Οι αναισθησιολόγοι γυρνούν την πλάτη στο ΕΣΥ για τις εξοντωτικές συνθήκες εργασίες – Τι ζητούν

Συγκλονισμένη είναι η ιατρική κοινότητα και ειδικά οι αναισθησιολόγοι μετά το περιστατικό γιατρού που υπέστη εγκεφαλικό ώστερα από 16 ώρες συνεχούς εργασίας στα χειρουργεία δημόσιου νοσοκομείου της Θεσσαλονίκης.

Η Ελληνική Αναισθησιολογική Εταιρεία και η Εταιρεία Αναισθησιολογίας και Εντατικής Ιατρικής Βορείου Ελλάδας εκφράζουν σε κοινή επιστολή τους την οργή και την αγανάκτιση τους σχετικά με το τελευταίο τραγικό γεγονός της αναοσθησιολόγου που ασθένησε σοβαρότατα μετά από μακρά περίοδο υπερεργασίας και πίεσης σωματικής όσο και ψυχολογικής, που υπέστη.

«Της ευχόμαστε ολόψυχα καλή ανάρρωση, όπως και της εκφράζουμε τα συγχαρητήρια μας για τη γενναιότητα της να καταγγείλει δημόσια και απερίφραστα τις συνθήκες που οδήγησαν στο επεισόδιο βλάβης της υγείας της», αναφέρουν.

Την Πέμπτη 18 Ιανουαρίου 2024 πραγματοποιήθηκε συνάντηση αντιπροσωπίας του ΔΣ της ΕΑΕ με τον Υπουργό Υγείας με θέμα την επιτακτική ανάγκη αντιμετώπισης της έλλειψης αναισθησιολόγων στα δημόσια Νοσοκομεία της χώρας μας.

Οι αναισθησιολόγοι εστίασαν στην επείγουσα ανάγκη θέσπισης γενναίων οικονομικών κινήτρων για να ανακοπούν οι παραιτήσεις και ανανεωθεί το ενδιαφέρον νέων ιατρών για το ΕΣΥ και απόσπασαν τη δέσμευση ότι αυτό θα υλοποιηθεί. Αναμένουν βέβαια να δούν την έγκαιρη πραγματοποίηση της δέσμευσης αυτής.

Η Ελληνική Αναισθησιολογική Εταιρεία, τον περασμένο Νοέμβριο πραγματοποίησε έρευνα σε 511 αναισθησιολόγους σχετικά με τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αναισθησιολόγοι και τις πιθανές λύσεις που έχουν προταθεί από την ΕΑΕ προκειμένου να αξιολογηθούν.

Η έρευνα για τους αναισθησιολόγους έδειξε μεταξύ άλλων ότι:

Κενές θέσεις

Στην ερώτηση εάν υπάρχουν κενές οργανικές θέσεις στο νοσοκομείο που εργάζονται η απάντηση ήταν θετική σε υψηλό ποσοστό (53,18%), ενώ πλήρης κάλυψη αναφέρεται μόνο στο 18,89%. Ενδιαφέρον παρουσιάζει ότι σε τμήματα που έχουν ελλείψεις, οι αναισθησιολόγοι μετακινούνται για να καλύψουν κενά σε άλλα νοσοκομεία (32,85%), ενώ η μετακίνηση αναισθησιολόγων από τμήματα που έχουν πλήρη κάλυψη θέσεων αφορά μικρό ποσοστό (10,06%). Ιδιώτες αναισθησιολόγοι καλύπτουν κενές θέσεις σε ποσοστό 7,60%.

