιαδήποτε υποκατάσταση ακριβότερων ή φτηνότερων αποζημιωνόμενων θεραπειών».

Δαπάνη

Ωστόσο, εκτιμάται ότι οι αυξήσεις που προτάθηκαν για τα 923 φάρμακα θα έχουν συνολική επιβάρυνση στη δαπάνη περίπου κατά τα 90 εκατ. ευρώ. Τα 60 εκατ. ευρώ αφορούν στο ποσό που θα βαρύνει τη δαπάνη του ΕΟΠΥΥ και αναμένεται να καλυφθεί από τις φαρμακευτικές εταιρείες μέσω clawback. Τα υπόλοιπα περίπου 30 εκατ. ευρώ αφορούν τη συμμετοχή των ασφαλισμένων.

Όπως αναφέρει σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, κατά κανόνα πρόκειται για προσαρμογές τιμών στο μέσο όρο των 2 χαμηλότερων τιμών της Ευρωζώνης, για φάρμακα που είχαν καθηλωθεί οι τιμές τους τη τελευταία 10ετία, λόγω μειώσεων που εφαρμόστηκαν στη περίοδο της κρίσης.

Αυστηρά κριτήρια

Οι προσαρμογές εφαρμόστηκαν με αυστηρά κριτήρια και αφορούσαν μοναδικά φάρμακα, αναντικατάστατα, που βρίσκονται σε μακροχρόνιες ελλείψεις και η προμήθειά τους γίνεται μέσω ΙΦΕΤ σε σημαντικά υψηλότερες τιμές. Επιπλέον, οι προσαρμογές αφορούσαν κυρίως οικονομικές θεραπείες, όπου το κόστος υποκατάστασής τους ήταν πολύ υψηλότερο από τις αυξήσεις που δόθηκαν. Με τις εν λόγω προσαρμογές τιμών, διασφαλίζεται η άμεση πρόσβαση των ασθενών σε οικονομικές θεραπείες, με χαμηλό κόστος συμμετοχής, η μείωση του κόστους θεραπείας και η προστασία της δημόσιας υγείας.

Παραδείγματα

LASIX, Αντι-υπερτασικό φάρμακο, που η τιμή παραγωγού αυξήθηκε από 1.35€ σε 1.89€ T3, φάρμακο για τον Υποθυρεοειδισμό, που η τιμή παραγωγού αυξήθηκε από 1.59€ σε 4,79€

MILITHIN, Αντιψυχωσικό φάρμακο, που η τιμή παραγωγού αυξήθηκε από 2.85€ σε 5.22€

URSOFALK, φάρμακο για τη Χολολιθίαση, που η τιμή παραγωγού αυξήθηκε από 6.55€ σε 8,48€

ETOPOSIDE, Ογκολογικό φάρμακο, που η τιμή παραγωγού αυξήθηκε από 8.11€ σε 22.88€

Οι σχετικοί τίτλοι περί οικονομικής επιβάρυνσης των ασθενών με 30.000.000€ είναι παραπλανητικοί, αναφέρει ο Άδωνις Γεωργιάδης. Σύμφωνα με τον Υπουργό Υγείας, τα φάρμακα αυτά, λόγω της κάτω από το κόστος της τιμής τους, ήταν είτε σε χρόνια έλλειψη, είτε σε πλήρη απόσυρση. Θυμηθείτε πόσες φορές ψάξατε οι ίδιοι για διάφορα φάρμακα και δεν τα βρίσκαμε ή πόσα δημοσιεύματα διαβάσατε σχετικά με τις ελλείψεις των φθηνών φαρμάκων.

Αυτό το πρόβλημα λύσαμε σήμερα. Οι εταιρίες που τα παράγουν στην Ελλάδα αύξησαν ήδη την παραγωγή τους λόγω των νέων τιμών και οι εταιρίες εισαγωγής (πχ για την ETOPOSIDE) ενώ τα είχαν αποσύρει τα ξαναφέρνουν στα Φαρμακεία.

Επιβάρυνση ασθενών

Επιβάρυνση των ασθενών δεν θα υπάρξει, διότι τα φάρμακα αυτά οι ασθενείς τα αντικαθιστούσαν αναγκαστικά με άλλα πολύ ακριβότερα φάρμακα και άρα τελικά πλήρωναν περισσότερα χρήματα. Δηλ οι υπολογισμοί που αναφέρουν τα δημοσιεύματα υπολογίζουν μεν την παλαιά και τη νέα τιμή, αλλά δεν υπολογίζουν το κόστος για τον ασθενή, της αντικατάστασης τους με άλλα ακριβότερα φάρμακα, καταλήγει ο Υπουργός Υγείας.

Photo Shutterstock

Διαβάστε επίσης 

Νέες μελέτες και νέα φάρμακα για την παχυσαρκία – Ο καθηγητής του UCL Πλούταρχος Τζούλης μας εξηγεί τα πάντα

ΕΟΠΥΥ: Αλλαγές στις παραδόσεις Φαρμάκων Υψηλού Κόστους τον Αύγουστο

 

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.