Το μονοπάτι των 80 βοτάνων στο Καβούσι της Κρήτης

Παράδεισος για τους πεζοπόρους και τους λάτρεις των φυτών, είναι το μονοπάτι των βοτάνων στο Καβούσι της Κρήτης με εντυπωσιακή ποικιλία και αφθονία.

Στο μονοπάτι βοτάνων στο Καβούσι της Ιεράπετρας, μπορεί κάποιος να δει 80 και πλέον είδη βοτάνων της περιοχής που τα περισσότερα είναι ενδημικά – θεραπευτικά και λουλουδιών με τα πιο ωραία δείγματα ορχιδέας.

Το πρώτο στην Κρήτη φυσικό βοτανικό μονοπάτι εγκαινιάστηκε πρόσφατα από την Κοινότητα Καβουσίου, τον σύλλογο Αλσατία – Κρήτη, την Περιφέρεια Κρήτης, τον Δήμου Ιεράπετρας, και τον τοπικό πολιτιστικό σύλλογο κ.α.

Εμπνευστής και πρωτεργάτης της αναβάθμισης του πρώτου στην Κρήτη φυσικού βοτανικού μονοπατιού είναι ο Γάλλος φιλέλληνας, λάτρης της Κρήτης και Καθηγητής Αρχαίων Ελληνικών Ζαν Κλοντ Σβέντεμαν. Ο Γάλλος Καθηγητής που έχει σπίτι στην Κρήτη και έρχεται στο νησί εδώ και 40 χρόνια, είναι ο πρόεδρος του συλλόγου Αλσατία – Κρήτη.

Πάνω από 80 είδη βοτάνων σε 48 ξενόγλωσσες πινακίδες στο μονοπάτι των 3 χιλιομέτρων

Στο σπάνιο φυσικό βοτανικό μονοπάτι στην Κρήτη, 3 χιλιομέτρων, έχουν καταγραφεί, σημανθεί και κωδικοποιηθεί σε 48 πινακίδες τα 80 και πλέον είδη βοτάνων της περιοχής με τα περισσότερα να είναι ενδημικά – θεραπευτικά.

Οι επισκέπτες – περιπατητές Έλληνες και ξένοι ενημερώνονται από τις πινακίδες για την ταυτότητα των φυτών -βοτάνων, λουλουδιών στα ελληνικά, γαλλικά και αγγλικά.
Στο Καβούσι ο επισκέπτης θα δει και τη φημισμένη ελιά 3.500 ετών.

«Είμαι πολύ χαρούμενος που το όνειρο μου έγινε πραγματικότητα χάρη στην βοήθεια όλων μας», ανέφερε συγκινημένος ο Γάλλος λάτρης της Κρήτης, Ζαν Κλοντ Σβέντεμαν, ο οποίος ευχαρίστησε τον Περιφερειάρχη Σταύρο Αρναουτάκη, όλους τους τοπικούς φορείς, επιστήμονες, τα μέλη του συλλόγου της Αλσατίας και τους πολίτες της περιοχής που βοήθησαν.

Ο ίδιος αναφέρθηκε στην σημαντικότητα του φυσικού περιβάλλοντος της περιοχής, στη συνεργασία με το αδελφοποιημένο χωριό Καβούσι από το 1998 και απηύθυνε κάλεσμα στους κατοίκους της Κρήτης, όπως στους Έλληνες εκδρομείς και στους ξένους επισκέπτες να περιηγηθούν στο μοναδικό φυσικό βοτανικό μονοπάτι. Επίσης οι παριστάμενοι από την Αλσατία, ο Δήμαρχος και π. Δήμαρχος κ.κ. Γ. Λάμπερ και Γ. Ζετέρ εξέφρασαν την χαρά τους για την παρουσία τους στο αδελφοποιημένο Καβούσι, όπως και τις ευχαριστίες τους για την υλοποίηση της ανάδειξης του μονοπατιού και την καλή και αποτελεσματική συνεργασία των δυο αδελφοποιημένων περιοχών.

Δείτε αναλυτικά τα βότανα και άνθη του μονοπατιού στο Καβούσι

Διαβάστε επίσης

Άγχος οδήγησης – Γιατί “δεν το ‘χεις” και πώς να αποκτήσεις αυτοπεποίθηση

Τα 11 τρόφιμα που δεν χαλάνε με τον ζεστό καιρό – Ιδανικά για εκδρομές μικρών και μεγάλων

Ανησυχία για τις νέες μεταλλάξεις – Αναμένεται δύσκολο φθινόπωρο

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.