Φωτιά στον Βαρνάβα: Εκκενώθηκε το Παίδων Πεντέλης – Σε πλήρη ετοιμότητα νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας

Σε αυξημένη ετοιμότητα έχουν τεθεί τα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας για να δεχθούν τυχόν ασθενείς που θα παρουσιάσουν αναπνευστικά προβλήματα ή εγκαύματα από τη μεγάλη φωτιά που έχει ξεσπάσει στον Βαρνάβα.

Όπως ανακοίνωσε ο Υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας έχει θέσει σε αυξημένη ετοιμότητα, εκτός από τις Υγειονομικές Δομές των περιοχών που εξελίσσεται η πυρκαγιά, το Γενικό Νοσοκομείο Αττικής «Σισμανόγλειο», το Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών «Γεώργιος Γεννηματάς» για την υποδοχή πιθανών περιστατικών εγκαυματιών και το Γενικό Νοσοκομείο Νοσημάτων Θώρακος «Η Σωτηρία» για την υποδοχή πιθανών περιστατικών με αναπνευστικά προβλήματα.

Στο Εθνικό Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων (ΕΣΚΕΔΙΚ) στην Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, βρίσκεται επί 24ώρου βάσεως επιχειρησιακός σύνδεσμος του ΕΚΑΒ έτσι ώστε να διασφαλίζεται η συνεχής ροή πληροφόρησης προς το Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο (ΕΣΚΕ-ΕΚΑΒ) αλλά και το Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας (ΚΕΠΥ-ΕΚΑΒ).

Εκκενώθηκε το Παίδων Πεντέλης

Λόγω της έντασης της φωτιάς και της πορείας που έχει πάρει το μέτωπο, μετά το μήνυμα από το 112 για εκκένωση της Νέας και Παλαιάς Πεντέλης, αποφασίστηκε και η εκκένωση του νοσοκομείου Παίδων Πεντέλης.

Δεκαεννέα παιδιά (περιπατητικά περιστατικά) και 8 συνοδοί με 3 άτομα προσωπικό μεταφέρθηκαν, από το Παίδων Πεντέλης, με πούλμαν του Δήμου Πεντέλης στο Νοσοκομείο Παίδων Αγ. Κυριακού. Επίσης, διεκομίσθηκαν με κινητές μονάδες του ΕΚΑΒ, 5 παιδιά που νοσηλεύονταν σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας προς τις μονάδες των Νοσοκομείων Παίδων Αγ. Κυριακού και Παιδων Αγ. Σοφία. Στο σημείο έσπευσαν η Γενική Γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας, ο Διοικητής του Νοσοκομείου καθώς και η Διοικήτρια και Υποδιοικήτρια της 1ης ΥΠΕ. Η φωτιά έχει απομακρυνθεί και το Νοσοκομείο Παίδων Πεντέλης είναι κτιριακά ασφαλές.

Το Κέντρο Υγείας Ραφήνας, εκκενώθηκε από όπου 4 ατομα προσωπικό μετακινήθηκαν με ίδια μέσα. Παράλληλα, πραγματοποιήθηκε εκκένωση της Μονάδας Προστασίας Παιδιού Πεντέλης (πρώην Π.Ι.Κ.Π.Α.) από όπου μετακινήθηκαν 35 άτομα φιλοξενούμενοι και προσωπικό.

Επίσης 9 άτομα απευθύνθηκαν σε Κέντρα Υγείας και νοσοκομεία. Πρόκειται για:

Έναν άνδρα και μία γυναίκα που πήγαν για προληπτικούς λόγους στο Κέντρο Υγείας Καπανδριτίου

Έναν άνδρα ηλικίας 67 χρόνων με χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) που προσήλθε στο Κέντρο Υγείας Νέας Μάκρης, διότι λόγω διακοπής ρεύματος στην περιοχή δεν λειτουργούσε το υποστηρικτικό του μηχάνημα

Δύο άνδρες που προσήλθαν στο Σισμανόγλειο νοσοκομείο. Ο ένας είναι 83 ετών, εισέπνευσε καπνό και μπήκε σε οξυγόνο. Ο άλλος είναι 67 ετών και έχει ΧΑΠ.Μια επίσης γυναίκα 73 ετών με αναπνευστικά προβλήματα. Όλοι οι ασθενείς είναι καλά στην υγεία τους.

