Πράσινο φως έδωσε το υπουργείο Υγείας για την αποζημίωση των Συστημάτων Καταγραφής Γλυκόζης (CGM) για τα ινσουλινοθεραπευόμενα άτομα με Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 2, από τον ΕΟΠΠΥ αλλά το θετικό αυτό μέτρο θα εφαρμοστεί από το 2025.
Το θέμα συζητήθηκε στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε μεταξύ της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων – Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη, (Π.Ο.Σ.Σ.Α.Σ.ΔΙΑ.), του Υπουργείου Υγείας και του ΕΟΠΥΥ, με θέμα την αποζημίωση των συστημάτων καταγραφής γλυκόζης (CGM) για τα ινσουλινοθεραπευόμενα άτομα με Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 2.
Η συνάντηση με τον Υπουργό Υγείας, κ. Άδωνι Γεωργιάδη πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 10 Ιουλίου 2024, παρουσία του Υφυπουργού Υγείας, κ. Μάριου Θεμιστοκλέους και της Διοικήτριας του ΕΟΠΥΥ, κας Θεανούς Καρποδίνη. Στη συνάντηση παρευρέθηκαν, επιπλέον, διοικητικά στελέχη του Ε.Ο.Π.Υ.Υ., καθώς και συνεργάτες του Υπουργού, ενώ την ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ, εκπροσώπησαν ο Πρόεδρος, κ. Χρήστος Δαραμήλας, η Νομική Σύμβουλος, κα. Χριστίνα Ντάφη και η Υπεύθυνη Τύπου, κα. Ευρυδίκη Χρήστου.
Κατά τη συνάντηση, ο κ. Δαραμήλας τόνισε την αναγκαιότητα ένταξης των συστημάτων καταγραφής γλυκόζης (CGM) στο σύστημα αποζημίωσης του ΕΟΠΥΥ, επισημαίνοντας τα οφέλη τους για την αποτελεσματική διαχείριση της νόσου, τη βελτίωση του γλυκαιμικού ελέγχου, την πρόληψη των επιπλοκών, καθώς και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πασχόντων.
Αποζημίωση των Συστημάτων Καταγραφής Γλυκόζης
Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της Π.Ο.Σ.Σ.Α.Σ.ΔΙΑ. “ο Υπουργός Υγείας, αναγνωρίζοντας τη σπουδαιότητα του αιτήματος και την αξία της συγκεκριμένης τεχνολογίας στην αποτελεσματική διαχείριση του Διαβήτη, δεσμεύτηκε για τη δρομολόγηση της διαδικασίας αποζημίωσης των συστημάτων CGM, με στόχο την υλοποίησή της το 2025, εκφράζοντας την επιθυμία του να στηρίξει με κάθε δυνατό τρόπο τη διαβητική κοινότητα. Το τελευταίο αυτό γεγονός, ενισχύει ακόμη περισσότερο την αισιοδοξία της Ομοσπονδίας για την ομαλή και άμεση υλοποίηση του στόχου”.
Συγκεκριμένα, ο κ. Γεωργιάδης δήλωσε ότι η σωστή διαχείριση του Σακχαρώδη Διαβήτη μέσω της νέας τεχνολογίας, δεν αποτελεί σημαντικό οικονομικό βάρος για το σύστημα Υγείας, σε αντίθεση με τις επιπλοκές και τις συννοσηρότητες που προκαλούν δυσανάλογα υψηλό κόστος. Επίσης, ο κ. Γεωργιάδης επεσήμανε ότι στόχος του Υπουργείου είναι τα χρήματα που εξοικονομούνται από τον εξορθολογισμό των δαπανών της υγείας, να επιστρέφονται στους ασθενείς και στο σύστημα υγείας είτε μέσω της καινοτομίας, είτε με την εφαρμογή καλών πρακτικών.
Η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ εκφράζει την ικανοποίησή της για την κατανόηση, την προθυμία και τη δέσμευση του Υπουργού για την δρομολόγηση υλοποίησης ενός αιτήματος ζωτικής σημασίας για τα ινσουλινοθεραπευόμενα άτομα με Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 2 στη χώρα μας και δηλώνει πως θα βρίσκεται σε τακτική επικοινωνία με τους συνεργάτες του Υπουργού, έως την οριστικοποίηση του σχετικού πλαισίου αποζημίωσης.
photo shutterstock
Διαβάστε επίσης
Δωρεάν δερματολογικός έλεγχος στα δημοτικά ιατρεία της Αθήνας
PIF: Ρεαλιστικές προτάσεις για απρόσκοπτη πρόσβαση των ασθενών στα καινοτόμα φάρμακα