Χρειάζονται μέτρα για να προστατευθεί η Αθήνα από τον τουρισμό

Χρειάζονται μέτρα και πολιτικές για να προστατευθεί η Αθήνα από τον τουρισμό. Μάλιστα, το θέμα αυτό βρέθηκε στο επίκεντρο μελέτης που δημοσιεύθηκε πρόσφατα από την Ελληνική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων (ΓΣΕΒΕΕ).

Η μελέτη έγινε από την αρχιτέκτονα και πολεοδόμο Όλγα Μπαλαούρα. Όλα δείχνουν ότι το ταχέως μεταβαλλόμενο αστικό περιβάλλον της Αθήνας, που οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην αύξηση του τουρισμού και την εμφάνιση διεθνών εταιρειών ακινήτων που έχουν οδηγήσει σε άνοδο τις τιμές των ακινήτων επηρεάζει τόσο τη ζωή των κατοίκων όσο και την βιωσιμότητα των επιχειρήσεων.

Άλλωστε, σύμφωνα με μελέτη της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Τουρισμού (ΣΕΤΕ), ο αριθμός των τουριστών στην Αθήνα έως το 2030 αναμένεται να αυξηθεί κατά 29% σε σχέση με το 2019 (από 5,9 εκατομμύρια σε 7,7 εκατομμύρια), όπως αναφέρει το gtp.gr.

Στη μελέτη της, η κα. Μπαλαούρα υπογραμμίζει τη σημασία των πολιτικών που πρέπει να ληφθούν υπόψη για τη νέα πραγματικότητα όπως διαμορφώνεται στην Αθήνα από τον τουρισμό και του gentrification, της διαδικασίας δηλαδή, αλλαγής του χαρακτήρα μιας αστικής περιοχής εις βάρος των σημερινών κατοίκων.

Σύμφωνα με τη μελέτη, η τοπική αυτοδιοίκηση πρέπει αρχικά να καταγράψει τις αλλαγές στον αστικό ιστό και στη συνέχεια με βάση τα ευρήματα να διαμορφώσει πολιτικές που θα στηρίξουν και θα ενισχύσουν τις τοπικές κοινωνίες και τις επιχειρήσεις, κυρίως μικρομεσαίες οικογενειακές επιχειρήσεις, διασφαλίζοντας παράλληλα της λειτουργικότητα του κέντρο της πόλης, χωρίς αποκλεισμούς .

Αυτές οι πολιτικές πρέπει να επικεντρώνονται στα εξής:

– καταγραφή δεδομένων (μεγέθη, τομείς, τοποθεσία, δυναμική, χρηματοοικονομικά δεδομένα, δίκτυα κ.λπ.) καθώς και ταξινόμηση των δεδομένων του εμπορικού κλάδου και δημιουργία φιλικής προς τον χρήστη ψηφιακής πλατφόρμας για επιχειρήσεις

– τη ρύθμιση, τον καθορισμό όρων και περιορισμών στη λειτουργία και ανάπτυξη δραστηριοτήτων και την προστασία των χρήσεων γης. Αυτό στοχεύει στην επίτευξη ενός βιώσιμου μείγματος της τουριστικής δραστηριότητας και στη διατήρηση της κοινοτικής ζωής

– υποστήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων μέσω προγραμμάτων αναβάθμισης, διασφαλίζοντας την ένταξή τους στην τοπική οικονομία

– διασφάλιση ότι τα τοπικά όργανα διοίκησης αναλαμβάνουν την προώθηση και εφαρμογή αυτών των πολιτικών. Η μελέτη διαπίστωσε ότι στην Ευρώπη, η αποτελεσματικότερη εφαρμογή τέτοιων προγραμμάτων έγινε από τις τοπικές κυβερνήσεις.

Διαβάστε επίσης

Η παράλειψη του πρωινού και η νηστεία μπορεί να θέσει σε κίνδυνο το ανοσοποιητικό σύστημα

Εισαγγελική έρευνα και προς απόλυση ο νοσηλευτής που έπλενε με το λάστιχο ανήμπορη γυναίκα σε πυλωτή στον Ωρωπό

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.