Ανεκτίμητη αξία οι δωρεάν εξετάσεις στα νησιά – Τι έδειξε εκστρατεία για τον διαβήτη

Έξι προορισμοί, εκατοντάδες δωρεάν εξετάσεις και περισσότερα από 700 ραντεβού στις ειδικότητες που έλαβαν μέρος στην αποστολή είναι ο απολογισμός της 9ης Εκστρατείας της ΑΜΚΕ Με Οδηγό το Διαβήτη, που από τις 25 έως τις 31 Μαΐου, ταξίδεψε σε έξι απομακρυσμένα νησιά των νοτίων Κυκλάδων για να προσφέρει δωρεάν εξετάσεις, να διαγνώσει εγκαίρως προβλήματα υγείας και να διαδώσει το μήνυμα της πρόληψης.

Το ιστιοπλοϊκό της ΑΜΚΕ Με Οδηγό το Διαβήτη έριξε άγκυρα σε Αντίπαρο, Κίμωλο, Φολέγανδρο, Σίκινο, Θηρασιά και Σαντορίνη και ανέδειξε για μια ακόμη φορά το κενό στην παροχή εξειδικευμένων υπηρεσιών υγείας στα απομακρυσμένα νησιά, καθώς βρέθηκαν 5 ασθενείς που είχαν διαβήτη αλλά δεν το γνώριζαν και δεκάδες περιστατικά αρρύθμιστων ασθενών που έχρηζαν άμεσης παρέμβασης από τους γιατρούς της ομάδας, με αλλαγή ή έναρξη φαρμακευτικής αγωγής. Κρίσιμες και ουσιαστικές παρεμβάσεις, αφού οι αρρύθμιστοι και αδιάγνωστοι ασθενείς κινδυνεύουν σημαντικά από τις σοβαρές και απειλητικές επιπλοκές του διαβήτη.

Επίσης, διαπιστώθηκε ότι οι κάτοικοι αυτών των μακρινών και απομονωμένων νησιών βασίζονται σε μεγάλο βαθμό σε τέτοιες πρωτοβουλίες για να εξεταστούν, αφού στο ερώτημα “κάθε πότε κάνετε εξετάσεις;”, μια πολύ συχνή απάντηση ήταν “όποτε έρχονται γιατροί”. Στα πιο απομακρυσμένα νησιά της αποστολής, η πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας απαιτεί ένα μακρινό ταξίδι που μπορεί να φτάσει σε διάρκεια τις 8-11 ώρες.

Η ομάδα προσέφερε προληπτικές εξετάσεις διαβήτη, σπιρομετρήσεις, οφθαλμολογικές εξετάσεις, ποδολογική φροντίδα και αντιμετώπισε χρόνια και έκτακτα προβλήματα υγείας σε νησιώτες ηλικίας από 3 έως 91 ετών, που ανταποκρίθηκαν με μεγάλη λαχτάρα και προσμονή στο κάλεσμα της ΑΜΚΕ Με Οδηγό το Διαβήτη.

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στα άτομα με διαβήτη και καρδιαγγειακά νοσήματα, που αποτελούν τους “δολοφόνους” του σύγχρονου τρόπου ζωής.
Τα άτομα με Σακχαρώδη Διαβήτη έχουν 2-3 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακής νόσου, ενώ το ποσοστό των ατόμων με διαβήτη που καταλήγουν από καρδιαγγειακά συμβάματα ξεπερνά το 70%.

Παράλληλα, ο πνευμονολόγος ενημέρωνε τους καπνιστές για τον προσυμπτωματικό έλεγχο για τον καρκίνο του πνεύμονα, αλλά και για τον εμβολιασμό, κυρίως κατά του πνευμονιόκοκκου και της γρίπης.

Στη Φολέγανδρο, νησί στο οποίο υπάρχουν αρκετοί ασθενείς με διαβήτη τύπου 1, η ομάδα επισκέφθηκε και τα σχολεία της Χώρας και της Άνω Μεριάς, κάνοντας μετρήσεις σε μαθητές και δασκάλους και ενημερώνοντας τη σχολική κοινότητα για το διαβήτη.

Στην αποστολή έλαβαν μέρος οι:
• Λέπουρας Αντώνιος, Παθολόγος – Διαβητολόγος, Διευθυντής Διαβητολογικής Κλινικής και Διαβητολογικού Κέντρου Metropolitan General
• Δρ Δρόσος Τσαβλής, Πνευμονολόγος, ΜD, MSc, PhD
• Χαρακίδας Αντώνιος, Χειρουργός Οφθαλμίατρος, Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Κρήτης
• Βασιλείου Λένα, Ποδολόγος – τ. Συνεργάτις Γ.Ν.Α. Ο Ευαγγελισμός
• Ιωαννίδης Ευριπίδης, Νοσηλευτής

Η 9η εκστρατεία της ΑΜΚΕ Με Οδηγό το Διαβήτη στα απομακρυσμένα νησιά των Κυκλάδων πραγματοποιήθηκε με χορηγία των εταιρειών Ascensia, Boehringer Ingelheim, Novo Nordisk Hellas και Pfizer.
Την εκστρατεία υποστήριξαν επίσης η ΜΑΚΒΕΛ και το Μetropolitan General.

Διαβάστε επίσης

Βίαιες τιμωρίες και βρισιές ως “μέσο πειθαρχίας” για 400 εκατομμύρια παιδιά

Ιουλία Τσέτη: Οι ελλείψεις φαρμάκων, το Ozempic και η επίθεση για τις παράλληλες εξαγωγές

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.