Απαντήσεις σε 8 ερωτήσεις για το φετινό Πάσχα

Δεύτερο Πάσχα πανδημίας γιορτάζουν οι Έλληνες. Το υπουργείο Τουρισμού συνοψίζει όσα ισχύουν για το φετινό Πάσχα και τα ταξίδια, σε 8 ερωτήσεις και απαντήσεις.

Τι ισχύει για τα τουριστικά καταλύματα έως και τη Δευτέρα, 3 Μαΐου 2021;

Τα τουριστικά καταλύματα λειτουργούν κανονικά. Θα πρέπει βέβαια, να έχουν λάβει σήμα πιστοποίησης «Health First» και να τηρούν τα ειδικά υγειονομικά πρωτόκολλα έναντι του κορονοϊού.

Τι ισχύει για τις αεροπορικές πτήσεις εσωτερικού έως τη Δευτέρα 10 Μαΐου 2021;

Επιτρέπονται σε όλα τα αεροδρόμια της χώρας μόνο οι ουσιώδεις μετακινήσεις εσωτερικού (Essential Travel), που περιλαμβάνουν ταξίδι για θέματα υγείας, για επαγγελματικούς –
επιχειρηματικούς σκοπούς, για αντικειμενικούς οικογενειακούς λόγους (επανένωση οικογενειών) και για επιστροφή στη μόνιμη κατοικία.

Τι ισχύει για τις αεροπορικές πτήσεις εξωτερικού έως τη Δευτέρα 3 Μαΐου 2021;
  • Απαγόρευση εισόδου στην Ελλάδα των υπηκόων τρίτων κρατών πλην των κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Συμφωνίας Σένγκεν. Από την αεροπορική οδηγία εξαιρούνται οι επιβάτες που ταξιδεύουν για ουσιώδεις λόγους (essential reasons) και οι μόνιμοι κάτοικοι των ακόλουθων 12 χωρών: Ην. Βασίλειο, Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία, Νότια Κορέα, Ταϋλάνδη, Ρουάντα, Σιγκαπούρη, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ρωσία, Σερβία, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής και Ισραήλ.
  • Επτά μέρες καραντίνα στις αφίξεις από το εξωτερικό και οι χώρες από τις οποίες οι μόνιμοι κάτοικοι απαλλάσσονται υπό προϋποθέσεις: Όλοι οι επιβάτες που εισέρχονται στην χώρα μας από οποιοδήποτε κράτος της αλλοδαπής, υπόκεινται σε υποχρεωτικό προληπτικό περιορισμό κατ’ οίκον ή στον τόπο προσωρινής διαμονής που δηλώνεται στη φόρμα PLF, για επτά (7) ημέρες. Εκτός αν είναι πολίτες των χωρών της Ε.Ε, της Συνθήκης Σένγκεν, του Ην. Βασιλείου, των ΗΠΑ, των ΗΑΕ, της Σερβίας, του Ισραήλ, της Αυστραλίας, της Νέας Ζηλανδίας, της Νότιας Κορέας, της Ταϋλάνδης, της Ρουάντα, της Ρωσίας και της Σιγκαπούρης. Οι συγκεκριμένοι ταξιδιώτες θα εισέρχονται στην Ελλάδα χωρίς 7ήμερη καραντίνα: Α) εφόσον έχουν διαγνωσθεί αρνητικοί σε εργαστηριακό έλεγχο για κορωνοϊό COVID-19 με τη μέθοδο PCR εντός των τελευταίων εβδομήντα δύο
    (72) ωρών πριν από την άφιξή τους στην Ελλάδα ή Β) στην περίπτωση ολοκλήρωσης του εμβολιασμού για κορωνοϊό COVID-19 και προσκόμισης από αυτούς πιστοποιητικού εμβολιασμού. Ειδικά για τους Ρώσους επιβάτες η αεροπορική οδηγία ισχύει με την επιφύλαξη ότι οι ανωτέρω προϋποθέσεις θα ισχύουν ταυτόχρονα και οι δύο. Σε όλους τους επιβάτες εξωτερικού επιπρόσθετα θα γίνεται και δειγματοληπτικός έλεγχος κατά την άφιξη τους, βάση της διαδικασίας που προβλέπει το Passenger Locator Form.
  • Διεθνείς αφίξεις με αρνητικό τεστ 72 ωρών: Η οδηγία προβλέπει ότι όλοι οι επιβάτες διεθνών πτήσεων θα εισέρχονται στην χώρα μας με αρνητικό PCR τεστ Covid-19 το οποίο θα έχει διενεργηθεί μέχρι 72 ώρες πριν την άφιξή τους. Διευκρινίζεται ότι και παιδιά πέντε ετών και άνω πρέπει να φέρουν αρνητικό PCR τεστ για την είσοδο στην Ελλάδα από το εξωτερικό.
  • Ανώτατο όριο 4.000 ταξιδιωτών από Ρωσία και αφίξεις μόνο σε 9 αεροδρόμια της επικράτειας: Ειδικά για Ρωσία (μόνιμοι κάτοικοι) παραμένουν οι ακόλουθοι περιορισμοί: Ανώτατο όριο εισόδου στην Ελλάδα 4.000 επιβατών την εβδομάδα, ενώ όσον αφορά τα αεροδρόμια αφίξεων μετά από αυτά της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και του Ηρακλείου που ήδη επιτρέπονται οι ταξιδιώτες με ισχύς από 26/4 έως 3/5 οι Ρώσοι επιβάτες θα μπορούν να έρχονται απευθείας και στα αεροδρόμια Κέρκυρας, Ρόδου, Κω, Μυκόνου, Σαντορίνης και Χανίων.
Τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος (εστιατόρια, μπαρ) εντός τουριστικών
καταλυμάτων υποχρεούνται σε αναστολή της λειτουργίας τους τις ημέρες του Πάσχα;

Από την αναστολή λειτουργίας εξαιρούνται εστιατόρια, αναψυκτήρια, καφέ που λειτουργούν εντός ξενοδοχείων, εφόσον εξυπηρετούν μόνο τους διαμένοντες σε αυτά και υπό την προϋπόθεση ότι λαμβάνονται μέτρα αποφυγής συνωστισμού.

Τι ισχύει για τα τουριστικά λεωφορεία, τα ειδικά τουριστικά λεωφορεία περιήγησης
πόλεων ανοιχτού ή κλειστού τύπου και τα λεωφορεία ιδιωτικής χρήσης;

Για τα τουριστικά λεωφορεία και τα ειδικά τουριστικά λεωφορεία περιήγησης πόλεων ανοιχτού ή κλειστού τύπου ισχύει μέγιστη πληρότητα 85%, ενώ για τα λεωφορεία ιδιωτικής χρήσης ισχύει μέγιστη πληρότητα 65%.

Τι ισχύει για τα επιβατηγά οχήματα ιδιωτικής χρήσης με οδηγό;

Επιτρέπονται μέχρι δύο επιβάτες πλέον του οδηγού. Η υπέρβαση του ορίου επιβαινόντων επιτρέπεται μόνο εφόσον στο όχημα επιβαίνουν ανήλικα παιδιά, η κατ’ οίκον παραμονή των οποίων υπό την εποπτεία ενηλίκου είναι αδύνατη ή άτομο που χρήζει βοήθειας από δεύτερο επιβάτη για τη μετακίνησή του.

Υπάρχουν περιορισμοί για τα σκάφη αναψυχής και για τα κρουαζιερόπλοια την περίοδο του Πάσχα;

Έως και τη Δευτέρα, 3 Μαΐου 2021 και ώρα 06:00:

  • Απαγορεύεται εντός της ελληνικής επικράτειας ο απόπλους και ο κατάπλους κάθε τύπου ερασιτεχνικού σκάφους, των ιδιωτικών πλοίων αναψυχής και των επαγγελματικών τουριστικών πλοίων, ανεξαρτήτως σημαίας. Προβλέπονται ορισμένες εξαιρέσεις για τις οποίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ενημερώνονται από τις κατά τόπους λιμενικές αρχές.
  • Απαγορεύεται ο κατάπλους κρουαζιερόπλοιων, για τηδιενέργεια κρουαζιέρας. Επιτρέπεται ο κατάπλους μόνο για ναυπηγικές εργασίες και εφόσον τηρούνται όλα τα προβλεπόμενα υγειονονικά μέτρα.
Σε ποιους χώρους είναι υποχρεωτική η χρήση της μάσκας το Πάσχα;

Σε όλη την επικράτεια ανεξαρτήτως επιδημιολογικού επιπέδου, σε όλους τους εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, συμπεριλαμβανομένων και των χώρων εργασίας, εξαιρουμένων όσων εργάζονται σε ατομικό χώρο χωρίς την παρουσία οποιουδήποτε άλλου προσώπου.

 

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.