“Πρεμιέρα” για τα απογευματινά χειρουργεία: Από τη Θεσσαλονίκη το “πράσινο φως”, τα επόμενα βήματα

Σήμερα, 1η Μαρτίου, σύμφωνα με τις εξαγγελίες του Υπουργού Υγείας, αναμένεται να ξεκινήσουν σταδιακά τα απογευματινά χειρουργεία επ’ αμοιβή στα δημόσια νοσοκομεία της χώρας. Ο Άδωνις Γεωργιάδης μεταβαίνει στη Θεσσαλονίκη και αναμένονται σχετικές ανακοινώσεις.

- Advertisement -

Πρόκειται για ένα μέτρο, που η κυβέρνηση το πιστεύει πολύ, φαίνεται ότι το “αγκαλιάζουν” πολλοί γιατροί, αλλά αρκετοί πολίτες εκφράζουν την αντίθεσή τους, όπως και τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Όπως είπε ο κ. Γεωργιάδης, συνομιλώντας με δημοσιογράφους στο πλαίσιο επιστημονικής εκδήλωσης, υπέγραψε τη σχετική Υπουργική Απόφαση, που δίνει και τυπικά το “πράσινο φως” για την εκκίνηση της διαδικασίας και σήμερα, λένε οι πληροφορίες, αναμένεται να κάνει δηλώσεις σχετικά με το θέμα από τη Θεσσαλονίκη.

Στη Θεσσαλονίκη (και) για τα απογευματινά χειρουργεία

Ειδικότερα ο Υπουργός θα παραστεί στην υπογραφή συμβάσεων για την ενεργειακή αναβάθμιση, τον εκσυγχρονισμό και την ανακαίνιση 9 Κέντρων Υγείας, καθώς και για την προσθήκη νέας πτέρυγας Μονάδας Βραχείας Νοσηλείας στην Κλινική Παθολογικής Ογκολογίας του ΑΠΘ στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου.

- Advertisement -

Πηγές από το Υπουργείο Υγείας εκτιμούν ότι ο κ. Γεωργιάδης θα κάνει αυτοψία και στα χειρουργεία του νοσοκομείου, το οποίο, να θυμίσουμε, είναι το πρώτο, που εξέφρασε ζωηρό ενδιαφέρον να κάνει απογευματινά χειρουργεία και δηλώνει έτοιμο να εφαρμόσει στην πράξη το σχετικό σχέδιο υλοποίησης, που έχει εκπονήσει εδώ και καιρό.

Άλλωστε το συγκεκριμένο νοσοκομείο έχει τη μεγαλύτερη λίστα αναμονών, περίπου 9.000 άνθρωποι περιμένουν από 8 μήνες έως δύο χρόνια να υποβληθούν σε κάποιου είδους τακτική επέμβαση. Πάρα πολλοί ασθενείς από την ευρύτερη περιοχή προτιμούν να χειρουργηθούν εκεί, καθώς είναι ένα νέο σχετικά νοσοκομείο, κατάλληλα εξοπλισμένο και με καλύτερες εγκαταστάσεις.

Πάντως οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι τουλάχιστον 50 (από τα 105) νοσοκομεία ετοιμάζονται να ξεκινήσουν τα απογευματινά χειρουργεία.

Η κατάσταση στη Βόρεια Ελλάδα είναι περισσότερο επιβαρυμένη. “Έχουμε μεγαλύτερη αναμονή στη Βόρεια Ελλάδα σε σχέση με την υπόλοιπη χώρα, ως προς τον αριθμό των πολιτών και σε σχέση με την δυναμικότητα των νοσοκομείων. Δηλαδή, η Βόρειος Ελλάδα έχει αυτή την στιγμή περίπου όσα περιστατικά περιμένει η Αττική, που είναι πολύ περισσότερος ο πληθυσμός και πολύ περισσότερες οι νοσοκομειακές μονάδες. Δεν θα αφήσουμε την Θεσσαλονίκη εκτός της φροντίδας μας”, επεσήμανε ο κ. Γεωργιάδης στη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε για το συγκεκριμένο θέμα.

Οι αμοιβές της χειρουργικής ομάδας

Οι αμοιβές, που θα καταβάλλει ο ασθενής, προκειμένου να χειρουργηθεί στο πλαίσιο των απογευματινών χειρουργείων, κυμαίνονται ανάλογα με την βαρύτητα της επέμβασης από 300 ευρώ έως το ανώτερο 2.000 ευρώ και σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας είναι υποδιπλάσιες από αυτές, που θα έδινε ο ασθενής, εάν επέλεγε τον ιδιωτικό τομέα υγείας. Τα ποσά αυτά θα επιμερίζονται στα μέλη της χειρουργικής ομάδας.

Προϋπόθεση, για να λάβει άδεια απογευματινών χειρουργείων μία κλινική, είναι να εξυπηρετεί με τον ίδιο ρυθμό που κάνει τώρα τα πρωινά τακτικά χειρουργεία.

Επιπλέον, σε περίπου ενάμιση μήνα θα αρχίσουν να εξυπηρετούνται δωρεάν τα περιστατικά, που βρίσκονται σε λίστα αναμονής μεγαλύτερη του ενός έτους, όπως έχει δηλώσει η κυβέρνηση. Αναμένεται η τελική τυπική έγκριση από το Ταμείο Ανάκαμψης, η οποία αναμένεται να έρθει πριν από το Πάσχα.

Διαβάστε επίσης

Ελληνικός Κατάλογος Σπανίων Νοσημάτων και δημιουργία Εθνικού Μητρώου

Νωτιαία Μυϊκή Ατροφία – Ελληνική έρευνα: Η οικονομική επιβάρυνση και τα προβλήματα με τις θεραπείες

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.