Χίλια χρόνια clawback, η δαπάνη και τι συζητάνε οι φαρμακευτικές (πίνακες)

Η φαρμακευτική δαπάνη και οι παρεμβάσεις, που χρειάζονται, προκειμένου να περιοριστεί το clawback (υποχρεωτικές επιστροφές) απασχόλησαν την ευρεία σύσκεψη που είχε ο Άδωνις Γεωργιάδης με εκπροσώπους των φαρμακευτικών εταιρειών.

Ο Υπουργός έδωσε στοιχεία από την ηλεκτρονική πλατφόρμα παρακολούθησης και πρόβλεψης της φαρμακευτικής δαπάνης του ΕΟΠΥΥ, αλλά οι φαρμακευτικές μάλλον δεν εντυπωσιάστηκαν, καθώς βλέπουν ότι όλο περιμένουν κάτι να γίνει, αλλά τίποτα δεν γίνεται. Οι εκπρόσωποι του κλάδου λένε ότι ο Άδωνις είναι doer, αλλά σε αυτό το συγκεκριμένο ζήτημα τα πράγματα κυλούν «βασανιστικά αργά».

Την αβεβαιότητα πυροδότησε και το γεγονός ότι ο Υπουργός δεν έδωσε συγκεκριμένα στοιχεία για την υπέρβαση της δαπάνης το δεύτερο εξάμηνο του 2023, ούτε είπε πότε οι εταιρείες θα λάβουν τα σημειώματα για τις επιβαρύνσεις (clawback και rebate) της προηγούμενης χρονιάς.

Πάντως ο ίδιος από την πλευρά του δηλώνει ευχαριστημένος από τα μέτρα, τα οποία έχουν ληφθεί, λέγοντας ότι θα αποδώσουν σύντομα.

Χίλια χρόνια clawback;

Εν τω μεταξύ, μιλώντας στην επετειακή εκδήλωση για τα εκατό χρόνια από την ίδρυση της ΒΙΑΝΕΞ, ο κ. Γεωργιάδης είπε χαριτολογώντας, προκαλώντας γέλια και σχόλια:

«Το clawback δεν θα καταργηθεί ούτε μετά από χίλια χρόνια, για να είμαι ειλικρινής. Αλλά εύχομαι να πέφτω έξω».

Και πρόσθεσε: «Χάρη στην ύπαρξη της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας μεγαλώνει το ανάστημά μου, όταν εκπροσωπώ τη χώρα μας στο εξωτερικό…

Πριν από τέσσερα χρόνια θεσπίσαμε το επενδυτικό clawback. Έχουμε προσφέρει πραγματική βοήθεια για να δημιουργηθούν επενδύσεις, που την εξαετία 2020-2026 ξεπερνούν το 1,5 δισ. ευρώ. Άρα με αυτό μας το εργαλείο εμπράκτως αποδείξαμε ότι πιστεύουμε στην ελληνική φαρμακοβιομηχανία και ότι επενδύουμε στο μέλλον της».

Η φαρμακευτική δαπάνη

Στην ευρεία συνάντηση, που έγινε χθες στο Υπουργείο Υγείας, ανακοινώθηκε ότι από σήμερα δίνεται η δυνατότητα για μεγαλύτερη πρόσβαση στα στοιχεία, που διαθέτει η πλατφόρμα (ΚΜΕΣ) του ΕΟΠΥΥ. Έτσι οι εταιρείες θα βλέπουν με μεγαλύτερη σαφήνεια πώς κινείται η αγορά και ποια σκευάσματα συνταγογραφούνται και πωλούνται στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ και της κοινότητας.

Υπενθυμίζουμε ότι οι εταιρείες είχαν πρόσβαση σε στοιχεία, αλλά σε μια πιο περιορισμένη βάση. Πλέον θα μπορούν να βλέπουν περισσότερες κατηγορίες πληροφοριών, αλλά όχι σε πεδία όπου υπάρχουν μοναδικά σκευάσματα και τίθεται θέμα ανταγωνισμού.

Σχετικά με την πορεία της φαρμακευτικής δαπάνης, ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε ότι κατά το πρώτο δίμηνο η αγορά φαρμάκου κινήθηκε με υψηλό ρυθμό αύξησης, που ξεπερνούσε το 14,9% ,για να καμφθεί στη συνέχεια, κλείνοντας στο τέλος του πρώτου πενταμήνου του 2024 στο περίπου +9,6%. Στόχος είναι η χρονιά να κλείσει με αύξηση της τάξης του 7%.

farmakeftiki dapani kai clawback

farmakeftiki dapani kai clawback

farmakeftiki dapani kai clawback

Διαβάστε επίσης

Το μεγάλο πάρτι του Δημήτρη, η περιπέτεια της Βιλδιρίδη και ο σούπερ Μάριος

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.