Ενας πυροσβέστης τραυματίστηκε στα χέρια και στα πόδια ενώ επιχειρούσε στο πύρινο μέτωπο χιλιομέτρων στη βορειοανατολική Αττική.

Αρχικά μεταφέρθηκε στο Κέντρο Υγείας Μαραθώνα και εν συνεχεία κρίθηκε απαραίτητη η μεταφορά του στο 251 Γενικό Νοσοκομείο Αττικής.

O πυροσβέστης φέρει εγκαύματα β΄ βαθμού στα χέρια και τα πόδια του, χωρίς όμως να εμπνέεται ανησυχία για την υγεία του.

Στο μεταξύ, συστάσεις για την προστασία από τον καπνό από τις φωτιές εξέδωσε το Υπουργείο Υγείας.

Αναλυτικά οι οδηγίες:

  • Απομακρυνθείτε από την ευρύτερη περιοχή της πυρκαγιάς, εφόσον είναι εφικτό.
  • Αν δεν είναι εφικτή η απομάκρυνση, μείνετε σε κλειστούς χώρους και διατηρήστε τον εσωτερικό αέρα καθαρό ακολουθώντας τις εξής συστάσεις:
  • Διατηρείστε τα παράθυρα και τις πόρτες κλειστά.
  • Χρησιμοποιείστε κλιματισμό ο οποίος να διαθέτει ανακύκλωση εσωτερικού αέρα και καλά συντηρημένα φίλτρα.
  • Αποφύγετε το κάπνισμα στους κλειστούς χώρους.
  • Αποφύγετε το μαγείρεμα με τη χρήση ψησταριάς.
  • Αποφύγετε τη χρήση αεροζόλ (εντομοκτόνα, αρωματικά χώρου, σπρέι μαλλιών).
  • Αποφύγετε τη χρήση κεριών για φωτισμό.
  • Αποφύγετε τη χρήση ηλεκτρικής σκούπας.
  • Αποφύγετε άσκοπες μετακινήσεις και εξωτερικές δραστηριότητες, κυρίως οι ευπαθείς ομάδες (άτομα με αναπνευστικά ή καρδιαγγειακά νοσήματα, ηλικιωμένοι, παιδιά, έγκυες) όσο υπάρχει καπνός και στάχτη.

Εφόσον η μετακίνηση κρίνεται απαραίτητη, μην ξεχνάτε:

  • Χρησιμοποιείτε μάσκας υψηλής αναπνευστικής προστασίας (FFP2 ή 3) με καλή εφαρμογή – Οι «χειρουργικές» ή υφασμάτινες μάσκες ΔΕΝ προστατεύουν από την εισπνοή καπνού ή στάχτης.

Σε περίπτωση χρήσης του αυτοκινήτου για μετακίνηση, μην ξεχνάτε:

  • Ανάψτε τα φώτα των οχημάτων κατά τη διάρκεια της ημέρας, ώστε να αποφευχθούν ενδεχόμενα ατυχήματα σε περιοχές με χαμηλή ορατότητα,
  • Ρυθμίστε το σύστημα κλιματισμού του οχήματος στη λειτουργία ανακύκλωσης του εσωτερικού αέρα, ώστε να ελαχιστοποιηθεί η είσοδος του καπνού στην καμπίνα των επιβατών.

Σε περίπτωση εμφάνισης συμπτωμάτων όπως:

  • επίμονος βήχας
  • δυσκολία ή/και συριγμός στην αναπνοή
  • σφίξιμο ή πόνος στο στήθος
  • ταχυκαρδία
  • ναυτία ασυνήθιστη κόπωση η ζάλη, ζητήστε άμεσα ιατρική βοήθεια

Photo Shutterstock

Διαβάστε επίσης 

Αιμοδοσία: Σε ποια νοσοκομεία μπορείτε να δώσετε αίμα τις απογευματινές ώρες

ΕΟΔΥ: Πάνω από 900 άτομα με κορωνοϊό στα νοσοκομεία – 38 θάνατοι σε μία εβδομάδα

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.