Προβλήματα

Όσον αφορά την περιγραφή της κατάστασης στο εργασιακό περιβάλλον, το μεγαλύτερο ποσοστό συμμετεχόντων (53,38%) την περιέγραψε ως «απογοητευτική», ενώ ως «ικανοποιητική» την περιέγραψαν σε ποσοστό 30,65%.
Σχετικά με τη σειρά προτεραιότητας στα κοινώς παραδεκτά προβλήματα στην άσκηση της αναισθησιολογίας στο ΕΣΥ, την πρώτη θέση κατέχουν οι χαμηλές οικονομικές απολαβές (54,37%). Ακολουθούν η έλλειψη προσωπικού, η υπερεργασία, οι μετακινήσεις/εντέλλεσθε και οι πολλές διακομιδές. Στα επιπρόσθετα σχόλια αναφέρεται πολύ συχνά η υπερφορολόγηση

Προτεινόμενες λύσεις/κίνητρα

Στην ερώτηση σχετικά με το να δοθούν οικονομικά κίνητρα για την ειδικότητα και την εργασία στην περιφέρεια, η θετική απόκριση ήταν συντριπτική.

Όσον αφορά τις κάτωθι ερωτήσεις οι θετικές απαντήσεις ήταν εξίσου συντριπτικές

  • Αποζημίωση για την υπερωριακή απασχόληση (παράταση χειρουργείων)
    στο πρωινό ωράριο (88%),
  • Ταυτόχρονη προκήρυξη όλων των κενών και έγκαιρη προκήρυξη (πριν την ολοκλήρωση της παραίτησης) κενούμενων οργανικών θέσεων αναισθησιολόγων των Νοσοκομείων του ΕΣΥ (89%),
  • Βελτίωση συνθηκών εργασίας- βελτίωση θέσης των αναισθησιολόγων στα Νοσοκομεία (92%),
  • Φορολόγηση των εφημεριών αυτοτελώς ώστε να επανέλθει στο προ των
    μνημονίων καθεστώς αυτοτελούς φορολόγησης (94%),
  • Βελτίωση συνθηκών εργασίας- βελτίωση θέσης των αναισθησιολόγων στα Νοσοκομεία (92%),
  • Εθνικό σχέδιο για να σταματήσουν οι μετακινήσεις ιατρών (90%),
  • Επικαιροποίηση των Οργανισμών των Νοσοκομείων ώστε οι οργανικές θέσεις Αναισθησιολόγων να συμβαδίζουν με τις τρέχουσες ανάγκες των Τμημάτων- ενσωμάτωση των ιατρείων πόνου στους οργανισμούς (88%),
  • Επαναχάραξη του υγειονομικού χάρτη (83%),
  • Πρόσληψη μόνιμων ιατρών για κάλυψη των αναγκών του ΕΚΑΒ σε εθνικό επίπεδο, οι οποίοι θα εκπαιδευτούν στην ασφαλή διακομιδή των βαριά πασχόντων ασθενών (88%),
  • Ανανέωση του πεπαλαιωμένου εξοπλισμού των Αναισθησιολογικών Τμημάτων (82%),
  • Βελτίωση της εκπαίδευσης με ολοκλήρωση του νέου curriculum για την ειδικότητα και τη θέσπιση ειδικών αντικειμένων (fellowships) όπως αυτά που έχουν κατατεθεί ως προτάσεις στο ΚΕΣΥ (86%),
  • Αναγνώριση του τίτλου του Αλγολόγου (76%),
  • Ανανέωση του Νομοθετικού πλαισίου για τη στελέχωση και ασφάλεια στην αναισθησία- Νομοθέτηση των νέων κατευθυντηρίων οδηγιών για την ασφάλεια στην αναισθησία (ΚΕΣΥ 2018) (89%),
  • Δυνατότητα συνταγογράφησης διαγνωστικών εξετάσεων από την ειδικότητα της Αναισθησιολογίας (78%).

