Στα ταξίδια σε τροπικούς προορισμούς και τα απαραίτητα εμβόλια, επικεντρώθηκε η «Διατομεακή Εκπαιδευτική Ημερίδα Δημόσιας Υγείας 2022» που οργάνωσε ο ΕΟΔΥ στις 8 Απριλίου, στο Αμφιθέατρο του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας, στο πλαίσιο της ετοιμότητας των υπηρεσιών Δημόσιας Υγείας για τα μεταδοτικά νοσήματα που αναδύονται με τη μετακίνηση και εκτόπιση πληθυσμών.
Εισηγητές από τον ΕΟΔΥ, το Πανεπιστήμιο και τις Διευθύνσεις Δημόσιας Υγείας των Περιφερειών παρουσίασαν τα τελευταία δεδομένα σε επίκαιρα θέματα ελέγχου μεταδοτικών νοσημάτων στα ταξίδια, καθώς και θέματα ανίχνευσης και πρόληψης των νοσημάτων αυτών σε πρόσφυγες και μετανάστες, με επικέντρωση στη φυματίωση και τις ηπατίτιδες Α, Β και C.
Ταξίδια σε τροπικούς προορισμούς και εμβόλια
Όσον αφορά την επίδραση της πανδημίας COVID στην προστασία της υγείας των ταξιδιωτών προς τροπικούς προορισμούς, διευκρινίστηκε ότι ο εμβολιασμός με οποιοδήποτε εμβόλιο COVID δεν πρέπει να καθυστερεί τη χορήγηση των εμβολίων που χρειάζονται κατά περίπτωση οι ταξιδιώτες, όπως του κίτρινου πυρετού και του τυφοειδούς πυρετού.
Σχετικά με τη διαχείριση της πανδημίας COVID στις πύλες εισόδου της χώρας, έμφαση δόθηκε στα μεγάλα λιμάνια, ενόψει της επανεκκίνησης των ταξιδιών κρουαζιέρας. Τονίστηκε η σημασία της κατανόησης των πρωτοκόλλων πρόληψης της διασποράς μεταδοτικών νόσων στα μέσα μεταφοράς, και της συνεχούς παρακολούθησης των επικαιροποιήσεών τους, σύμφωνα με τα εξελισσόμενα επιδημιολογικά δεδομένα.
Ανασκοπήθηκε, επιπλέον, η επίπτωση της πανδημίας COVID στην αντιμετώπιση της φυματίωσης, ιδίως σε πληθυσμούς προσφύγων και μεταναστών, τόσο λόγω καθυστερημένης προσέλευσης των ασθενών στις υπηρεσίες υγείας, όσο και λόγω καθυστερήσεων στη διάγνωση της νόσου στα πλαίσια της υπερφόρτωσης των μονάδων υγείας. Με την τραγική συγκυρία του πολέμου στην Ουκρανία, ανακύπτει η ανάγκη πρώιμης ανίχνευσης και αποτελεσματικής θεραπείας περιστατικών φυματίωσης σε εκτοπιζόμενους λόγω του πολέμου πληθυσμούς, που προέρχονται από χώρες με ποσοστά φυματίωσης υψηλότερα από το μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τονίστηκε η επιτακτική ανάγκη εξοικείωσης των επαγγελματιών υγείας με τα πρωτόκολλα ανίχνευσης και ιχνηλάτησης της φυματίωσης στην κοινότητα, καθώς και σε ευάλωτους πληθυσμούς, όπως αυτά έχουν ήδη διαμορφωθεί από τον ΕΟΔΥ, στα πλαίσια του προγράμματος Philos.
Το τελευταίο πεδίο εστίασης ήταν οι ιογενείς ηπατίτιδες, με επικέντρωση στην ολοκλήρωση των εμβολιασμών για την ηπατίτιδα Α και Β, και την εφαρμογή των μέτρων υγιεινής και πρόληψης διασποράς σε κλειστούς πληθυσμούς.
Καταληκτικά, εκτός από την εκπαιδευτική αξία της Ημερίδας μέσω της παρουσίασης των νεότερων επιδημιολογικών δεδομένων και πρωτοκόλλων πρόληψης, διαφάνηκε και η προστιθέμενη αξία τέτοιων εκπαιδευτικών πρωτοβουλιών στη διατομεακή διασύνδεση και τον επιχειρησιακό συντονισμό των φορέων Δημόσιας Υγείας.
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με υβριδική μορφή, παρέχοντας τη δυνατότητα για δια ζώσης ή υβριδική παρακολούθηση σε 160 επαγγελματίες υγείας στις υπηρεσίες Δημόσιας Υγείας σε όλη τη χώρα.
Διαβάστε επίσης
Θάνος Πλεύρης: Στο 85% η εμβολιαστική κάλυψη στους ενήλικες – Τι θα γίνει με τα πρόστιμα
Πότε μπορεί να επιστρέψει στις αθλητικές του δραστηριότητες ένα παιδί με νόσηση COVID-19;