Επιστρέφει η αφρικανική σκόνη – Ποιες περιοχές θα επηρεαστούν

Αλλάζει το σκηνικού του καιρού τις επόμενες μέρες, με κύρια χαρακτηριστικά το «κοκτέιλ» από αφρικανική σκόνη και βροχές, που θα συνοδεύεται από πτώση της θερμοκρασίας και θυελλώδεις ανέμους.

Η σταδιακή μεταβολή του καιρού ξεκινά από το απόγευμα της Τετάρτης. Μάλιστα, σύμφωνα με τη μετεωρολόγο της ΕΡΤ, Αναστασία Τυράσκη, θα δούμε τον υδράργυρο να πέφτει σε θερμοκρασίες αρκετά χαμηλότερες από το κανονικό για την εποχή.

Πιο αναλυτικά, σήμερα Τρίτη σε όλη τη χώρα προβλέπεται ηλιοφάνεια, με παροδικές αραιές νεφώσεις, και με μικρή πιθανότητα για τοπικές μπόρες το μεσημέρι – απόγευμα στα βόρεια ορεινά. Οι άνεμοι μεταβλητοί 3 με 4 και στα νότια δυτικοί βορειοδυτικοί έως 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία σε μικρή άνοδο, θα φτάσει τοπικά τους 28 με 29 βαθμούς.

Στην Αττική προβλέπεται ηλιοφάνεια, με αραιές νεφώσεις κατά διαστήματα. Οι άνεμοι ασθενείς και το απόγευμα νότιοι έως 4 μποφόρ, η θερμοκρασία έως 28 βαθμούς.

Μεταβολή του καιρού και αφρικανική σκόνη

Σταδιακή μεταβολή του καιρού προβλέπεται από το απόγευμα της Τετάρτης, καθώς η αστάθεια τις θερμές ώρες της ημέρας θα είναι εντονότερη και θα εκδηλωθούν σποραδικές καταιγίδες στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά κυρίως ορεινά, ενώ από το βράδυ βαρομετρικό χαμηλό από τη βόρεια Αφρική θα πλησιάσει τη χώρα μας από τα νοτιοδυτικά φέρνοντας βροχές στη δυτική Ελλάδα και την Κρήτη.

Την Πέμπτη και την Παρασκευή ο καιρός θα είναι άστατος, με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες σχεδόν σε όλη τη χώρα. Οι άνεμοι θα ενισχυθούν και θα έχουμε αυξημένες συγκεντρώσεις αφρικανικής σκόνης στην ατμόσφαιρα, κυρίως στα κεντρικά και νότια της χώρας. Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση και θα κυμανθεί σε χαμηλότερα από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα, καθώς σε αρκετές περιοχές η μέγιστη θα είναι μικρότερη από τους 20 βαθμούς. Σταδιακή βελτίωση του καιρού προβλέπεται το σαββατοκύριακο.

Αφρικανική σκόνη- Συστάσεις Υπουργείου Υγείας

Άτομα με αναπνευστικό πρόβλημα, καρδιοπαθείς, παιδιά καθώς και τα άτομα άνω των 65 ετών θα πρέπει να αποφύγουν κάθε σωματική άσκηση-δραστηριότητα σε εξωτερικούς χώρους, κατά τις ημέρες που θα επικρατεί στην ατμόσφαιρτα η αφρικανική σκόνη, αναφέρει το Υπουργείο Υγείας.

Επίσης, συνιστάται η αποφυγή παραμονής σε εξωτερικούς χώρους ιδιαίτερα σε περιοχές με αυξημένη κυκλοφορία.

Άτομα με άσθμα μπορεί να χρειαστούν πιο συχνά εισπνοές ανακουφιστικού φαρμάκου. Επί επιμονής συμπτωμάτων συνιστάται επικοινωνία με τον θεράποντα ιατρό.

Συστάσεις στο γενικό πληθυσμό

Σε κάθε άτομο συνιστάται να αποφύγει κάθε σωματική άσκηση σε εξωτερικούς χώρους και να περιορίσει το χρόνο παραμονής σε εξωτερικούς χώρους ιδιαίτερα σε περιοχές με αυξημένη κυκλοφορία. Κατά την παραμονή του σε εσωτερικούς χώρους να διατηρούνται πόρτες, μπαλκονόπορτες και παράθυρα κλειστά.

Διαβάστε επίσης 

Πώς επιδρά η αφρικανική σκόνη στην υγεία – Συστάσεις Πνευμονολογικής Εταιρείας

Αυτές οι δύο ελληνικές παραλίες μπήκαν στις 50 καλύτερες του κόσμου

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.