Μην πίνετε το νερό της βρύσης σε αυτές τις χώρες

Όλοι γνωρίζουμε ότι δεν είναι ασφαλές να πίνουμε από το νερό της βρύσης, όταν ταξιδεύουμε σε κάποιες χώρες, γιατί εκθέτουμε τον οργανισμό μας σε άγνωστα μικρόβια.

Για να αποφύγετε σοβαρά γαστρεντερικά συμπτώματα στις επόμενες διακοπές σας, είναι καλύτερο να διαβάσετε τις οδηγίες για την ασφάλεια των τροφίμων και του νερού για τον συγκεκριμένο προορισμό σας, πριν ετοιμάσετε τις βαλίτσες σας.

Το digg δημιούργησε ένα infographic, με βάση τις συμβουλές του Κέντρου Ελέγχου Νοσημάτων των ΗΠΑ CDC και τον Περιβαλλοντικό Δείκτη Απόδοσης του Yale, ο οποίος βαθμολογεί και παρακολουθεί την ποιότητα νερού σε παγκόσμιο επίπεδο.

Αυτό βέβαια, δεν σημαίνει απαραίτητα ότι το νερό είναι μη ασφαλές ή μολυσμένο, αλλά ως τουρίστας, το σώμα σας δεν θα συνηθίσει αμέσως το νερό και τους μικροοργανισμούς που περιέχει, όπως έχουν συνηθίσει οι κάτοικοι της περιοχής.

Είναι εντυπωσιακό ότι λίγες χώρες σε ολόκληρο τον κόσμο είναι μπλε – δηλαδή έχουν ασφαλές νερό – στον χάρτη του digg και ανάμεσά τους βρίσκεται και η Ελλάδα.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, ο Καναδάς, μεγάλο μέρος της Δυτικής Ευρώπης, η Αυστραλία και η Νέα Ζηλανδία θεωρούνται όλα ασφαλή μέρη για να πιείτε το νερό της βρύσης.

Οι ταξιδιώτες πρέπει να αποφεύγουν το νερό της βρύσης σε όλη την Ασία εκτός από την Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα, σε όλη τη Νότια Αμερική εκτός από τη Χιλή και σε όλη την Κεντρική Αμερική εκτός από την Κόστα Ρίκα.

Επίσης προειδοποιήσεις υπάρχουν για το μεγαλύτερο μέρος της Μέσης Ανατολής -εκτός από το Μπαχρέιν, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και τη Σαουδική Αραβία- όπως και ολόκληρη η ήπειρος της Αφρικής.

 

Κάθε φορά που σχεδιάζετε ένα ταξίδι, καλό είναι να ελέγχετε τις προτάσεις για το νέρο στον συγκεκριμένο ταξιδιωτικό προορισμό σας. Βέβαια, ακόμα κι αν το νερό θεωρείται μη ασφαλές για κατανάλωση απευθείας από τη βρύση, μπορεί και πάλι να το πιείτε εάν έχει υποστεί σωστή επεξεργασία.

«Στις περισσότερες αναπτυσσόμενες χώρες, θα πρέπει να αποφεύγετε να πίνετε νερό της βρύσης (και ποτά αναμεμειγμένα με νερό βρύσης) εκτός εάν γνωρίζετε ότι το νερό της βρύσης έχει βράσει, φιλτραριστεί ή έχει υποστεί χημική επεξεργασία με χλώριο ή ιώδιο για την απολύμανσή του», γράφει το Harvard Health Publishing.

«Τα σφραγισμένα ποτά, συμπεριλαμβανομένου του νερού, του χυμού και της σόδας, είναι συνήθως ασφαλή», σημειώνουν οι ειδικοί του Χάρβαρντ. «Τα ανθρακούχα ποτά είναι πιο ασφαλή γιατί η παρουσία φυσαλίδων υποδηλώνει ότι το μπουκάλι ή το κουτί έχει σφραγιστεί σωστά».

Μην ξεχνάτε – εάν ρίξετε ένα εμφιαλωμένο ρόφημα πάνω από πάγο, μπορεί να εξακολουθείτε να διατρέχετε αυξημένο κίνδυνο. «Ο πάγος συνήθως φτιάχνεται από νερό της βρύσης και πρέπει να αποφεύγεται σε όλα τα ποτά», λένε οι ειδικοί του Χάρβαρντ. «Ακόμη και σε ανάμεικτα ποτά, η περιεκτικότητα σε αλκοόλ μπορεί να μην είναι αρκετά υψηλή για να σκοτώσει τα βακτήρια στον πάγο».

Προτείνουν επίσης τη χρήση εμφιαλωμένου νερού για το βούρτσισμα των δοντιών σε περιοχές όπου το νερό της βρύσης θεωρείται μη ασφαλές.

Διαβάστε επίσης

Ιλαρά: Πότε αναμένεται έξαρση και στην Ελλάδα, τι έχει στα σκαριά ο ΕΟΔΥ

Η χειρότερη πρωτεΐνη για το λίπος στην κοιλιά

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.