Πολυτελής φιλοξενία – Megatrend με προοδευτική άνοδο

H πολυτελής φιλοξενία δεν απευθύνεται αποκλειστικά και μόνον στην κατηγορία επαγγελματιών και τουριστών (business and pleasure) με υψηλά εισοδήματα, οι οποίοι επιθυμούν να απολαύσουν τις καλύτερες δυνατές υπηρεσίες κατά την διάρκεια επαγγελματικών ταξιδιών ή διακοπών.

Αναφέρεται στα μεγάλα αστικά κέντρα όπως Αθήνα, Θεσσαλονίκη και επιλεγμένους προορισμούς που διαθέτουν τις ξενοδοχειακές μονάδες οι οποίες μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες του απαιτητικού αυτού κοινού για την ασφαλή μετακίνηση και την ήσυχη διαμονή τους όταν πρόκειται για διάσημους επιχειρηματίες που συνοδεύονται συνήθως από την οικογένειά τους.

H Ελλάδα διαθέτει αρκετές ξενοδοχειακές υποδομές σε αρκετούς προορισμούς για τη διαμονή και εξυπηρέτηση της απαιτητικής αυτής κατηγορίας τουριστών, ενώ υπάρχει και σημαντικό επενδυτικό ενδιαφέρον, από διεθνείς επενδυτές, για αγορά, ενοικίαση και ανακαίνιση ακινήτων, με κυρίαρχο στόχο την πολυτέλεια, τάσεις οι οποίες αναπτύσσονται ραγδαία σε παγκόσμιο επίπεδο.

H βιοαρχιτεκτονική και οι πρωτοβουλίες των ξενοδοχείων να αντισταθμίσουν τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, αποτελούν μερικά από τα κύρια προαπαιτούμενα ενσωμάτωσης της περιβαλλοντικής, κοινωνικής και εταιρικής ευθύνης των τουριστικών επιχειρήσεων.

Οι ταξιδιώτες πολυτελείας επιθυμούν επιπλέον ατομικό χώρο και μεγαλύτερη απόσταση από τους άλλους επιβάτες όπως σε σαλόνια αεροδρομίου, καμπίνες πρώτης θέσης, μεγαλύτερες θέσεις business class, ενώ κάνουν την πτήση ακόμη και με ιδιωτικό τζετ ως εμπειρία πολυτελείας.

Πολυτελής φιλοξενία

H πολυτελής φιλοξενία έχει προοδευτική άνοδο, καθώς οι επόμενες γενιές ταξιδιωτών που θα κυριαρχήσουν στο μέλλον, είναι οι Gen Y και Gen Z που γεννήθηκαν μεταξύ 1981 και 2012 και θα αντιπροσωπεύουν το 80% της παγκόσμιας αγοράς υπηρεσιών και ειδών πολυτελείας έως το 2030.

Αυτοί οι νέοι καταναλωτές έχουν διαφορετική αντίληψη της πολυτέλειας από τις παλαιότερες γενιές, αξιοποιώντας περισσότερο τις εμπειρίες πολυτελείας για να απολαύσουν την αυθεντικότητα ως μία από τις πιο σημαντικές προκλήσεις της πολυτελούς φιλοξενίας, ενώ συγχρόνως αναμένουν από τα πολυτελή ξενοδοχεία να αντιληφθούν και να ανταποκριθούν στις προσωπικές ανάγκες τους.

Tα ταξίδια σωματικής μεταμόρφωσης είναι ένα διαφορετικό είδος καθώς περιλαμβάνουν δραστηριότητες έντονης άντλησης ενδορφίνης, για αυτοβελτίωση με συγκεκριμένη κατεύθυνση την αυθεντικότητα.

H προσωπική ολοκλήρωση και η αυτοβελτίωση που επιτυγχάνονται μέσα από τέτοιες εμπειρίες αποτελούν πλέον προτεραιότητα για τους ταξιδιώτες πολυτελείας και ένα από τα megatrends του 2023 που εμβαθύνουν και αναζητούν νέες εμπειρίες, αναδεικνύοντας τον όρο transformative travel σε σημείο αναφοράς για την τουριστική βιομηχανία στο μεταβαλλόμενο τοπίο των πολυτελών ταξιδιών.

