Τα χειμερινά ελαστικά φρενάρουν καλύτερα από τα ελαστικά με αντιολισθητικές αλυσίδες – Έρευνα Ελβετών

Τα χειμερινά ελαστικά χρειάζονται λιγότερα μέτρα για να σταματήσουν το αυτοκίνητο σε πάγο ή χιόνια από την ταχύτητα των 50χλμ/ώρα, σε σχέση με τα ασφάλτινα ελαστικά με αλυσίδες.

Επίσης, τα χειμερινά ελαστικά έχουν καλύτερη επιτάχυνση, καλύτερη οδηγική συμπεριφορά και είναι πιο ήσυχα κατά την οδήγηση σε σχέση με τα ασφάλτινα ελαστικά με αντιολισθητικές αλυσίδες.

Αυτά τα στοιχεία είναι αποτέλεσμα των ερευνών της μη κερδοσκοπικής εταιρείας κινητικότητας της Ελβετίας TCS, η οποία πραγματοποίησε μια σειρά από δοκιμές με το ίδιο αυτοκίνητο αλλά με διαφορετικά ελαστικά για να βγάλει χρήσιμα συμπεράσματα.

Tα χειμερινά ελαστικά

Στα χιονολάστιχα σημαντικό ρόλο παίζει η ειδική χάραξη που βοηθάει την πρόσφυση σε χιόνι και πάγο, ενώ πολύ διαφορετική είναι και η γόμα του ελαστικού. Όταν η θερμοκρασία είναι κάτω από τους -7 βαθμούς Κελσίου, το ελαστικό προσφέρει πολύ μεγάλα επίπεδα ασφάλειας, ακόμη και αν η άσφαλτος είναι στεγνή. Η διαφορά στη λειτουργία του χειμερινού από το καλοκαιρινό ελαστικό βρίσκεται κυρίως στο ειδικό υλικό επίστρωσής του που δεν παγώνει και παραμένει ελαστικό, παρέχοντας υψηλή πρόσφυση σε χαμηλές θερμοκρασίες. Επίσης, η ειδική χάραξη του πέλματος περιλαμβάνει μεγάλα αυλάκια και μεγάλο αριθμό από «τριχοειδείς» χαρακιές με σκοπό την αποχέτευση του νερού και του λιωμένου χιονιού χωρίς να μειώνεται η συνολική ακαμψία του ελαστικού.

Στην Ευρώπη τα χειμερινά ελαστικά ή χιονολάστιχα, είναι υποχρεωτικό να χρησιμοποιούνται στις Σκανδιναβικές χώρες, ενώ σε χώρες όπως η Ιταλία, η Γαλλία και η Ισπανία, τα χειμερινά ελαστικά είναι υποχρεωτικά σε δρόμους με ειδική σήμανση. Στη Γερμανία είναι υποχρεωτικά σε περιοχές και δρόμους με χαμηλές θερμοκρασίες και συνθήκες παγετού.

Στη χώρα μας δεν υπάρχει πρόβλεψη χρήσης χειμερινών ελαστικών

Στην χώρα μας δεν υπάρχει η πρόβλεψη χρήσης χειμερινών ελαστικών, ενώ σε πολύ μεγάλο βαθμό τα αυτοκίνητα που κινούνται στην Κεντρική Μακεδονία και την Ήπειρο φορούν χειμερινά ελαστικά, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Η επιλογή ενός χειμερινού ελαστικού σε πιο κρύες περιοχές της χώρας μας έχει αρκετά οφέλη, καθώς απαλλάσσει τον οδηγό από την χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων, ενώ παράλληλα έχει μεγαλύτερη ασφάλεια όταν κινείται στους παγωμένους δρόμους.

Είναι συνηθισμένο φαινόμενο από τον Οκτώβριο, που οι συγκεκριμένες περιοχές βιώνουν έντονα τον χειμώνα, να αντικαθιστούν τα καλοκαιρινά ελαστικά και να φορούν τα χειμερινά ελαστικά μέχρι και τον Απρίλιο.

Διαβάστε επίσης

Η καλύτερη ηλικία για τα νήματα προσώπου και ο χρόνος γυρνά πίσω μέσα σε 30 λεπτά

Επιστήμονες στις ΗΠΑ αναγέννησαν τα κομμένα πόδια βατράχων

Σαρηγιάννης: Πώς επηρέασε την επιδημία το «lockdown» του χιονιά – Η νέα πρόγνωση, η αύξηση των θανάτων

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.