Πόλος έλξης η Ελλάδα για φοιτητές Ιατρικής

Ευκαιρία προβολής της Ελλάδας στο εξωτερικό, διάδοσης του πολιτισμού, της γλώσσας και  της κουλτούρας μας, δίνουν οι εκατοντάδες φοιτητές ιατρικής που κάνουν πρακτική άσκηση κάθε χρόνο στη χώρα μας.

Τα προγράμματα προσφέρουν, επίσης, την ευκαιρία σε Έλληνες ιατρούς και καθηγητές Ιατρικής να διδάξουν σε φοιτητές γνωστών Πανεπιστήμιων της Ευρώπης και της Βόρειας Αμερικής.

Κυρίως, όμως, χαρίζουν στους άμεσα ενδιαφερόμενους διευρυμένες μαθησιακές ευκαιρίες και γνώσεις που προέρχονται από την πρακτική ενασχόλησή τους με πραγματικά περιστατικά, οι οποίες τους βοηθούν τόσο να καταλήξουν σε μια οριστική απόφαση για την επαγγελματική τους κατεύθυνση, όσο και για στην εισαγωγή τους στα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα των χωρών τους.

Παράλληλα με τις προσδοκίες τους για απόκτηση πρακτικών γνώσεων και εμπειρίας στην υγειονομική περίθαλψη, εκπληρώνονται και εκείνες που αφορούν στην ανάπτυξη δεξιοτήτων κατάκτησης της ελληνικής γλώσσας, στη διαμόρφωση της προσωπικότητάς τους, στην αύξηση της ανεξαρτησίας τους και στη βελτίωση της αυτοπεποίθησης και της κοινωνικότητάς τους, καθώς και στην ενίσχυση της “διαπολιτισμικής ευαισθησίας” τους.

Πρακτική άσκηση για τους φοιτητές Ιατρικής

Η πρακτική άσκηση σε χώρα εκτός της πατρίδας τους τούς βοηθά να βγουν από το προστατευμένο περιβάλλον που ζουν, να ωριμάσουν ως άνθρωποι, να θωρακίσουν αλλά και να ανακαλύψουν τον εαυτό τους και τον κόσμο. Τους ωθεί να βελτιώσουν την προσωπικότητά τους, να αποκτήσουν ενσυναίσθηση, επιμονή και αισιοδοξία, να εξελιχθούν προσωπικά και να γίνουν παγκόσμιοι πολίτες.

Οι φοιτητές, είτε έρχονται στη χώρα μας μεμονωμένα είτε ως μέλη μιας προπτυχιακής τάξης με τους καθηγητές τους, ξεκινούν την επαγγελματική τους καριέρα παρακολουθώντας αγγλόφωνους, Έλληνες ιατρούς διαφόρων ειδικοτήτων σε υπερσύγχρονα νοσοκομεία και κλινικές, όπως η Κλινική Περιστερίου του Ομίλου Ιατρικού Αθηνών, υπό την επίβλεψη του συντονιστή του προγράμματος Dr Δημήτρη Τριανταφυλλόπουλου, Διευθυντή Ορθοπαιδικής Κλινικής και Διευθυντή του Τμήματος Αναίμακτης – Μη Μεταγγιστικής Ορθοπαιδικής Χειρουργικής.

Τα προγράμματα αυτά έχουν διάρκεια από 2 έως 24 εβδομάδες και οι συμμετέχοντες γίνονται η σκιά των εκπαιδευτών τους για έως 40 ώρες την εβδομάδα. Παρακολουθούν εκ περιτροπής όλες τις ιατρικές διαδικασίες δίπλα σε ιατρούς, χειρουργούς και νοσηλευτές, ακολουθώντας τους στην καθημερινή πρακτική σε διάφορα ιατρικά τμήματα & ειδικότητες, προκειμένου να καταλήξουν στον τομέα που τους ενδιαφέρει περισσότερο, με απώτερο στόχο να εισαχθούν στην Ιατρική Σχολή της χώρας τους.

Πρόκειται ουσιαστικά για μια δοκιμή πριν από τη λήψη της σπουδαιότερης απόφασης για επαγγελματικό προσανατολισμό.

Προπτυχιακοί φοιτητές Ιατρικής από τις ΗΠΑ και τον Καναδά

Φέτος, η Ελλάδα φιλοξενεί προπτυχιακούς φοιτητές κυρίως από τις ΗΠΑ και τον Καναδά, Ευρωπαίους αλλά και Έλληνες που επέλεξαν να ενταχθούν σε έναν από τους 3 τομείς πρακτικής άσκησης (Ιατρική, Φυσικοθεραπεία και Βοηθός Ιατρού), οι οποίες συμμορφώνονται με τους κανονισμούς της Ένωσης Αμερικανικών Ιατρικών Κολεγίων (AAMC) για την ιατρική παρατήρηση.

Με την ολοκλήρωση της ιατρικής πρακτικής άσκησης, οι επίδοξοι ιατροί θα έχουν βιώσει μια εμπειρία στον ιατρικό τομέα του ενδιαφέροντός τους, σε ένα πραγματικό περιβάλλον, δυνατότητα που δεν βρίσκουν στη χώρα τους. Καλλιεργώντας δεξιότητες που δεν έχουν την ευκαιρία να αποκτήσουν στην πατρίδα τους, κερδίζοντας πρακτική εμπειρία και πολιτισμική νοημοσύνη, οι συμμετέχοντες σε αυτά τα προγράμματα έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να διαπρέψουν αργότερα στην ειδικότητά τους. Ο συνδυασμός της θεωρητικής επιμόρφωσης και της έκθεσης σε ένα ευρύ πεδίο ιατρικών περιστατικών από τα πρώτα βήματά τους, διευρύνει τον ορίζοντά τους, ενισχύει την εμπειρία τους και τους καθιστά υποψήφιους για ένταξη στην ελίτ των ιατρών της παγκόσμιας κοινότητας.

Ο χρόνος που επενδύουν τους βοηθά, επίσης, να εξοικειωθούν με το σύστημα υγείας της χώρας μας. Παράλληλα, η πρακτική εξάσκηση-σκιά τους προσφέρει την ευκαιρία δικτύωσης με μελλοντικούς συνεργάτες και συν-ερευνητές, με εργοδότες, αλλά και με φίλους που θα τους βοηθούν να εξασφαλίσουν ένα προβάδισμα στον τομέα της ειδίκευσής τους στη χώρα μας ή σε οποιαδήποτε άλλη, αναφέρει ο Δρ Δημήτρης Τριανταφυλλόπουλος και συνεχίζει:

Οι έμπειροι διοργανωτές της Cerca Abroad φροντίζουν για την ασφαλή διαμονή τους στη χώρα μας από την πρώτη ως την τελευταία στιγμή, καθοδηγώντας τους και υποστηρίζοντάς τους ώστε να καλύπτονται οι ανάγκες τους.

Τα προγράμματα αυτά ενδεχομένως να γίνουν ο θεμέλιος λίθος της ανάπτυξης του εκπαιδευτικού τουρισμού στην Ελλάδα, ο οποίος δεν θα ενισχύσει απλώς την οικονομική ευρωστία, αλλά θα γίνει πόλος έλξης ιατρών και ερευνητών από το εξωτερικό για την αναβάθμιση της διδασκαλίας και της έρευνας στην πατρίδα μας.

Ο Dr Δημήτρης Τριανταφυλλόπουλος

Διαβάστε επίσης

Υαλουρονικό οξύ: Η νέα θεραπεία για τις ουρολοιμώξεις στις γυναίκες;

Νέοι γιατροί εξηγούν γιατί φεύγουν στο εξωτερικό – Έρευνα του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.