H Tεχνητή Νοημοσύνη (AI) με την Εικονική Πραγματικότητα (VR) και την επαυξημένη πραγματικότητα (AR) επιτρέπουν στα ξενοδοχεία την παροχή εξατομικευμένων εμπειριών στους επισκέπτες και ενδυναμώνουν την καινοτομία και την ανάπτυξη για τον εντοπισμό νέων ευκαιριών εσόδων, καθώς μεταμορφώνουν τον τρόπο που προωθούνται οι τουριστικοί προορισμοί.

Οι περισσότεροι ιστότοποι θα χρησιμοποιούν βίντεο 360 μοιρών και βίντεο χαρτογράφησης, χάρη δε σε αυτές τις τεχνολογικές εξελίξεις, ο τουρίστας θα μπορεί να επισκεφθεί το ξενοδοχείο για να επιλέξει τον επόμενο προορισμό διακοπών του από το σπίτι του. Στο άμεσο μέλλον περισσότερο από το 85% όλων των επικοινωνιών υποστήριξης πελατών θα διεξάγονται χωρίς να εμπλέκονται εκπρόσωποι εξυπηρέτησης πελατών, καθόσον οι ταξιδιώτες είναι πιο κοινωνικοί, ενεργητικοί και ψηφιακοί και μόνο οι καινοτόμες ξενοδοχειακές επιχειρήσεις που ανταποκρίνονται στις ανάγκες τους θα έχουν οικονομικά αποτελέσματα.

Εισέρχονται δυναμικά στον τουρισμό και τα «επιπρόσθετα» (adds-ons) επιβάλλοντας το modus operandi των τουριστικών επιχειρήσεων να χρησιμοποιεί την ψηφιακή τεχνολογία αναδιαμορφώνοντας στρατηγικούς σχεδιασμούς, συντονισμό και έλεγχο όλων των ενεργειών των εμπλεκόμενων φορέων που άπτονται του τουρισμού πολυτελείας με στόχο την αποφυγή δυσφήμισης της χώρας, εφαρμόζοντας πάντα το δόγμα “value for money”.

H αξία των ταξιδιών πολυτελείας σε παγκόσμιο επίπεδο ανήλθε σε 1,28 τρισ. δολ. το 2022 με προβλεπόμενο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης σε 7,7% το 2023-30. H Ελλάδα με το ιδανικό και μοναδικό βιοκλίμα της ανταποκρίνεται στις ανάγκες της πολυτελούς φιλοξενίας και με yachts, αναβαθμίζοντας τους τουριστικούς λιμένες με έμφαση στην προστασία του περιβάλλοντος με την απεξάρτηση από τον άνθρακα και την αύξηση της ενεργειακής αποδοτικότητας.

Διατίθενται 139,1 εκατ. ευρώ και με την μόχλευση ιδιωτικών κεφαλαίων 264 εκατ. ευρώ για την βελτίωση της προσβασιμότητας των εγκαταστάσεων και την ψηφιοποίηση των υπηρεσιών των τουριστικών λιμένων, τα οποία εξασφάλισε η Yπουργός Tουρισμού κ. Όλγα Kεφαλογιάννη, στοχεύοντας στην επίτευξη της βιώσιμης ανάπτυξης του OHE, με την δημιουργία πράσινων ταξιδίων για τις μελλοντικές γενεές.

Κωνσταντίνος Κουσκούκης
Ο κ. Κωνσταντίνος Ε. Κουσκούκης

Κωνσταντίνος Ε. Κουσκούκης
Καθηγητής Δερματολογίας – Νομικός

Πρόεδρος Ελληνικής Ακαδημίας Ιαματικής Ιατρικής

Διαβάστε επίσης

Ελλείψεις φαρμάκων: Στα Χανιά η πλατφόρμα του Υπουργείου Υγείας, τι προβλέπεται για τους παραβάτες

Κάντε το σπίτι σας να φαίνεται πεντακάθαρο για τις γιορτές

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.