Επενδύσεις, πατέντες, clawback και λοιμώξεις απασχόλησαν τον πρωθυπουργό με τους CEOs των φαρμακευτικών κολοσσών

Νέες επενδύσεις δρομολογεί η συνάντηση του πρωθυπουργού με τους CEOs των μεγαλύτερων φαρμακευτικών εταιρειών στον κόσμο, που έγινε στο Μέγαρο Μαξίμου. Μεταξύ άλλων συζητήθηκαν οι πατέντες των φαρμάκων, οι ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις, αλλά και το clawback. Η συνάντηση διήρκεσε μιάμιση ώρα και έγινε σε πολύ καλό κλίμα.

- Advertisement -

Είχε προηγηθεί επίσημο δείπνο στον εμβληματικό χώρο του Μουσείου της Ακρόπολης στις 9 το βράδυ της Τρίτης, με οικοδεσπότες τους επικεφαλής των φαρμακευτικών, οι οποίοι δήλωσαν καταφανώς ενθουσιασμένοι από τα εκθέματα και από την μαγευτική θέα του Ιερού Βράχου.

Το μενού, αμιγώς ελληνικό, περιελάμβανε ντάκο, φιλέτο και για επιδόρπιο lemon pie. Οι 20 διευθύνοντες σύμβουλοι και τα μέλη των διεθνών Οργανισμών ήταν οι οικοδεσπότες της κυβέρνησης για τη βραδιά.

Ο πρωθυπουργός έκανε μια πρώτη, σύντομη τοποθέτηση, τονίζοντας πόσο καλά τα πάει η χώρα σε επίπεδο επενδύσεων. Δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στα Μάρμαρα του Παρθενώνα, επισημαίνοντας ότι πρέπει να επιστραφούν, καθώς η θέση τους είναι στην Ελλάδα.

- Advertisement -

Ο Άλμπερτ Μπουρλά, πρόεδρος της IFPMA, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Pfizer, σε μια σύντομη συναισθηματική ομιλία, ανέφερε ότι η Ελλάδα είναι η χώρα των προγόνων του και ότι έχουν γίνει πολλά σημαντικά βήματα σε επίπεδο οικονομίας και επενδύσεων.

Πατέντες, clawback και λοιμώξεις

Το ραντεβού με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου είχε κλειστεί εδώ και αρκετές ημέρες. Στις 10 το πρωί ο πρωθυπουργός υποδέχθηκε τους CEOs των μεγάλων φαρμακευτικών εταιρειών (ενδεικτικά αναφέρουμε Sanofi, Boehringer Ingelheim, Takeda, Johnson & Johnson, Bayer, TEVA, Menarini κ. ά.) και είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις για μείζονα ζητήματα φαρμακευτικής πολιτικής, για τις αλλαγές στην ευρωπαϊκή νομοθεσία, που αφορά στο φάρμακο, για τις πατέντες των φαρμάκων, καθώς και για το πρόσφορο για επενδύσεις έδαφος…

Η high profile συνάντηση ξεκίνησε με εισήγηση του κ. Μητσοτάκη για την ευρωπαϊκή στρατηγική για το φάρμακο, τις ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις, αλλά και για το clawback. Ο πρωθυπουργός έκανε μια πρώτη αναφορά σε αυτά τα θέματα και έδωσε τον λόγο στον Υπουργό Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη, ο οποίος επανέλαβε ότι γίνονται προσπάθειες για τη μείωση του clawback. Επιπλέον, λένε οι πληροφορίες, ο κ. Γεωργιάδης πρότεινε στους CEOs να φέρουν μέρος της παραγωγής τους στην χώρα μας.

