ΕΟΔΥ: 340 άνθρωποι χάνουν κάθε χρόνο στην Ελλάδα τη ζωή τους σε υδάτινο περιβάλλον

Στην Ελλάδα κάθε χρόνο κατά μέσο όρο, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, 340 άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους στο υδάτινο περιβάλλον συμμετέχοντας σε δραστηριότητες αναψυχής. Το 80% των ανθρώπων που χάνουν τη ζωή τους στις θάλασσες μας είναι άτομα άνω των 60 ετών.

Τα παραπάνω τονίζει ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Πρόληψης Πνιγμού που γιορτάζεται στις 25 Ιουλίου με απόφαση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

ΕΟΔΥ : 340 άνθρωποι χάνουν τον χρόνο τη ζωή τους σε υδάτινο περιβάλλον

O πνιγμός, αποτελεί σοβαρό πρόβλημα υγείας παγκοσμίως. Καταγεγραμμένα, ένας άνθρωπος χάνει τη ζωή του από πνιγμό κάθε 90 δευτερόλεπτα στον πλανήτη. Η Ελλάδα κατέχει την 6η θέση στην Ευρωπαϊκή Ένωση των 28 κρατών-μελών και την 39η μεταξύ 116 χωρών (Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας 2014).

Σε κάθε θανατηφόρο κρούσμα, αντιστοιχούν 4-20 μη θανατηφόροι πνιγμοί με δυσμενείς και δυνητικά μακροχρόνιες συνέπειες όχι μόνο στην υγεία αλλά και με σοβαρές οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις στον πάσχοντα, στην οικογένειά του, στους υπεύθυνους λουτρικών εγκαταστάσεων και στους ναυαγοσώστες. Ο πνιγμός είναι η κορυφή του παγόβουνου των τραυματισμών εντός/εκτός νερού.

Αποτελεί αναφέρει ο ΕΟΔΥ, μια ευκαιρία για να δοθεί έμφαση σε ένα σημαντικό ζήτημα δημόσιας υγείας, διαχρονικά υποτιμημένο, που μπορεί να προληφθεί.

Ο πνιγμός μπορεί να συμβεί σε δευτερόλεπτα σε οποιονδήποτε, οποιαδήποτε στιγμή υπάρχει πρόσβαση στο νερό κυρίως λόγω:

Άγνοιας κολύμβησης
Έλλειψης περίφραξης
Έλλειψης στενής εποπτείας / επιτήρησης
Αποτυχίας ορθής χρήσης προστατευτικού εξοπλισμού
Κατανάλωσης αλκοόλ
Ιστορικού επιληψίας


Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) σε συνεργασία με τον μη-κερδοσκοπικό Οργανισμό Safe Water Sports παροτρύνει τα άτομα τρίτης ηλικίας να απολαμβάνουν τη θάλασσα αλλά πάντα με ασφάλεια μέσα από την ενημερωτική καμπάνια που ξεκίνησε αυτό το καλοκαίρι.

Διαβάστε επίσης 

ΕΟΔΥ: Τι να προσέξετε στo ταξίδι – Οδηγίες και συστάσεις

Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός : 7 σωτήριες συμβουλές για την πρόληψη των πνιγμών

Οικολογική συνείδηση και βιώσιμα ταξίδια για μικρότερο αποτύπωμα στις μετακινήσεις και τις διακοπές

 

 

 

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.