Οι υπόγειες στοές της Αθήνας – Εξερευνώντας τα ενδότερα της πόλης

Κατεβαίνοντας στα ενδότερα, εισχωρώντας στο υπέδαφος της Αθήνας, ανακαλύπτουµε αρχαία τούνελ και στοές, χαµένα ρέµατα, παλιά καταφύγια και κατακόµβες.

Πόσες εκπλήξεις μπορεί να επιφυλάσσει η (υπόγεια) πόλη της Αθήνας; Κατάλοιπα από τα ίχνη που άφησε ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος, μέσα σε υπόγεια καταφύγια, δίπλα σε πολυσύχναστες οδούς όπου κινούμαστε καθημερινά. Κατακόμβες με τούνελ από αρχαία υδραγωγεία, ερείπια ρωμαϊκών λουτρών και βυζαντινά οστεοφυλάκια, καθώς και πολύτιμα αντικείμενα ή κειμήλια μέσα σε κρύπτες. Πηγές και ρέματα που επιβιώνουν κυλώντας μέσα σε παλιές γαλαρίες, κάτω από τους πιο κεντρικούς δρόμους. Σκάλες που ξεκινούν κάτω από ένα παμπάλαιο καπάκι στην άκρη του δρόμου, στα παρτέρια κάποιου πεζοδρομίου και οδηγούν σε μια ξεχασμένη υπόγεια γωνιά της πόλης.

Ένα βιβλίο παραθέτει την άγνωστη πλευρά της Αθήνας και σας προσκαλεί να εξερευνήσετε μια υπόγεια πόλη! Πρόκειται για μια συναρπαστική, περιπετειώδη εξερεύνηση στον υπόγειο κόσµο της Αθήνας.

Τι κρύβουν οι στοές;

Μπορούµε πράγµατι να διανύσουµε χιλιόµετρα περπατώντας κάτω από την αστική επιφάνεια; Η απάντηση είναι “ναι”, αρκεί να γνωρίζουµε τα σηµεία που οδηγούν στις εισόδους των πραγµατικών στοών! Από τις εισόδους αυτές καταλήγουµε είτε σε δαιδαλώδεις υπόγειους διαδρόµους, στους οποίους ταξιδεύουν τρεχούµενα νερά, είτε σε τοπικού χαρακτήρα χώρους µε σήραγγες και θαλάµους, όπως είναι τα καταφύγια ή οι κατακόµβες. Έτσι, οι σκάλες που ξεκινούν κάτω από ένα παµπάλαιο µεταλλικό καπάκι, στην άκρη του δρόµου ή στα παρτέρια κάποιου πεζοδροµίου, µπορούν να µας οδηγήσουν, πάντα µε τη δέουσα προσοχή, σε µια ξεχασµένη υπόγεια γωνιά της πόλης!

Ελάχιστες από αυτές τις διόδους είναι πλέον φανερές µέσα στον αστικό λαβύρινθο, όπως για παράδειγµα εκείνη η ξεχασµένη όαση στο πολυσύχναστο Κέντρο, από όπου ο θρύλος θέλει να ξεκινά µια υπόγεια διαδροµή προς τη θάλασσα…

Ο έµπειρος Σπηλαιολόγος και Πολιτικός Μηχανικός του ΕΜΠ, Παναγιώτης ∆ευτεραίος, µας καλεί σε µία συναρπαστική περιήγηση στον… Κάτω Κόσµο της πρωτεύουσας!

Διαβάστε επίσης

Η Neuralink του Ίλον Μασκ έλαβε έγκριση από τον FDA για την πρώτη κλινική δοκιμή εμφυτευμάτων σε ανθρώπους

“Οι μπανάνες μου έχουν αρχίσει να μαυρίζουν. Να τις καταναλώσω;”

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.