Γεωργιάδης για κινητοποιήσεις στα Παίδων : Η διοίκηση του Αγλ. Κυριακού θα λάβει μέτρα για τη λειτουργία των χειρουργείων

Αναστολή χειρουργικών επεμβάσεων έχουν αποφασίσει χειρουργοί και αναισθησιολόγοι του νοσοκομείου Παίδων Αγλ. Κυριακού, αλλά όπως δήλωσε ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, η διοίκηση του νοσοκομείου θα λάβει τις αποφάσεις που πρέπει για τη συνέχεια των χειρουργείων.

Οι γιατροί του χειρουργικού τομέα του Νοσοκομείου Παίδων Αγλαΐα Κυριακού αποφάσισαν να μπει “λουκέτο” από τις 27 Μαίου σε ένα από τα τρία χειρουργεία, διεκδικώντας προσλήψεις γιατρών.

Αντίθετα, οι χειρουργοί και οι αναισθησιολόγοι του νοσοκομείου Παίδων “Αγία Σοφία” αποφάσισαν να αναστείλουν την κινητοποίησή τους που είχαν προγραμματίσει με κλείσιμο ειρουργείων από την 1η Ιουνίου.

Ο Υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης σε συνέντευξή του σήμερα, στον τηλεοπτικό σταθμό OPEN, μιλώντας για τις κινητοποιήσεις είπε :

«Συνεχώς προκηρύσσουμε θέσεις αναισθησιολόγων και στα δύο αυτά νοσοκομεία. Αν θυμάμαι καλά από τις 8 θέσεις πληρώθηκαν οι 3 γιατί δεν πήγαν άλλοι. Έχουμε ήδη δεσμευτεί και στους συνδικαλιστές και στην ΕΙΝΑΠ και σε όλους ότι μόλις βγουν οι τελικοί πίνακες του ήδη διεξαχθέντος διαγωνισμού θα προκηρύξουμε και άλλες θέσεις αναισθησιολόγων με άλλο τρόπο, δηλαδή επιμελητές Α, επιμελητές Β».

«Ως προς το «Αγία Σοφία», διεξήχθη εχθές ψηφοφορία στον χειρουργικό τομέα. 22 ψήφισαν κατά της αναστολής διενέργειας τακτικών χειρουργείων, 4 υπέρ της αναστολής και 2 λευκά. Άρα, όσον αφορά το «Αγία Σοφία» δεν θα γίνει τελικώς η αναστολή, θα γίνουν κανονικά τα χειρουργεία. Όσον αφορά το Παίδων Αγλαΐα Κυριακού εμμένει ο χειρουργικός τομέας, κατά τη γνώμη μου πολύ κακώς, στην απόφασή τους να προχωρήσουν σε αναστολή. Θα συνεδριάσει το Διοικητικό Συμβούλιο του νοσοκομείου σήμερα αφού λάβει την γραπτή τους απόφαση και θα λάβει τις αποφάσεις που πρέπει για τη συνέχεια των χειρουργείων. Οι χειρουργοί και οι γιατροί παραμένουν δημόσιοι υπάλληλοι. Δεν είναι εθελοντική η προσφορά στο δημόσιο».

«Με μεγάλη μου λύπη λέω ότι οι ευρωεκλογές έχουν παίξει πολύ μεγάλο ρόλο σε αυτή τους την απόφαση. Διότι όταν βγάζεις μια απόφαση που έχει μέσα μια σειρά αιτημάτων που δεν είναι αιτήματα του Μαΐου του ’24 αλλά είναι διαχρονικά αιτήματα που έχεις εκφράσει και το ’23, και το ’22, και το ’19, και το ’18, και το ’17, και το ’16 και αποφασίζεις την αναστολή 10 μέρες προ των ευρωεκλογών, δικαιούμαι και εγώ να πω, ότι έχει έντονη πολιτική χροιά. Δεν μπορεί όμως αυτό να γίνεται με εκβιασμό των παιδιών. Γιατί όταν ένας χειρουργικός τομέας λέει «σταματάω τα τακτικά χειρουργεία» δεν εκβιάζει τον Υπουργό, τα παιδιά εκβιάζει».

Ανοιχτή Επιστολή Αναισθησιολόγων των Παίδων Αγλαΐα Κυριακού και Παίδων Αγία Σοφία

Οι αναισθησιολόγοι των δύο Παιδιατρικών Νοσοκομείων σε ανοιχτή τους επιστολή επισημαίνουν τα προβλήματα που δημιουργούνται από την έλλειψη γιατρών και προσωπικού.

