Χριστούγεννα εν μέσω αύξησης των κρουσμάτων της Όμικρον – Τα μέτρα διεθνώς

Δεν πτοούνται φαίνεται οι Αμερικανοί, οι οποίοι τους τελευταίους μήνες ζουν σαν να έχουν αφήσει πίσω τους την πανδημία. Έτσι, τα Χριστούγεννα, εκατομμύρια Αμερικανοί θα κάνουν διακοπές σύμφωνα με τα σχέδια τους, σχέδια που περιλαμβάνουν και πτήσεις σε όλη των αμερικανική επικράτεια.

Τα κρούσματα μόλυνσης από την COVID-19 αυξάνονται στις ΗΠΑ κατά τις τελευταίες ημέρες σε ποσοστό περίπου 73% επί των συνολικών περιστατικών μόλυνσης σε όλη τη χώρα, αλλά ακόμη και σε ποσοστό 90% επί του συνόλου των περιστατικών σε μερικές περιοχές, όπως οι ανατολικές αμερικανικές πολιτείες, που βρέχονται από τον Ατλαντικό ωκεανό.

Καθώς οι Αμερικανοί σπεύδουν για να κάνουν διαγνωστικά τεστ για την COVID-19 και αποφασίζουν σχετικά με το πώς θα τηρήσουν τις υγειονομικές οδηγίες, προκειμένου να συναντηθούν με άλλους ανθρώπους για τα δεύτερα Χριστούγεννα που στιγματίζονται από την πανδημία, αρκετοί είναι αυτοί που θέλουν να αψηφήσουν την τελευταία αύξηση των κρουσμάτων και να λάβουν μέρος στον παραδοσιακό εορτασμό των Χριστουγέννων, όπως η συμμετοχή τους σε θρησκευτικές εκδηλώσεις, αλλά τα γεύματα εκτός του σπιτιού τους.

Στη Νέα Υόρκη

Λόγω της μεγάλης ανόδου των κρουσμάτων της COVID-19 η γιορτή που πραγματοποιείται κάθε χρόνο την παραμονή της Πρωτοχρονιάς στην Τάιμς Σκουέρ της Νέας Υόρκης θα διεξαχθεί με μικρότερο αριθμό ατόμων και με υποχρεωτική χρήση μάσκας, δήλωσε χθες Πέμπτη ο Μπιλ ντε Μπλάζιο δήμαρχος της αμερικανικής μεγαλούπολης.

Οι αεροπορικές εταιρείες United Airlines και Delta Air Lines ανακοίνωσαν χθες Πέμπτη ότι ακύρωσαν δεκάδες πτήσεις που ήταν προγραμματισμένο να εκτελέσει η καθεμιά τους την παραμονή των Χριστουγέννων, καθώς η έξαρση της πανδημίας του νέου κορονοϊού μειώνει το διαθέσιμο προσωπικό τους.

Στην Ιταλία

“Η κυβέρνησή μας, με τα νέα μέτρα που μόλις υιοθέτησε, αποφάσισε να αυξήσει το επίπεδο επιφυλακής κατά της πανδημίας του νέου κορωνοϊού”, δήλωσε χθες Πέμπτη ο Υπουργός Υγείας της Ιταλίας, ο Ρομπέρτο Σπεράντσα. Ο Σπεράντσα εξήγησε ότι εκτός από τα υπόλοιπα μέτρα, θα προσφερθεί αυτή που αποκάλεσε νέα ασπίδα προστασίας στους ηλικιωμένους που βρίσκονται σε οίκους ευγηρίας. “Θα μπορούν να τους επισκέπτονται μόνο οι συγγενείς και φίλοι που ολοκλήρωσαν τον εμβολιαστικό τους κύκλο -έχοντας λάβει την αναμνηστική δόση- ή, αν έχουν κάνει δυο δόσεις, θα χρειάζεται αρνητικό τεστ”, διευκρίνισε. “Με τα νέα μέτρα που υιοθετήσαμε, παρέχουμε επιπλέον προστασία στους πολίτες αλλά και στο σύστημα υγείας της χώρας. Φυσικά, το εμβόλιο παραμένει το βασικό όπλο που έχουμε στην διάθεσή μας”, πρόσθεσε ο Σπεράντσα.

Η παραλλαγή Όμικρον ανιχνεύεται πλέον στο 28% των κρουσμάτων. Μέσα σε δύο εβδομάδες όμως, προειδοποιεί το Ανώτατο Ινστιτούτο Υγείας της χώρας, το ποσοστό της αναμένεται να διπλασιαστεί. Ο Υπουργός Υγείας ζήτησε από τους συμπατριώτες του “ύψιστη προσοχή και μεγάλη σωφροσύνη, ιδίως στις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς”.

Στην Αυστρία

Στην Ευρώπη, η Αυστρία είναι η πρώτη χώρα που καθιστά υποχρεωτικό τον εμβολιασμό από τον Φεβρουάριο. Το Υπουργείο Υγείας του Ισημερινού διαβεβαίωσε ότι το μέτρο δεν είναι αντισυνταγματικό γιατί από τον νόμο προβλέπεται ότι η κυβέρνηση μπορεί να επιβάλει τον εμβολιασμό για ορισμένες ασθένειες, εφόσον πληρούνται ορισμένες συνθήκες και προϋποθέσεις, όπως αυτές που υπάρχουν σήμερα λόγω της επιδημιολογικής κατάστασης στη χώρα. Από τον υποχρεωτικό εμβολιασμό εξαιρούνται μόνο όσοι έχουν κάποια ιατρική αντένδειξη. Από τα 17,7 εκατομμύρια των κατοίκων του Ισημερινού, το 69% είναι πλήρως εμβολιασμένο.

