Γιατί βουλώνουν τα αυτιά στο αεροπλάνο – Μυστικά για να αποφύγετε τον πόνο

Τα αυτιά είναι από τα πλέον ευαίσθητα όργανα στις αλλαγές της ατμοσφαιρικής πίεσης και αυτό το γνωρίζουν καλά όσοι ταξιδεύουν με αεροπλάνο.

Η μείωση της πίεσης του αέρα μέσα στο αεροπλάνο προκαλεί βούλωμα των αυτιών και μερικές φορές έντονο πόνο.

Οι πιο συνηθισμένες αιτίες του πόνου στα αυτιά

Η πίεση του αέρα στην καμπίνα ενός επιβατικού αεροσκάφους μπορεί να μειωθεί σε επίπεδο που είναι αντίστοιχο ενός υψομέτρου 2.500 μ. πάνω από τη στάθμη της θάλασσας. Αυτή η μείωση της πίεσης του αέρα είναι που προκαλεί κάποιες φορές πόνο στα αυτιά.

Όταν δεν γίνεται σωστά η εξίσωση μεταξύ της πίεσης στο μέσο αυτί και της ατμοσφαιρικής πίεσης, τότε αισθανόμαστε βουλωμένα τα αυτιά ή πόνο.

Πιο ευαίσθητοι σε αυτές τις ενοχλήσεις είναι όσοι έχουν από πριν κάποια λοίμωξη του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος με μπούκωμα ή καταρροή στη μύτη ή με φλεγμονή στη μύτη και τη δίοδο που συνδέει το μέσο αυτί με τον φάρυγγα (ευσταχιανή σάλπιγγα).

Λιγότερα προβλήματα στην απογείωση

Συνήθως, τα προβλήματα δεν εμφανίζονται στη φάση της απογείωσης ή όταν το αεροπλάνο είναι σε ύψος πτήσης, διότι τότε υπάρχει αρνητική πίεση στην καμπίνα.

Πότε αρχίζουν τα προβλήματα στα αυτιά

Τα προβλήματα εμφανίζονται πιο συχνά στην προσγείωση διότι κατά την κάθοδο του αεροπλάνου, η ατμοσφαιρική πίεση στην καμπίνα αυξάνεται, και η φυσική εξίσωση της πίεσης μπορεί να μην γίνει σωστά αν υπάρχει μπούκωμα ή συνάχι.

Το αποτέλεσμα είναι ότι δημιουργείται αρνητική πίεση στο μέσο αυτί και αυξημένη πίεση στο τύμπανο. Σε αυτή τη φάση ξεκινάει ο πόνος στα αυτιά, που μπορεί να είναι πολύ έντονος.

Πώς να αποφύγετε τον πόνο στα αυτιά

Η πιο συνηθισμένη τεχνική για την εξίσωση της πίεσης στα αυτιά είναι η  “μέθοδος Valsalva”.

Κλείστε τη μύτη με το χέρι σας και εκπνεύστε δυνατά με το στόμα σας κλειστό, σπρώχνοντας τον αέρα προς το πίσω μέρος του λαιμού σας. Έτσι ανοίγουν οι ευσταχιανές σάλπιγγες και διευκολύνεται η εξίσωση της πίεσης.

Επίσης, σκεφθείτε να χρησιμοποιήσετε ένα αποσυμφορητικό σπρέι και στα δύο ρουθούνια της μύτης, περίπου μισή ώρα προτού το αεροσκάφος ξεκινήσει την κάθοδο από το ύψος πτήσης. Μπορείτε να ρωτήσετε το πλήρωμα σχετικά για την ώρα. Με το αποσυμφορητικό, ελευθερώνονται οι δίοδοι ανάμεσα στη μύτη και τα αυτιά και διευκολύνεται η εξίσωση της πίεσης.

Μπορείτε να κάνετε εξίσωση μασώντας τσίχλα ή με το χασμουρητό.

Ωστόσο, αν υπάρχει λοίμωξη που επιμένει στα ιγμόρεια, τη μύτη ή τα αυτιά θα πρέπει να συμβουλευθείτε έναν ωτορινολαρυγγολόγο πριν ταξιδέψετε. Όσο πιο σοβαρή είναι η λοίμωξη τόσο πιο πιθανό είναι να ταλαιπωρηθείτε από τον πόνο στα αυτιά ενώ κινδυνεύετε με μόνιμα προβλήματα στην ακοή.

Διαβάστε επίσης

Διακοπές: 12 ταξιδιωτικές συμβουλές για ένα ασφαλές καλοκαίρι

Επιθυμία για γλυκό μετά το φαγητό: Τι την δημιουργεί;

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.