Οι «Δρόμοι της Ίασης» των Αρχαίων Ασκληπιείων περνούν από την Αθήνα

Την ένταξη του Δήμου της Αθήνας στους «Δρόμους της Ίασης» ανακοίνωσε το «Διεθνές Δίκτυο Αρχαίων Ασκληπιείων» για την προώθηση της έρευνας τόσο για τα ασκληπιεία, δηλαδή τους ναούς-θεραπευτήρια της αρχαιότητας, όσο και για την ιατρική που έρχεται από τα βάθη των αιώνων με μηνύματα που παραμένουν επίκαιρα, καθώς και την ανάδειξη της αξίας της κληρονομιάς του Ασκληπιού και της ιστορικής παρακαταθήκης που έχει αφήσει όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά παγκοσμίως.

Διεθνές Δίκτυο των Αρχαίων Ασκληπιείων

Χαιρετίζοντας την εκδήλωση για την επίσημη υποδοχή της πόλης των Αθηνών στο δίκτυο, ο δήμαρχος της Αθήνας, Κώστας Μπακογιάννης σημείωσε ότι πρόκειται για «μια ιδιαίτερη ημέρα» διότι ο Δήμος Αθηναίων αποδέχθηκε «την εξαιρετικά τιμητική πρόσκληση για να πλαισιώσουμε μία αξιόλογη προσπάθεια, το Διεθνές Δίκτυο των αρχαίων Ασκληπιείων ή τους Δρόμους της Ίασης». Όπως σημείωσε ο κ. Μπακογιάννης, οι λόγοι που οδήγησαν σε αυτή την απόφαση συνδέονται με την ανάγκη για τέτοιου είδους συμπράξεις, που περιλαμβάνουν «την τοπική αυτοδιοίκηση, πανεπιστημιακά ιδρύματα, το υπουργείο Πολιτισμού, το υπουργείο Εξωτερικών». «Όταν ενώνουμε τις δυνάμεις μας, πραγματικά πετυχαίνουμε σημαντικά αποτελέσματα» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μπακογιάννης, προσθέτοντας ότι πρόκειται για ένα «αναπτυξιακό εργαλείο», καθώς «είναι μια από αυτές τις περιπτώσεις που το αρχαίο μεγαλείο μας δίνει τη δυνατότητα να σχεδιάσουμε, όχι μόνο το σήμερα, αλλά και το αύριο».

Οι «Δρόμοι της Ίασης» των Αρχαίων Ασκληπιείων περνούν από την Αθήνα

Επιπλέον, ο κ. Μπακογιάννης, αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ,  σχολίασε ότι «εάν διδαχθήκαμε ένα πράγμα μέσα στα δύσκολα χρόνια της πανδημίας, είναι η σημασία της δημόσιας υγείας, με μία ολιστική προσέγγιση της ανθρώπινης ύπαρξης» και συνεπώς το Δίκτυο αποκτά ξεχωριστή σημασία. Κλείνοντας την σύντομη παρέμβασή του στην αίθουσα τελετών του Δημαρχιακού Μεγάρου, ο κ. Μπακογιάννης υπενθύμισε ότι «το Ασκληπιείο της πόλης των Αθηνών ήταν νότια της Ακρόπολης, δίπλα στο θέατρο του Διονύσου και μέσα στο Ασκληπιείο, υπήρχε μία πηγή» της αγνότητας και της καθαρότητας, με τις οποίες ο ίδιος ευχήθηκε να πορευτεί το Δίκτυο.

Καλωσορίζοντας την πόλη των Αθηνών, ο δήμαρχος Επιδαύρου και πρόεδρος του Δικτύου, Τάσος Χρόνης, ανέτρεξε στη δομή και τους σκοπούς του φορέα, αναφέροντας ωστόσο και στοιχεία της μελέτης του καθηγητή Βασίλη Λαμπρινουδάκη, σύμφωνα με τα οποία «ο Ασκληπιός υπήρξε ο κύριος θεραπευτής θεός της αρχαιότητας» και «στην λατρεία του αποτυπώθηκε όλη η σχετική με την ανθρώπινη φυσική και ψυχική υγεία σοφία των αρχαίων χρόνων η οποία επιδίωκε την ίαση μέσα σε ένα πλαίσιο αμεσότερης σχέσης του ανθρώπου με τη φύση».

Μιλώντας για την πόλη του, ο δήμαρχος ανέφερε ότι στην Επίδαυρο «το ιερό του θεού που μετρούσε ήδη πολλούς αιώνες λειτουργίας, επιβλήθηκε από τον 5 π.Χ. αιώνα και εξής, ως η κύρια έδρα του θεού και μετέδωσε τη λατρεία του σε πολλές περιοχές της Μεσογείου». Μάλιστα, ο κ. Χρόνης ανακοίνωσε ότι μόλις πριν από 6 ημέρες, ο Δήμος της Πάφου στην Κύπρο έγινε «ο πρώτος δήμος από το εξωτερικό» που αποφάσισε «την ένταξή του στο δίκτυο».

Ο ρόλος της πανδημίας 

Ο Δημήτρης Παπαστεργίου, δήμαρχος Τρικκαίων που επίσης είναι μέλος του δικτύου, τόνισε ότι «η πανδημία μας έδειξε πόσο είναι σημαντικό την ώρα αυτή να ξαναβρούμε πώς μπορούμε να κυκλοφορήσουμε σε πιο ήρεμες και ανθρώπινες πόλεις και πόσο σημαντικό είναι να ξαναδούμε το θέμα της υγείας μας». «Με αυτή την αφορμή», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαστεργίου «θα πρέπει να γυρίσουμε λίγο πίσω και να σκεφτούμε τι προσπαθούσε τότε ο Ασκληπιός να διδάξει». «Είναι στο χέρι μας να φτιάξουμε τις πόλεις από την αρχή γιατί τελικά η υγεία των ανθρώπων έχει απόλυτη σχέση με το πώς χτίζουμε τις πόλεις μας πιο βιώσιμες» υπογράμμισε ο κ. Παπαστεργίου.

«Ισχυρό συγκριτικό πλεονέκτημα που διαθέτουμε» χαρακτήρισε ο δήμαρχος Κω, Θεοδόσης Νικηταράς την «ιστορία μας, αυτή την σημαντική παρακαταθήκη» και εξέφρασε την βεβαιότητα ότι το Δίκτυο θα την προβάλλει «με τον καλύτερο τρόπο και αυτή η προσπάθεια γίνεται πιο ισχυρή, πιο δυνατή με την είσοδο της πόλης των Αθηνών». «Αθήνα καλώς ήρθες στο Δίκτυο!» κατέληξε ο κ. Νικηταράς.

Διαβάστε επίσης 

Περιφέρεια Αττικής: Εκστρατεία προστασίας από τις από μωβ μέδουσες στις παραλίες 

ΕΟΔΥ: Τι να προσέξετε στo ταξίδι – Οδηγίες και συστάσεις

 

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.