Αναλυτικά η ανοιχτή επιστολή

“Οι αναισθησιολόγοι των Παίδων Αγλαΐα Κυριακού και Παίδων Αγία Σοφία θέλουμε να εκφράσουμε την κοινή μας αγωνία για την παρούσα κατάσταση αλλά και το μέλλον των αναισθησιολογικών τμημάτων και κατ’επέκταση την ομαλή λειτουργία των δύο μεγαλύτερων παιδιατρικών Νοσοκομείων. Ταυτόχρονα, δεσμευόμαστε να πράξουμε τα μέγιστα δυνατά, ώστε να εξασφαλίσουμε τη βιωσιμότητα των τμημάτων και του έργου που προσφέρουν.

Το σημερινό πρόβλημα

Οι πρόσφατες συνταξιοδοτήσεις στο Παίδων Αγλαΐα Κυριακού μείωσαν τη δύναμη του αναισθησιολογικού τμήματος από 11 σε 7 αναισθησιολόγους , μια εξέλιξη για την οποία είχε προειδοποιηθεί η Διοίκηση ήδη από τον Ιούνιο του 2023. Το Παίδων Αγία Σοφία λειτουργεί τα τελευταία χρόνια με 12 αναισθησιολόγους, αντί για 17 όπως προβλέπεται από το οργανόγραμμά του. Να σημειωθεί ότι οι 3 τελευταίες προσλήψεις έγιναν και πάλι μετά από το κλείσιμο των τακτικών χειρουργείων, προκαλώντας έτσι την έκτακτη προκήρυξη θέσεων.
Τα Νοσοκομεία Παίδων σηκώνουν το μεγαλύτερο βάρος της παιδιατρικής περίθαλψης στην Ελλάδα, εφημερεύοντας εκ περιτροπής μέρα παρά μέρα. Οι αναισθησιολόγοι είμαστε επιφορτισμένοι όχι μόνο με τη διεκπεραίωση των χειρουργείων, αλλά και την καταστολή, προκειμένου να διεξαχθούν οι απαραίτητες διαγνωστικές πράξεις, αλλά και οι επώδυνες (πχ ογκολογικές) θεραπείες στους παιδιατρικούς ασθενείς.

Επί σειρά ετών δεχόμαστε το βάρος του μεγάλου και δύσκολου έργου, το οποίο φέρουμε σε πέρας με υπευθυνότητα και αυταπάρνηση θεωρώντας το αυτονόητο, ότι τα Νοσοκομεία αυτά δεν μπορεί παρά να λειτουργούν με ασφάλεια και ποιότητα. Βιώνουμε τα προβλήματα της καθημερινής λειτουργίας και της αφόρητης πίεσης των ελλείψεων προσωπικού -ιατρικού και νοσηλευτικού-και προσπαθούμε να βρούμε λύσεις δουλεύοντας με ένταση, με υπέρβαση των ωραρίων, με χρωστούμενα ρεπό και άδειες.

Σε όσες επισημάνσεις, προειδοποιήσεις, προτάσεις έχουμε εγκαίρως αναδείξει, η απάντηση εκ μέρους της Διοίκησης και του Υπουργείου, δίνεται αφού τα προβλήματα έχουν οξυνθεί σε βαθμό που πλέον παρακωλύεται σοβαρά η λειτουργία των Νοσοκομείων και η επίλυση του μοιάζει αδύνατη.

Η πρόταση για κλείσιμο των τακτικών χειρουργείων είναι η τελευταία γραμμή άμυνας των ιατρών του χειρουργικού τομέα, όταν φτάνει να αποτελεί το μόνο τρόπο για κρατήσουμε τα Νοσοκομεία μας ανοιχτά,
• Γιατί η περαιτέρω εξόντωση του υπάρχοντος προσωπικού δημιουργεί φαινόμενο χιονοστιβάδας παραιτήσεων και επίταση του προβλήματος.
• Γιατί τα «εντέλεσθε» και η καταναγκαστική εφημέρευση είναι μέτρο αντιεπιστημονικό, καταναγκαστικό και επικίνδυνο για την ασφαλή λειτουργία ενός Νοσοκομείου.
• Γιατί οι μειωμένες ανοιχτές αίθουσες δημιουργούν λίστες που κρατούν αιχμάλωτους τους μικρούς ασθενείς πολλές φορές για χρόνια!
• Γιατί τα έκτακτα περιστατικά συχνά εξυπηρετούνται σε ώρες και ημέρες αναντίστοιχες του προβλήματος τους.
• Γιατί οι μετακινήσεις προσωπικού από άλλα Νοσοκομεία, εκτός από παράνομες τις περισσότερες φορές- επιτείνουν το πρόβλημα των ελλείψεων σε άλλα Νοσοκομεία, ενώ οι εξαίρετοι συνάδελφοι, όταν δεν έχουν εμπειρία στην παιδοαναισθησία, δεν μπορούν να προσφέρουν παρά ένα ψευδεπίγραφο «αριθμό» στη δύναμη του Νοσοκομείου.
• Γιατί οι μειωμένοι αριθμοί επεμβάσεων υποθηκεύουν σοβαρά το μέλλον της χειρουργικής στα παιδιά στην Ελλάδα, αφού οι ειδικευόμενοι εκπαιδεύονται ελλιπώς.
• Γιατί οι υποσχέσεις για λύση του προβλήματος είναι κενές και οι προκηρύξεις θέσεων χωρίς κίνητρα, καταλήγουν άγονες χωρίς υποψηφίους. Η τελευταία προκήρυξη κατέληξε με μόλις 3 υποψήφιους για 7 θέσεις στα δύο Νοσοκομεία.

Για τα σημερινά προβλήματα στα παίδων δεν ευθύνονται οι ασθενείς, ούτε οι ιατροί και οι νοσηλευτές που ζητούν συνθήκες ασφάλειας και βιωσιμότητα των αναισθησιολογικών τμημάτων στα Παίδων. Γνωρίζουμε όλοι πολύ καλά τις λύσεις και αναρωτιόμαστε γιατί αρνείται η πολιτεία να εξασφαλίσει τη λειτουργία των Παιδιατρικών Νοσοκομείων:

1. Προσαρμογή της λειτουργίας των Νοσοκομείων στις δυνατότητες του προσωπικού. Η διαρκής συρρίκνωση του ανθρώπινου δυναμικού δεν μπορεί να κρύβεται πίσω από τη υπερεργασία που δημιουργεί ανασφαλείς συνθήκες άσκησης της ιατρικής και οδηγεί ιατρούς και νοσηλευτές σε παραιτήσεις.

2. Κατάργηση των αναγκαστικών μετακινήσεων και «εντέλεσθε» και άλλων στρατιωτικού πνεύματος εντολών, ώστε να ξαναγίνει αξιόπιστος εργοδότης το Νοσοκομείο και να εγγυάται την ασφάλεια στην άσκηση της ιατρικής και την εργασιακή αξιοπρέπεια.

3. Έγκαιρη προκήρυξη των κενών θέσεων, πριν τις συνταξιοδοτήσεις, όπως ορίζει ο νόμος για να μη δημιουργούνται κενά για πολλούς μήνες.

4. Οικονομικά κίνητρα προκειμένου να γίνει ελκυστικό το ΕΣΥ στους αναισθησιολόγους. Μια κρίσιμη ειδικότητα για τη λειτουργία των Νοσοκομείων, περιζήτητη εκτός ΕΣΥ και εκτός Ελλάδος πρέπει να ενισχυθεί μισθολογικά ,ώστε οι νέοι αναισθησιολόγοι να έχουν κίνητρα να επιλέξουν το Δημόσιο Νοσοκομείο.

5. Έγκριση και άμεση εφαρμογή της από το 2019 κατατεθειμένης ολοκληρωμένης πρότασης της Ελληνικής Αναισθησιολογικής Εταιρείας για μετεκπαίδευση (fellowship) αναισθησιολόγων στην παιδοαναισθησία, που θα βοηθούσε να δημιουργηθεί δεξαμενή αναισθησιολόγων με εκπαίδευση στο ειδικό αυτό γνωστικό αντικείμενο.

6. Αναπροσαρμογή των οργανογραμμάτων των αναισθησιολογικών τμημάτων των Παιδιατρικών νοσοκομείων στα νούμερα των πραγματικών αναγκών, όπως ήταν πριν τα χρόνια της οικονομικής επιτήρησης.

7. Ενίσχυση των χειρουργείων με νοσηλευτικό προσωπικό.

Οι αναισθησιολόγοι των παιδιατρικών Νοσοκομείων ζητούν από τις Διοικήσεις και το Υπουργείο να ανταποκριθούν με σοβαρότητα στα χρονίζοντα προβλήματα που δημιουργούν νέες προκλήσεις. Ζητούν επίσης από τους συλλόγους γονέων παιδιών και τους απλούς πολίτες να απαιτήσουν καλά στελεχωμένα και ποιοτικά παιδιατρικά Νοσοκομεία”.

 

Διαβάστε επίσης

Οι μετακινήσεις στελεχών, ο «οικονόμος» Άρης κι ένα quiz που θα συζητηθεί

Απίστευτο: Διακινούσαν ιατρικές μάσκες και σελφ τεστ με αλλοιωμένη ημερομηνία λήξης (βίντεο)

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.