Ακολούθησαν πέντε σύντομες παρουσιάσεις. Από τον σύμβουλο του πρωθυπουργού για θέματα Υγείας, Βασίλη Κοντοζαμάνη, σχετικά με τις δυνατότητες συνεργασίας και την προώθηση της έρευνας, της καινοτομίας και της τεχνολογίας στον τομέα των βιοεπιστημών. Από τον Υφυπουργό Εξωτερικών Κώστα Φραγκογιάννη για τις επενδυτικές ευκαιρίες που προσφέρει η χώρα, από τον πρόεδρο του ΕΣΕΤΕΚ καθηγητή Σπύρο Αρταβάνη – Τσάκωνα και από τον αντιπρόεδρο του ΕΣΕΤΕΚ Αριστείδη – Θωμά Δοξιάδη για την έρευνα και από τον επικεφαλής της Συμβουλευτικής Επιτροπής Υψηλού Επιπέδου για την Τεχνητή Νοημοσύνη, καθηγητή Κωνσταντίνο Δασκαλάκη, για τη συμβολή της τεχνητής νοημοσύνης στη διάγνωση και στη θεραπεία ασθενειών.

Αμέσως μετά οι CEOs απηύθυναν ερωτήσεις στον πρωθυπουργό και ακολούθησε ένας εποικοδομητικός διάλογος.

Η ανάρτηση του Β. Κοντοζαμάνη

Ενδιαφέρον έχει η ανάρτηση του συμβούλου του πρωθυπουργού για θέματα Υγείας, Βασίλη Κοντοζαμάνη, στα social media, η οποία αναφέρει σχετικά με τη συνάντηση:

«Βήματα για την #Ελλάδα που θέλουμε!

Σήμερα είχα την τιμή να συμμετάσχω στη συνάντηση με τους επικεφαλής εταιρειών και ενώσεων-μελών της Διεθνούς Ομοσπονδίας Φαρμακευτικών Βιομηχανιών και Ενώσεων (IFPMA) στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό την ηγεσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Ήταν μία εποικοδομητική συνάντηση, όπου παρουσιάσαμε το επιχειρηματικό περιβάλλον και τις επενδυτικές ευκαιρίες στην Ελλάδα. Συζητήσαμε, δε, για τις δυνατότητες συνεργασίας και για την προώθηση της έρευνας, της καινοτομίας και της τεχνολογίας στον τομέα των βιοεπιστημών.

Στην εισήγησή μου τόνισα, μεταξύ άλλων, ότι οι διαρθρωτικές αλλαγές και οι μεταρρυθμίσεις, που βρίσκονται σε εξέλιξη, δημιουργούν ένα ευνοϊκό επενδυτικό περιβάλλον, με σημαντικό αριθμό διεθνών επενδυτών να έχουν, ήδη, ένα ισχυρό αποτύπωμα στη χώρα.

Η Βιοτεχνολογία, η παραγωγή φαρμακευτικών προϊόντων, η ψηφιακή υγεία, οι κλινικές δοκιμές και οι βιοφαρμακευτικές υπηρεσίες είναι οι 5 τομείς, που παρουσιάζουν δυνατότητες ανάπτυξης στη χώρα. Δημιουργούμε τις προϋποθέσεις, ώστε η Ελλάδα να πρωταγωνιστήσει σε αυτούς τους τομείς.

Χωρίς αμφιβολία, η Ελλάδα στηρίζει την καινοτομία. Η αναγνώριση της προσπάθειας αυτής, δια στόματος του Έλληνα CEO της Pfizer και προέδρου της IFPMA, Αλβέρτου Μπουρλά, εκπέμπει το μήνυμα ότι η Ελλάδα αποτελεί επενδυτικό προορισμό.

Ευχαριστούμε την IFPMA για την επίσκεψή τους και τη δέσμευσή τους για μία εποικοδομητική συνεργασία!».

Διαβάστε επίσης

ΙΣΠ: Πρόγραμμα έγκαιρης διάγνωσης και παρέμβασης για βρέφη και νήπια

Υπερκόπωση: Αναγνωρίστε εγκαίρως τα σημάδια

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.