Τι καθιστά κάποιες πόλεις βιώσιμες; Ποιες είναι εκείνες οι παράμετροι, που τις αναδεικνύουν στα καλύτερα μέρη για ζεις;
Σύμφωνα με τον Δείκτη Βιωσιμότητας Πόλεων του Economist για το 2025 (EIU, Economist Intelligence Unit), χρειάζονται υψηλές βαθμολογίες σε παροχές ή συνθήκες, όπως είναι η σταθερότητα, η υγειονομική περίθαλψη, το περιβάλλον, η εκπαίδευση και οι υποδομές.
Στη φετινή λίστα πρώτες είναι τέσσερις πόλεις της Ευρώπης, τρεις από την Αυστραλία, μία από τη Νέα Ζηλανδία, μία από την Ιαπωνία και μία από τον Καναδά.
Βιώσιμες πόλεις: Πού αξίζει να ζεις
Με βάση τη σειρά κατάταξης, οι πρώτες δέκα είναι οι:
Κοπεγχάγη (Δανία), Βιέννη (Αυστρία), Ζυρίχη (Ελβετία), Μελβούρνη (Αυστραλία), Γενεύη (Ελβετία), Σίδνεϊ (Αυστραλία), Οσάκα (Ιαπωνία), Όκλαντ (Νέα Ζηλανδία), Αδελαϊδα (Αυστραλία) και Βανκούβερ (Καναδάς).
Να σημειωθεί ότι φέτος, για πρώτη φορά μετά από τρία χρόνια, η Βιέννη έχασε την πρωτιά από την Κοπεγχάγη. Τελευταία στη λίστα είναι η Δαμασκός (Συρία).
Πού βρίσκεται, όμως, η Αθήνα; Η ελληνική πρωτεύουσα βρίσκεται περίπου στη μέση της λίστας με τις βιώσιμες πόλεις. Ο μέσος όρος γενικής βαθμολογίας είναι 76,1 και η Αθήνα βρίσκεται στο 78,1, έχοντας κερδίσει 6 θέσεις σε σχέση με το 2024. Στη γενική κατάταξη βρίσκεται στη θέση 85, επίσης στον μέσο όρο σε σύνολο 173 πόλεων.
Τι σημαίνουν οι γενικές βαθμολογίες
Αυτές οι βαθμολογίες από το 0 ως το 100 σχετίζονται με τον τρόπο που ζουν και απολαμβάνουν τις παροχές οι πολίτες. Ειδικότερα:
- 80-100: Ελάχιστες έως καθόλου οι προκλήσεις για το βιοτικό επίπεδο.
- 70-80: Η καθημερινή ζωή είναι γενικά καλή, αλλά μπορεί να υπάρχουν και προβλήματα.
- 60-70: Υπάρχουν αρνητικοί παράγοντες, που επηρεάζουν την καθημερινή ζωή.
- 50-60: Το επίπεδο διαβίωσης αρχίζει να πέφτει.
- 50 ή λιγότερο: Η καθημερινότητα επηρεάζεται δυσμενώς.
Διαβάστε επίσης
Καύσωνας και διατροφή: Τι συστήνει ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός