Η Ελλάδα ζητά να συμπεριληφθεί ο Όλυμπος στον κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO

Η Ελλάδα υπέβαλε προκαταρκτικό φάκελο υποψηφιοτήτων στην UNESCO προκειμένου να συμπεριληφθεί ο Όλυμπος στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς.

Ο φάκελος της υποψηφιότητας θα αξιολογηθεί από την Επιτροπή Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO και μετά την αποστολή σχολίων στην Ελλάδα, η τελική του μορφή θα υποβληθεί στις αρχές του 2023.

Τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν το επόμενο καλοκαίρι.

Η ένταξη μιας περιοχής στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO έχει σημαντικά οφέλη για την τοπική κοινωνία και την οικονομία. Εάν εγγραφεί, ένας τόπος μπορεί να αυξήσει την αναγνωρισιμότητά του και την τουριστική κίνηση, ενώ ταυτόχρονα προστατεύεται από αυστηρούς κανόνες διατήρησης και διαχείρισης.

Όλυμπος, ο παράδεισος των βοτανολόγων

Η περιοχή του Ολύμπου θεωρείται «ο παράδεισος των βοτανολόγων» με 1.700 είδη και υποείδη φυτών που αντιπροσωπεύουν το 25% της ελληνικής χλωρίδας. Τα 26 ενδημικά φυτά του είναι ο μεγαλύτερος αριθμός ενδημικών φυτών που βρέθηκαν σε οποιοδήποτε άλλο βουνό της Ελλάδας.

Ο φάκελος της υποψηφιοτήτας είναι αποτέλεσμα συνεργασίας μεταξύ του Ελληνικού Υπουργείου Πολιτισμού, του Ελληνικού Υπουργείου Περιβάλλοντος και του Οργανισμού Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής.

«Προωθούμε την ένταξη του Ολύμπου στον κατάλογο φυσικών τοπίων της UNESCO, ενισχύοντας έτσι τη βιώσιμη ανάπτυξη της χώρας μας», δήλωσε η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη .

«Ο Όλυμπος προσφέρει έναν ιδανικό συνδυασμό φύσης, μυθολογίας και ιστορίας. Είναι ένα διεθνώς αναγνωρίσιμο όνομα που συνδέεται με την ελληνική μυθολογία αλλά και ξεχωρίζει για την πολύτιμη βιοποικιλότητά του», πρόσθεσε η Μενδώνη.

Ο κατάλογος της Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO έχει αυτή τη στιγμή 1.154 τοποθεσίες σε 167 χώρες. Μια περιοχή πρέπει να πληροί ορισμένα κριτήρια που σχετίζονται με στοιχεία άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς, γεωλογικά χαρακτηριστικά, πλούσια βιοποικιλότητα και ύπαρξη σημαντικών οικολογικο-βιολογικών διεργασιών που βοηθούν την εξέλιξη της ζωής, προκειμένου να συμπεριληφθεί στον κατάλογο.

Σήμερα μόνο δύο ελληνικές τοποθεσίες που συνδυάζουν όλα αυτά τα στοιχεία περιλαμβάνονται στη λίστα: τα Μετέωρα και το Άγιο Όρος . Άλλοι 16 τοποθεσίες που σχετίζονται με τον πολιτισμό στην Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένης της Ακρόπολης , περιλαμβάνονται επίσης στον κατάλογο της UNESCO.

Διαβάστε επίσης

Η δύναμη της βρισιάς: Πώς οι απρεπείς λέξεις επηρεάζουν το μυαλό, το σώμα και τις σχέσεις σας

Τι λέει ο καθηγητής Χ. Κίττας για τις νέες παραλλαγές του κορωνοϊού – Έρχεται κι άλλη αύξηση θανάτων;

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.