Ταξίδι – Απλές συμβουλές για άτομα με καρκίνο

Τα άτομα με καρκίνο όταν υπάρχει ανάγκη για ταξίδι, είτε πρόκειται για διακοπές, για επαγγελματικούς σκοπούς ή για θεραπείες, αναρωτιούνται αν θα ήταν ασφαλές να ταξιδέψουν.

Γενικά θεωρείται ασφαλές για τα άτομα με καρκίνο να ταξιδεύουν, αλλά υπάρχουν κάποιες περιπτώσεις που θα πρέπει να ακυρώσουν τα σχέδιά τους ή να συζητήσουν με τον γιατρό για το ταξίδι.

Εάν υποβληθήκατε σε μεγάλη χειρουργική επέμβαση για καρκίνο πριν από τέσσερις έως έξι εβδομάδες ή εάν υποβάλλεστε σε χημειοθεραπεία και έχετε κάνει έγχυση πριν μία εβδομάδα, δεν πρέπει να ταξιδέψετε, λόγω πιθανών επιπτώσεων όπως αφυδάτωση, ναυτία ή σοβαρή κόπωση. Οι πτήσεις μεγάλης διάρκειας μπορεί να επιδεινώσουν αυτά τα συμπτώματα.

Σημειωτέον, δεν υπάρχουν καθιερωμένοι κανονισμοί ή κριτήρια για να κριθεί ένα άτομο με καρκίνο ακατάλληλο να ταξιδέψει. Ωστόσο, σύμφωνα με ένα άρθρο ανασκόπησης που δημοσιεύτηκε στο Journal of Global Oncology, τα άτομα που λαμβάνουν εντατική ακτινοβολία ή συστηματικές θεραπείες καρκίνου, τα άτομα των οποίων ο καρκίνος απαιτεί στενή παρακολούθηση ή τα άτομα με καρκίνο σταδίου 4, δεν πρέπει να ταξιδεύουν με εμπορικές αεροπορικές εταιρείες.

Πιθανοί κίνδυνοι από τα ταξίδια για τα άτομα με καρκίνο

Είναι σημαντικό να γνωρίζετε:

  • Το άγχος το να βρίσκεστε σε πτήση ή στο δρόμο για μεγάλο χρονικό διάστημα μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματά σας ή να έχει αρνητικές επιπτώσεις στη συνολική υγεία σας.
  • Μπορεί να είναι δύσκολο να βρείτε ιατρική περίθαλψη ή επείγουσα ιατρική παρέμβαση κατά τη μεταφορά.
  • Μπορεί να αντιμετωπίσετε μειωμένη παροχή οξυγόνου σε μια πτήση εάν είστε μεγαλύτερης ηλικίας, έχετε χαμηλά επίπεδα υγιών ερυθρών αιμοσφαιρίων (αναιμία) ή έχετε μια υπάρχουσα καρδιοπνευμονική νόσο όπως βρογχίτιδα (φλεγμονή των αεραγωγών των πνευμόνων) ή πολυκυτταραιμία (διαταραχή του αίματος όπου έχετε πάρα πολλά ερυθρά αιμοσφαίρια).
  • Ο κίνδυνος φλεβικής θρομβοεμβολής – θρόμβος αίματος που σχηματίζεται στις φλέβες – μπορεί να είναι υψηλότερος εάν έχετε καρκίνο και ταξιδεύετε για περισσότερες από οκτώ ώρες.
  • Τα άτομα με καρκίνο που ταξιδεύουν αεροπορικώς μπορεί να εμφανίσουν υπεζωκοτική συλλογή (υγρό στους πνεύμονες) ή πόνο.
  • Εάν είχατε όγκο στον εγκέφαλο και υποβληθήκατε σε πρόσφατη νευροχειρουργική επέμβαση, ενδέχεται να διατρέχετε αυξημένη πίεση στο κεφάλι όταν ταξιδεύετε σε μεγάλο υψόμετρο.
  • Διατρέχετε δυνητικά υψηλότερο κίνδυνο να κολλήσετε COVID-19 και άλλες λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού ή ιούς.

Τι να κάνετε από πριν

Ο γιατρός μπορεί να κανονίσει τα φάρμακα που θα χρειαστεί να πάρετε μαζί σας και να καθορίσει εάν θα χρειαστείτε μια ιατρική βεβαίωση για την κατάστασή σας και τα φάρμακα που παίρνετε. Για παράδειγμα, αυτό μπορεί να είναι απαραίτητο εάν παίρνετε ένα συνθετικό οπιοειδές για τον πόνο που σχετίζεται με τον καρκίνο.

Συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να σχεδιάσετε και να προετοιμαστείτε ένα ασφαλές ταξίδι.

  • Ενημερώστε τον γιατρό σας εκ των προτέρων σχετικά με τα ταξιδιωτικά σας σχέδια. Εάν υποβάλλεστε σε θεραπεία, μπορεί να κανονίσει ένα διάλειμμα ή να αλλάξει τις ημερομηνίες θεραπείας.
  • Συσκευάστε τα συνταγογραφούμενα φάρμακα και πάρτε τα σύμφωνα με τις οδηγίες πριν και κατά τη διάρκεια της πτήσης.
  • Επικοινωνήστε με την ταξιδιωτική εταιρεία, ώστε να σας παράσχει οποιαδήποτε απαραίτητη υποστήριξη, όπως ένα αναπηρικό καροτσάκι.
  • Κανονίστε να έχετε ταξιδιωτική ασφάλιση, σε περίπτωση που τη χρειαστείτε.
  • Εάν έχετε κάνει χειρουργική επέμβαση, μιλήστε με το γιατρό σας για τυχόν επιπλέον προμήθειες που πρέπει να έχετε μαζί σας.
  • Έχετε μαζί σας μάσκα προσώπο, απολυμαντικό τζελ με βάση το οινόπνευμα και το αντηλιακό.
  • Φορέστε κάλτσες συμπίεσης για να βελτιώσετε τη ροή του αίματος και να μειώσετε το πρήξιμο των ποδιών κατά τη διάρκεια του ταξιδιού.
  • Εάν ο καρκίνος προκαλεί προβλήματα με το έντερο ή την ουροδόχο κύστη, σκεφτείτε να κλείσετε ένα κάθισμα στο διάδρομο κοντά στην τουαλέτα.
  • Συσκευάστε υγιεινά σνακ όπως μήλα, φυστικοβούτυρο, κράκερ ολικής αλέσεως και ξηρούς καρπούς. Κάντε υγιεινές επιλογές τροφίμων ακόμα και όταν φτάσετε στον προορισμό σας.
  • Εάν κάνετε μεγάλο οδικό ταξίδι, κάντε διαλείμματα ανάπαυσης για να τεντωθείτε και για έναν σύντομο περίπατο. Για ταξίδια με αεροπλάνο, μπορείτε να εξερευνήσετε το αεροδρόμιο ενώ περιμένετε μια πτήση ανταπόκρισης ή να δοκιμάσετε απλές ασκήσεις εν πτήσει, όπως τραβήξτε κάθε γόνατο προς τα πάνω προς το στήθος και κρατήστε το εκεί με τα χέρια σας για 15 δευτερόλεπτα και επαναλάβετε.
  • Πίνετε αρκετό νερό και αποφύγετε την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ ή ποτών με καφεΐνη κατά τη διάρκεια του ταξιδιού σας.

Διαβάστε επίσης

Οι πιο επικίνδυνες και οι πιο ασφαλείς χώρες για ταξίδια το 2024

Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας: Το 60-65% των καρκίνων θεραπεύονται

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.