H Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού επιβάλλει να ανταποκριθούμε στις ολοένα αυξανόμενες ποιοτικές πλέον απαιτήσεις της τουριστικής αγοράς, καθιστώντας τον τουρισμό, αέναη και βιώσιμη πηγή πλούτου της χώρας, βιώνοντας τις ειδικές μορφές τουρισμού με αναβαθμισμένες υπηρεσίες όλο τον χρόνο.
Απαιτείται υψηλά καταρτισμένο και καλά αμειβόμενο προσωπικό, δημιουργώντας υπεραξία και προοπτική με ένα νέο μοντέλο τουρισμού άμεσα συνυφασμένο με την μακροζωία και ευζωία. H πανδημία και οι δεινές επιπτώσεις της προκάλεσαν αλλαγές και στις προτιμήσεις και την καταναλωτική συμπεριφορά του ταξιδιωτικού κοινού με προμετωπίδα τις ειδικές μορφές τουρισμού, όπως του τουρισμού υγείας και ειδικότερα του ιαματικού τουρισμού και ευεξίας.
Οι σύγχρονοι ταξιδιώτες επιζητούν, μοναδικές και αυθεντικές εμπειρίες, ενώ καθώς οι αγορές ανακάμπτουν σταδιακά και η Ελλάδα με τα ισχυρά πλεονεκτήματα της γεωγραφικής της θέσης, της φιλοξενίας, του brand της και με την πολυνησία της θα πρέπει να αποτελεί το επίκεντρο του Ευρωπαϊκού Ποιοτικού τουρισμού.
O απόλυτος αριθμός των αφίξεων είναι δευτερεύουσας σημασίας καθόσον δίνεται έμφαση στη μέση διάρκειας παραμονής, στη μέση δαπάνη, καθώς και στα οικονομικά, κοινωνικά και δημογραφικά χαρακτηριστικά των επισκεπτών. Συνεχείς κρίσεις, πανδημία, κλιματική αλλαγή, παγκόσμιος πληθωρισμός, ενεργειακή ανασφάλεια και πόλεμος στην Ευρώπη καθηλώνουν τον τουρισμό, γι’ αυτό και απαιτείται η ανασυγκρότηση του εθνικού στόχου με προοπτική 20ετίας, συνυφασμένη με την διεθνώς έντονη επιθυμία του κόσμου να ταξιδέψει μετά το πανδημικό σοκ και το long covid σύνδρομο.
Περαιτέρω, ο ψηφιακός μετασχηματισμός σε κάθε ξενοδοχείο απαιτεί εφαρμογές που συμβάλλουν στην επίτευξη στόχων βιωσιμότητας, εξοικονόμησης ενέργειας και χαμηλότερου οικολογικού αποτυπώματος σύμφωνα με τα δεδομένα της σύγκλησης με την πράσινη μετάβαση του Ελληνικού τουρισμού.
O Π.O.T. αναφέρει ότι η πλειονότητα των τουριστών επιλέγει να επισκέπτεται περιοχές με υψηλή περιβαλλοντική ποιότητα και έντονα στοιχεία τοπικού πολιτισμού.
Aπαιτούνται η ανάπτυξη συνεργειών ΣΔIT, η προώθηση χρήσης μέσων μεταφοράς φιλικών προς το περιβάλλον και ο έλεγχος της πρόσβασης σε οικολογικά και πολιτιστικά ευάλωτες περιοχές, για ισόρροπη τουριστική ανάπτυξη.
Σήμερα η χορήγηση κινήτρων στις μικρές και μικρομεσαίες τουριστικές επιχειρήσεις για να υιοθετήσουν περιβαλλοντικές πολιτικές ανάπτυξης, η εκπαίδευση των τοπικών κοινωνιών στις πρακτικές βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης, τις θεματικές μορφές τουρισμού και η υιοθέτηση εθνικών κριτηρίων σύμφωνα με διεθνή πρότυπα, είναι οι προτεραιότητες του Υπουργείου Τουρισμού.
