Πολύ μικρότερες οι καθυστερήσεις στα ελληνικά αεροδρόμια έναντι των άλλων ευρωπαϊκών

Αισθητά μικρότερες είναι οι καθυστερήσεις στα ελληνικά αεροδρόμια έναντι των άλλων ευρωπαϊκών, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών.

Οι καθυστερήσεις στα αεροδρόμια

Τα προβλήματα που έχουν παρουσιαστεί στα μεγάλα αεροδρόμια της Ευρώπης, ευθύνονται τουλάχιστον κατά 80%, για τις μικρές καθυστερήσεις που παρουσιάζονται σε κάποια από τα ελληνικά αεροδρόμια και σε καμία περίπτωση δεν ευθύνεται η ελληνική εναέρια κυκλοφορία.

Από τα μέχρι στιγμής στοιχεία προκύπτει ότι το 53% των πτήσεων στο Ελ. Βενιζέλος προσγειώνεται την προβλεπόμενη ώρα. Από το υπόλοιπο 47%, το 80% οφείλεται σε καθυστερήσεις από το εξωτερικό (ο συνολικός αριθμός πτήσεων τον Ιούνιο του 2022 ήταν -περίπου- 9650, ενώ οι πτήσεις με καθυστέρηση 4520), αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

H καλύτερη εικόνα στα ελληνικά αεροδρόμια, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οφείλεται στη συστηματική προεργασία που έχει κάνει το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, κυρίως μέσω της συνεχούς επαφής με τους Ελεγκτές Εναέριας Κυκλοφορίας, έχοντας εξηγήσει αναλυτικά, ότι η εφετινή αεροπορική κίνηση θα ξεπερνούσε τα δεδομένα του 2019.

Μάλιστα, υπενθυμίζουν πως η Γενική Συνέλευση της Ένωσης Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας Ελλάδος υπερψήφισε στις 9/5/2022 την Κοινή Συμφωνία, η οποία περιελάμβανε μια σειρά από μέτρα, που στόχο είχαν να ανακουφίσουν την εναέρια κυκλοφορία από τις επικείμενες καθυστερήσεις.

Συγκεκριμένα, η συμφωνία προέβλεπε:

Την εφαρμογή νέων προγραμμάτων εργασίας με αποτέλεσμα την αύξηση κατά σχεδόν 10% στις παραγόμενες ανθρωποώρες, για την ενίσχυση των βαρδιών σε ώρες και ημέρες με αυξημένη κυκλοφορία.

Την αύξηση των ελαχίστων κινήσεων που εκτελούνται, και ιδίως στα αεροδρόμια:

– της Αθήνας κατά 27%, με άμεση προτεραιότητα στις πτήσεις από Μύκονο και Σαντορίνη

– του Ηρακλείου κατά 20%, και

-της Σαντορίνης κατά 20%.

Επίσης, την απόδοση του Bonus για το 2020.

Ως αποτέλεσμα όλων των παραπάνω κινήσεων, τονίζουν πηγές του Υπουργείου Μεταφορών, η κατάσταση αυτήν την στιγμή έχει ως εξής:

Το 53% των πτήσεων προσγειώνονται στο ΔΑΑ στην προβλεπόμενη ώρα. Εκ του υπολοίπου 47% που παρουσιάζει καθυστέρηση:

-Το 80% περίπου οφείλεται στο domino effect των καθυστερήσεων στα μεγάλα αεροδρόμια της Ευρώπης, όπως επισημάναμε παραπάνω και σε καμία περίπτωση δεν οφείλονται στην ελληνική εναέρια κυκλοφορία.

-Το 20% οφείλεται είτε σε εμπορικές πτήσεις που πραγματοποιούνται εκτός χρονοθυρίδων (slots) -κυρίως στο αεροδρόμιο Ηρακλείου-, είτε σε ιδιωτικές πτήσεις σε νησιά που αποτελούν τουριστικούς προορισμούς, οι οποίες προκαλούν «αναστάτωση» στο πρόγραμμα προσαπογειώσεων των εκεί αερολιμένων, και επηρεάζουν την ομαλή εναέρια κυκλοφορία.

Μάλιστα, καθημερινώς, παραλαμβάνονται από το ΔΑΑ 600-1.000 αποσκευές επιβατών από πτήσεις προηγούμενων ημερών, και προκειμένου να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο αυτό, η Διοίκηση του «Ελ. Βενιζέλος» έχει εγκαταστήσει ένα προσωρινό σύστημα logistics.

Διαβάστε επίσης

Τουρισμός για όλους 2022: Αιτήσεις, δικαιούχοι, ποσά και προθεσμίες

Συνεδρίαση ΕΚ και ECDC με συμμετοχή Σωτήρη Τσιόδρα: Καμπανάκι για αύξηση νοσηλειών – ανησυχία για νέες μεταλλάξεις

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.