Πανσέληνος 31 Αυγούστου: Οι δωρεάν εκδηλώσεις σε μνημεία και αρχαιολογικούς χώρους

Η δεύτερη πανσέληνος του Αυγούστου γιορτάζεται σήμερα 31 Αυγούστου με ελεύθερη είσοδο σε εκδηλώσεις που οργανώνει το υπουργείο Πολιτισμού σε μνημεία και αρχαιολογικούς χώρους.

Το πρόγραμμα, περιλαμβάνει κυρίως συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις, αστροπαρατήρηση και ξεναγήσεις, τις οποίες διοργανώνουν οι Υπηρεσίες του ΥΠΠΟ, πολλές σε συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση και πολιτιστικούς, εξωραϊστικούς συλλόγους.

Σημειώνεται ότι ο αρχαιολογικός χώρος της Ακρόπολης δεν περιλαμβάνεται στις εκδηλώσεις της Πανσελήνου του Αυγούστου 2023, όπως ενημέρωσε η Εφορεία Αρχαιοτήτων πόλης Αθηνών. Κατά συνέπεια, δεν θα είναι ανοιχτός για το κοινό τις βραδινές ώρες της πανσελήνου, την Πέμπτη 31 Αυγούστου.

Δείτε αναλυτικά το ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

Το σημερινό φεγγάρι ονομάζεται «υπερπανσέληνος», ενώ έχει ονομαστεί «μπλε φεγγάρι». Μπλε φεγγάρι ονομάζουμε τη δεύτερη πανσέληνο που συμβαίνει μέσα σ’ ένα μήνα (συνήθως έχουμε μία πανσέληνος το μήνα) ή την τρίτη από τις τέσσερις πανσελήνους μιας εποχής του χρόνου. Η πρώτη πανσέληνος του Αυγούστου ήταν την πρώτη μέρα του μήνα. Στον αγγλοσαξωνικό κόσμο, ονομάζεται Blue Moon.

Είναι ένα σπάνιο αστρονομικό φαινόμενο, αλλά όχι ασυνήθιστο. Χαρακτηριστική είναι η αγγλική έκφραση «Οnce in a blue moon», που σημαίνει πως κάτι συμβαίνει πολύ σπάνια. Μπλε Φεγγάρι έχουμε κάθε δύο με τρία χρόνια, όταν αθροίζονται οι 11 ημέρες που περισσεύουν από τους 12 σεληνιακούς κύκλους του χρόνου

Η φράση δεν σχετίζεται με το χρώμα του φεγγαριού, αλλά με τη σκόνη που συσσωρεύεται στην ατμόσφαιρα από κάποια μεγάλη έκρηξη ηφαιστείου, όπως συνέβη με την έκρηξη του ηφαιστείου Κρακατόα το 1883, όταν το φεγγάρι φαινόταν μπλε για τουλάχιστον δύο χρόνια.

Διαβάστε επίσης

Τα καλύτερα και τα χειρότερα τρόφιμα για την γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση

ΙΣΘ: Η αναδιάρθρωση του ΕΣΥ πρέπει να συνοδεύεται με μισθολογική αναβάθμιση των γιατρών

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.