Γενόσημα: Έρχονται αλλαγές, τι θα συζητηθεί στη συνάντηση Άδωνι με βιομηχανία και φαρμακοποιούς

Την επόμενη εβδομάδα θα γίνει ευρεία συνάντηση υπό τον Υπουργό Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη, με εκπροσώπους από τη βιομηχανία φαρμάκου και με φαρμακοποιούς. Ένα πολλά υποσχόμενο ραντεβού, στο οποίο, μεταξύ άλλων, θα τεθούν επί τάπητος και οι αλλαγές στα γενόσημα, για τα οποία η κυβέρνηση έχει πει κατ’ επανάληψη ότι θέλει να ενισχύσει το μερίδιό τους στην αγορά.

Όπως είπε ο κ. Γεωργιάδης στο πλαίσιο του 28ου συνεδρίου του Economist, σε συζήτηση με θέμα “The strategy for an inclusive and resilient public health care system”, με τη συμμετοχή του γενικού διευθυντή του ευρωπαϊκού συνδέσμου της παραγωγικής φαρμακοβιομηχανίας Medicines for Europe Adrian Van der Hoven και του προέδρου της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ) Θεόδωρου Τρύφων:

«Μένει την άλλη εβδομάδα να κάνουμε τη μεγάλη συνάντηση, που έχω προαναγγείλει, στο Υπουργείο, μεταξύ της φαρμακοβιομηχανίας και των φαρμακοποιών. Διότι θέλω να τελειώσουμε και μία εκκρεμότητα, να φτάσουμε στον στόχο των γενόσημων, εκεί που πρέπει να είμαστε.

Για να επιτευχθεί αυτό, θέλουμε μαζί μας και τους γιατρούς, αλλά θέλουμε μαζί μας και τους φαρμακοποιούς και θα βρούμε τον τρόπο να το κάνουμε».

Γενόσημα: Έρχονται αλλαγές, τι θα συζητηθεί

Στο συνέδριο του Economist ειπώθηκε για άλλη μια φορά ότι ο στόχος είναι να μεγαλώσει η διείσδυση των γενόσημων και να ξεπεράσει το 50-60%, από περίπου 30-35% που είναι σήμερα.

Στην επικείμενη συνάντηση οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Υπουργός θα ικανοποιήσει κάποια από τα αιτήματα των φαρμακοποιών. Όπως, για παράδειγμα, να μπορούν να πωλούν κάποια από τα φάρμακα υψηλού κόστους (ΦΥΚ). Επιπλέον είναι πιθανό να δοθούν οικονομικά κίνητρα, ώστε να προωθούνται τα γενόσημα από τα φαρμακεία.

Όλα αυτά για την ενίσχυση του μεριδίου αγοράς των γενόσημων και, φυσικά, για τη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης.

Στο ίδιο πλαίσιο, λένε οι πληροφορίες του Healthstories, συμπεριλαμβάνεται η περαιτέρω μείωση της τιμής των γενόσημων, με παράλληλο περιορισμό των επιβαρύνσεων σε clawback, καθώς και η εφαρμογή κάποιων θεσμοθετημένων κινήτρων, ώστε οι πολίτες να προμηθεύονται κάποιο από τα γενόσημα φάρμακα, αντί για το πρωτότυπο.

Αυτό, λοιπόν, που συζητείται, είναι να θεσμοθετηθούν κάποια κίνητρα οικονομικού χαρακτήρα, ώστε οι φαρμακοποιοί να προτείνουν στον πολίτη κάποιο γενόσημο, δεδομένου ότι συνταγογραφείται η δραστική ουσία. Ένας λόγος, που αναμένεται να προχωρήσει αυτή η πρόταση, είναι διότι κάθε φορά, που πωλείται ένα γενόσημο, το κέρδος για τον φαρμακοποιό είναι πολύ μικρότερο έναντι της πώλησης του πρωτότυπου.

Η εξαφάνιση των γενόσημων

Όσον αφορά στις μειώσεις στις τιμές των γενόσημων, αναμένεται να πέσουν στο 50% των πρωτότυπων έναντι του 65% που είναι σήμερα.

Επιπλέον είναι στα σκαριά η δημιουργία ενός ξεχωριστού προϋπολογισμού, από τον οποίο θα αποζημιώνονται τα γενόσημα και τα off patent.

Όλα αυτά, την ώρα που στην Ευρώπη ένας σημαντικός αριθμός γενόσημων έχει καταργηθεί τα τελευταία δέκα χρόνια, κυρίως στην Ογκολογία, γεγονός που ανησυχεί και προβληματίζει.

Σύμφωνα με τα όσα είπε στην εισήγησή του ο κ. Van der Hoven: «Είναι ζωτικής σημασίας οι επενδύσεις στον κλάδο του φαρμάκου στην Ελλάδα και στην Ευρώπη. Επίσης είναι σημαντικό να διατηρηθεί η ανθεκτικότητα και η αυτονομία στη φαρμακευτική φροντίδα. Την τελευταία δεκαετία το 26% των γενόσημων αποσύρθηκε, το 33% ήταν αντιβιοτικά».

Διαβάστε επίσης

Η σημασία της πρώιμης παρέμβασης στην αποτελεσματική διαχείριση της μυωπίας

Σε επιφυλακή η Πολιτική Προστασία για την κακοκαιρία

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.