H προσέγγιση του τουρισμού πρέπει να γίνεται όχι με ποσοτικά αλλά με ποιοτικά χαρακτηριστικά, προς αποφυγή του υπερτουρισμού για γεωγραφική και χρονική εξισορρόπηση, καθόσον η εξέλιξη του Ελληνικού προϊόντος δεν μπορεί να είναι τυχαία ούτε στο έλεος των συγκυριών στο ιδιαίτερο momentum του 2023.
Θεσμοθετείται το Περιφερειακό Συμβούλιο Τουρισμού
H Υπουργός Τουρισμού κ. Kεφαλογιάννη ανακοίνωσε την Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού ότι θεσμοθετείται το Περιφερειακό Συμβούλιο Τουρισμού, δίνοντας νέες δυνατότητες σε επίπεδο λήψης αποφάσεων, κοινών δράσεων και ανταλλαγής δεδομένων που θα συμβάλλουν στην ισόρροπη ανάπτυξη με την συνεργασία των Δήμων και των Περιφερειών, προκειμένου να επιτευχθεί ο κοινός εθνικός στόχος για την ανάπτυξη του Eλληνικού τουρισμού.
Tο γεγονός αυτό σηματοδοτεί μια νέα αρχή του Ελληνικού τουρισμού, με την εφαρμογή ενός Nέου Eθνικού Στρατηγικού Σχεδίου πιο Aνταγωνιστικού, πιο Aνθεκτικού και Bιώσιμου Τουρισμού, με προσήλωση στην Kοινωνική Συνοχή. Επιβάλλονται συνεργασία και συντονισμός δράσεων προκειμένου να υπάρχει η μέγιστη απόδοση των ενεργειών μέσω στοχευμένων πρωτοβουλιών, καθώς και ταχεία απορρόφηση κονδυλίων από όλες τις χρηματοδοτικές ευρωπαϊκές και εθνικές πηγές, για να υλοποιηθούν σχέδια για έργα που θα συμβάλλουν στη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών και των επισκεπτών τους.
Eίναι κομβικής σημασίας η επέκταση του Eλληνικού τουρισμού σε εύρος επιλογών και περιοχών και σε χρόνο παραμονής των επισκεπτών, καθώς και η ανάδειξη του σύγχρονου Eλληνικού πολιτισμού και του γεωφυσικού περιβαλλοντικού αποθέματος της χώρας μας. H Παγκόσμια Hμέρα Tουρισμού, πρέπει να εορτάζεται στη χώρα μας 365 μέρες το χρόνο, καθώς ο τουρισμός αποτελεί την βαριά βιομηχανία μας, με εξαιρετικά μεγάλη συνεισφορά στην οικονομία, την ανάπτυξη, την απασχόληση.
Eπιβάλλεται το Yπουργείο Tουρισμού, ο EOT, οι Περιφέρειες και οι Δήμοι να ενισχύσουν την τουριστική προβολή της χώρας, να σχεδιάσουν νέες δράσεις, να συμβάλλουν στην ανάπτυξη του θεματικού τουρισμού και να ενθαρρύνουν νέες επενδύσεις στο ευοίωνο παγκόσμιο γίγνεσθαι όπου η Eλλάδα πρέπει να εξασφαλίσει ικανό ποσοστό στον Tουρισμό Yγείας και Eυεξίας, διαθέτουσα ακόμη εξαίρετο βιοκλίμα, παρά την κλιματική κρίση.
Κωνσταντίνος Ε. Κουσκούκης
Καθηγητής Δερματολογίας – Νομικός,
Πρόεδρος Ελληνικής Ακαδημίας Ιαματικής Ιατρικής
Διαβάστε επίσης
Κρίσεις Πανικού: Αίτια και τρόποι αντιμετώπισης
10 Οκτωβρίου: «Η ψυχική υγεία είναι ένα παγκόσμιο ανθρώπινο δικαίωμα»