Στο Μαυροβούνι

Ο Πρόεδρος του Μαυροβουνίου Μίλο Τζουκάνοβιτς βρέθηκε θετικός στην COVID-19, αφού ήρθε σε επαφή με ένα κρούσμα της ασθένειας, ανακοίνωσε το γραφείο του απόψε. “Ο Πρόεδρος έχει ήπια συμπτώματα και αισθάνεται καλά. Με βάση τα επιδημιολογικά μέτρα, θα παραμείνει σε αυτοαπομόνωση και θα εκτελεί τα προεδρικά καθήκοντά του” αναφέρεται στην ανακοίνωση που αναρτήθηκε στον ιστότοπο της προεδρίας. Ο 59χρονος Τζουκάνοβις ηγείται του Μαυροβουνίου, είτε ως Πρόεδρος είτε ως Πρωθυπουργός, εδώ και τρεις δεκαετίες. Αναμένεται ότι θα διεκδικήσει την επανεκλογή του στις εκλογές του 2023. Μέχρι στιγμής στο Μαυροβουνίου, μια χώρα 620.000 κατοίκων, έχουν καταγραφεί 161.944 κρούσματα του νέου κορωνοϊού και 2.385 άνθρωποι πέθαναν.

Στην Τουρκία

Το Υπουργείο Υγείας της Τουρκίας ανακοίνωσε χθες Πέμπτη ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 18.771 κρούσματα του SARS-CoV-2 έπειτα από 355.753 τεστ, με τις καταγεγραμμένες μολύνσεις να φθάνουν συνολικά τις 9.247.606.

Οι θάνατοι 168 ασθενών εξαιτίας επιπλοκών της COVID-19 αύξησαν τον απολογισμό των θυμάτων στους 81.125 νεκρούς μέχρι χθες από την 11η Μαρτίου 2020, όταν εκδηλώθηκε η πανδημία του νέου κορονοϊού στην τουρκική επικράτεια. Ως προς την εκστρατεία ανοσοποίησης, από τη 14η Ιανουαρίου 2021 ως τώρα έχουν εμβολιαστεί πλήρως σχεδόν 52 εκατομμύρια άνθρωποι -επί συνόλου πληθυσμού 83 εκατ.-, ενώ 56,75 εκατ. έχουν λάβει την πρώτη δόση, κατά τα επίσημα δεδομένα. Συνολικά έχουν χορηγηθεί 127,28 εκατ. δόσεις, συμπεριλαμβανομένων τρίτων, αναμνηστικών.

Στον Ισημερινό

Υποχρεωτικός από την ηλικία των 5 ετών καθίσταται ο εμβολιασμός στον Ισημερινό, κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά στον κόσμο, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Υγείας της χώρας. “Στον Ισημερινό ο εμβολιασμός γίνεται υποχρεωτικός” αναφέρει το υπουργείο στην ανακοίνωση, διευκρινίζοντας ότι “η υποχρεωτικότητα ξεκινά από την ηλικία των 5 ετών”. Μέχρι σήμερα, μόνο μερικές χώρες εμβολιάζουν υποχρεωτικά τους πολίτες τους, αλλά σχεδόν όλες μόνο τους ηλικιωμένους. Δύο χώρες της κεντρικής Ασίας, το Τατζικιστάν και το Τουρκμενιστάν, έκαναν υποχρεωτικό τον εμβολιασμό για τους ενήλικες από τον Ιούλιο.

Στην Ινδονησία

Στην Ινδονησία ο εμβολιασμός για την COVID-19 είναι υποχρεωτικός από τον Φεβρουάριο του 2021 και όσοι δεν εμβολιαστούν απειλούνται με κυρώσεις, ωστόσο μέχρι την 1η Δεκεμβρίου μόνο το 35% των πολιτών είχε εμβολιαστεί. Η Μικρονησία, στον Ειρηνικό, κατέστησε επίσης υποχρεωτικό τον εμβολιασμό για όλους τους ενήλικες από τον Ιούλιο. Από τα τέλη Δεκεμβρίου θα γίνει επίσης υποχρεωτικός ο εμβολιασμός των ενηλίκων στη Νέα Καληδονία, το γαλλικό αυτόνομο έδαφος στον Ειρηνικό.

Στη Νιγηρία

Οι υγειονομικές αρχές της Νιγηρίας ανακοίνωσαν χθες Πέμπτη ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 4.035 κρούσματα του SARS-CoV-2, ο υψηλότερος αριθμός που έχει καταγραφεί ποτέ από τον Φεβρουάριο του 2020, όταν εκδηλώθηκε η πανδημία του νέου κορωνοϊού στην πολυπληθέστερη χώρα της Αφρικής. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Νιγηριανού Εθνικού Κέντρου Ελέγχου Ασθενειών (NCDC), υπέκυψαν ακόμη 2 ασθενείς εξαιτίας επιπλοκών της COVID-19.

Διαβάστε επίσης

Νέες επιστημονικές έρευνες αφήνουν να φανεί “φως” στο τούνελ- Μιλούν για εξαφάνιση της Όμικρον

Science: Το σπουδαιότερο επιστημονικό επίτευγμα για το 2021 δεν αφορά στον κορονοϊό

Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση: Όταν το στομάχι παραπονιέται

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.