Πυρκαγιές: Σε εγρήγορση ο κρατικός μηχανισμός

«Ένα βήμα πριν από το επίπεδο κόκκινου συναγερμού» θα βρίσκεται ο χάρτης επικινδυνότητας εκδήλωσης για πυρκαγιές από αύριο Τρίτη 18 Ιουνίου 2024 και μέχρι το Σαββατοκύριακο όπως επισήμανε σε δήλωσή του ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας και προσέθεσε ότι όλος ο κρατικός μηχανισμός θα είναι σε εγρήγορση με αυξημένες περιπολίες από επίγειες δυνάμεις αλλά και drones. Επιπλέον ο κ. Κικίλιας κάλεσε όλους «να επιδείξουν πολύ μεγάλη προσοχή για να μην κινδυνεύσουν δάση, περιουσίες και άνθρωποι από επιπόλαιες κι εγκληματικές ενέργειες».

Ειδικότερα ο κ. Κικίλιας δήλωσε: «Την προηγούμενη εβδομάδα κατά τη διάρκεια του τετραημέρου καύσωνα, ξέσπασαν περίπου 200 πυρκαγιές που αντιμετωπίστηκαν έγκαιρα πριν επεκταθούν, χάρις στις τεράστιες προσπάθειες πυροσβεστών και όλων των δυνάμεων της Πολιτικής Προστασίας.

Χάρτης επικινδυνότητας για πυρκαγιές

Από αύριο και μέχρι το Σαββατοκύριακο, ο χάρτης επικινδυνότητας θα βρίσκεται ένα βήμα πριν από το επίπεδο κόκκινου συναγερμού, καθώς σύμφωνα με τους επιστήμονες η βλάστηση έχει ξεραθεί λόγω του προηγούμενου καύσωνα, το θερμόμετρο θα ανέβει ξανά ψηλά και κυρίως θα φυσούν ισχυρά μελτέμια. Μιλάμε για το πιο επικίνδυνο κοκτέιλ για την εκδήλωση πυρκαγιών που μπορεί να πάρουν ανεξέλεγκτες διαστάσεις μέσα σε ελάχιστα λεπτά.

Οι καύσεις, οι θερμές εργασίες, το μπάρμπεκιου και ό,τι μπορεί να προκαλέσει ακόμα και έναν σπινθήρα, ούτως ή άλλως απαγορεύονται ρητά από το νόμο κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου. Ειδικά αυτές τις ημέρες, όμως, όπως καταλαβαίνετε μπορεί να καταλήξουν σε μεγάλα πύρινα μέτωπα. Όλος ο κρατικός μηχανισμός θα είναι σε εγρήγορση με αυξημένες περιπολίες από επίγειες δυνάμεις αλλά και drones. Καλώ όλους να επιδείξουν πολύ μεγάλη προσοχή για να μην κινδυνεύσουν δάση, περιουσίες και άνθρωποι από επιπόλαιες κι εγκληματικές ενέργειες».

Οδηγίες προστασίας από πυρκαγιές

Αν βρίσκεστε στην ύπαιθρο

  • Μην καίτε σκουπίδια ή ξερά χόρτα και κλαδιά κατά τους θερινούς μήνες.
  • Μην ανάβετε υπαίθριες ψησταριές στα δάση ή σε χώρους που υπάρχουν ξερά χόρτα το καλοκαίρι.
  • Αποφύγετε εργασίες που ενδέχεται να προκαλέσουν πυρκαγιά (π.χ. ηλεκτροκολλήσεις, χρήση τροχού ή άλλου εργαλείου που δημιουργεί σπινθήρες).
  • Μην πετάτε αναμμένα τσιγάρα.
  • Μην αφήνετε τα σκουπίδια στο δάσος. Υπάρχει κίνδυνος ανάφλεξης.
  • Σεβαστείτε τα απαγορευτικά πρόσβασης σε περιόδους υψηλού κίνδυνου.

 Αν το σπίτι σας βρίσκεται μέσα ή κοντά σε δάσος

  • Δημιουργείστε μια αντιπυρική ζώνη γύρω από το σπίτι καθαρίζοντας σε ακτίνα τουλάχιστον 10 μέτρων τα ξερά χόρτα και φύλλα, τις πευκοβελόνες και τα κλαδιά.
  • Κλαδέψτε τα δένδρα μέχρι το ύψος των 3 μέτρων, ανάλογα με την ηλικία και την κατάστασή τους.
  • Απομακρύνετε τα ξερά κλαδιά από τα δένδρα και τους θάμνους
  • Μην αφήνετε τα κλαδιά των δένδρων να ακουμπούν στους τοίχους, τη στέγη και τα μπαλκόνια του σπιτιού. Κλαδέψτε τα αφήνοντας απόσταση τουλάχιστον 5 μέτρων από το σπίτι.
  • Μην τοποθετείτε πλαστικές υδρορροές ή σωλήνες στους τοίχους του σπιτιού.
  • Μην τοποθετείτε παραθυρόφυλλα από εύφλεκτα υλικά στα παράθυρα και τις μπαλκονόπορτες.
  • Φροντίστε ώστε τα καλύμματα στις καμινάδες και τους αεραγωγούς του σπιτιού να είναι από άφλεκτο υλικό ώστε να μην διεισδύσουν σπίθες
  • Μην αποθηκεύετε εύφλεκτα αντικείμενα κοντά στο σπίτι

Πηγή φωτό: shutterstock

Διαβάστε επίσης 

Οι πιο συχνές αιτίες για τις αστικές πυρκαγιές – Τα περισσότερα εγκαύματα γίνονται μέσα στο σπίτι

Ένας νέος πολιτιστικός θεσμός γεννιέται στη Νάξο με επίκεντρο τις αρχαίες ελιές

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.