Επιπλέον σημαντικά κίνητρα για την ειδικότητα της αναισθησιολογίας αναφέρονται τα κάτωθι:

  • νομική κάλυψη στην κλινική πράξη,
  • ενίσχυση της εκπαίδευσης και αναδιοργάνωση των θέσεων των ειδικευόμενων,
  • αξιοκρατία,
  • η παιδοαναισθησία, μαιευτική αναισθησία, καρδιοαναισθησία και οι μεταμοσχεύσεις να αποτελέσουν εξειδίκευση,
  • να δίδεται αμοιβή ανάλογα με το έργο που παράγεται,
  • εφαρμογή ωραρίου με βάση τις οδηγίες για 40 ώρες/βδομάδα,
  • προσμέτρηση ενεργών εφημεριών ως συντάξιμου χρόνου,
  • φοροελαφρύνσεις για επιστημονικό/εκπαιδευτικό υλικό,
  • δυνατότητα για εκπαιδευτικές άδειες,
  • επαρκή στελέχωση με νοσηλευτές,
  • να συμπεριλαμβάνονται στις προκηρύξεις θέσεων ΜΕΘ και οι αναισθησιολόγοι, κα.

Σχετικά με το Νόμο για την απασχόληση στον ιδιωτικό τομέα των ιατρών ΕΣΥ και των ιατρών μελών ΔΕΠ, εντελώς υπέρ ήταν μόνο το 14,22%. Ως θετική πρόταση υπό όρους ψηφίστηκε σε ποσοστό 37,86%, ενώ επιφυλακτικοί ήταν σε ποσοστό 31,07%.
Εντελώς αντίθετοι ήταν σε ποσοστό 16,85% (συνολικά 52% προς το θετικό, 48% προς το αρνητικό)

Παρόμοια ήταν τα αποτελέσματα για το νόμο σχετικά με τη λειτουργία απογευματινών χειρουργείων: εντελώς υπέρ (12, 91%), θετική πρόταση υπό όρους (42,23%), επιφυλακτικός/η (30,63%), εντελώς αντίθετος/η (14,22%). (συνολικά 55% προς το θετικό 45% προς το αρνητικό

«Σύμφωνα με τα παραπάνω στοιχεία καταδεικνύεται η σοβαρότητα των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι ιατροί που ασκούν την ειδικότητα της αναισθησιολογίας. Έχει ήδη χαθεί πολύς χρόνος και η άμεση εφαρμογή κατάλληλων μέτρων είναι επιτακτική. Tα οικονομικά
κίνητρα (είτε με αύξηση του εισοδήματος, είτε με αυτοτελή φορολόγηση εφημεριών) κατέχουν την πρώτη θέση.
Ωστόσο και άλλα μέτρα δύναται να ληφθούν έτσι ώστε αφενός να προσελκύσουμε νέους ιατρούς στο χώρο της αναισθησιολογίας, και αφετέρου να θελήσουν οι νέοι ειδικευμένοι να παραμείνουν και να υπηρετήσουν το νευραλγικό χώρο του ΕΣΥ.
Από τις απαντήσεις που δόθηκαν φαίνεται ότι οι αναισθησιολόγοι επιθυμούν παράλληλα με την οικονομική καταξίωση, το σεβασμό και την αναγνώριση στη βαρύτητα του έργου που προσφέρουν, κάτω από δύσκολες συνθήκες στους ασθενείς, καθημερινά».

Αναλυτικά η επιστολή της Ελληνικής Αναισθησιολογικής Εταιρείας και της Εταιρείας Αναισθησιολογίας και Εντατικής Ιατρικής Βορείου Ελλάδας προς τον υπουργό Υγείας Αδωνι Γεωργιάδη:

«Η ΕΑΕ με συνεχή υπομνήματα προς το ΥΥ που χρονολογούνται από το Μάιο του 2014 προειδοποιούσε αρχικά για την διαφαινόμενη κρίση στην ειδικότητα της αναισθησιολογίας και στα επόμενα χρόνια περιέγραφε τις ολοένα επιδεινούμενες συνέπειές της.
Σήμερα βρισκόμαστε σε ένα σημείο που η υποστελέχωση των Aναισθησιολογικών τμημάτων στο ΕΣΥ έχει δημιουργήσει σοβαρή υγειονομική κρίση σε πολλούς Νομούς της χώρας, έχει δημιουργήσει συνθήκες ανασφαλούς λειτουργίας σε πολλά Νοσοκομεία ενώ οι συνθήκες εργασίας περιγράφονται από τους περισσότερους εργαζόμενους ως εξοντωτικές.
Υπάρχει επιτακτική ανάγκη να δοθούν γενναίες λύσεις, καθώς παρά τις διορθωτικές προσπάθειες που έχει κάνει το Υπουργείο η κρίση βαθαίνει. Σήμερα παραμένουν άγονες κρίσιμες θέσεις αναισθησιολόγων, η κάλυψη των θέσεων κυμαίνεται στο 70% ενώ οι θέσεις ειδικευομένων είναι καλυμμένες κοντά στο περίπου κατά 50%.

Ι. ΕΡΓΟ ΤΩΝ ΑΝΑΙΣΘΗΣΙΟΛΟΓΩΝ
Οι Αναισθησιολόγοι στα νοσοκομεία στηρίζουν -κατά κύριο λόγο υποχρεωτικά- τις παρακάτω δραστηριότητες:
(1) Χειρουργεία, Μαιευτήρια, Ανάνηψη/Μονάδα Μετα-Αναισθητικής Φροντίδας, – αναγκαία για τη λειτουργία όλων των ειδικοτήτων του Χειρουργικού Τομέα.
(2) Επεμβατικές πράξεις εκτός χειρουργείου που απαιτούν αναισθησιολογική κάλυψη (Γαστρεντερολογίας, Καρδιολογίας, Ακτινολογίας, κ.λπ.).
(3) Ομάδα Καρδιοπνευμονικής Αναζωογόνησης (ΚΑΡΠΑ) για την 24ωρη κάλυψη όλου του νοσοκομείου.
(4) ΜΕΘ, ΤΕΠ, ΕΚΑΒ: Συμμετοχή αναισθησιολόγων.
(5) Ιατρεία και Μονάδες Πόνου και Ανακουφιστικής/Παρηγορικής φροντίδας στα νοσοκομεία.

ΙΙ ΚΙΝΗΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΙΣΘΗΣΙΟΛΟΓΙΑ
Είναι αναγκαία η δημιουργία κινήτρων που θα συμβάλλουν:
(α) Στην αύξηση του αριθμού των νέων γιατρών που θα επιλέγουν την ειδικότητα της Αναισθησιολογίας.
(β) Στην αύξηση του αριθμού των Αναισθησιολόγων που θα επιλέγουν να εργαστούν σε νοσοκομεία στην Ελλάδα (ΕΣΥ, Πανεπιστημιακά, Ιδιωτικά) και στην αποτροπή της φυγής τους σε χώρες του εξωτερικού όπου οι αμοιβές είναι υψηλές.
(γ) Στη δημιουργία προϋποθέσεων για κάλυψη των κενών οργανικών θέσεων Αναισθησιολόγων σε νοσοκομεία άγονων ή απομακρυσμένων περιοχών

Τα ΔΣ και τα μέλη των Αναισθησιολογικών Εταιρειών, είμαστε συγκλονισμένοι και αγανακτισμένοι με το τελευταίο τραγικό γεγονός της συναδέλφου που ασθένησε σοβαρότατα μετά από την μακρά περίοδο υπερεργασίας, σωματικής και ψυχολογικής πίεσης που υπέστη και που μας αφορά όλους, από την αρχή της οικονομικής κρίσης μέχρι σήμερα, μετά και την πανδημία.
Οι Αναισθησιολόγοι του Ελληνικού Εθνικού Συστήματος Υγείας, έχοντας τεράστια ευθύνη για την ζωή κάθε ασθενή που περνάει το κατώφλι των δημόσιων νοσοκομείων, δεν μπορούμε να πούμε όχι, δεν μπορούμε να αρνηθούμε τις υπηρεσίες μας στους πολίτες, τους συναδέλφους, στη διοίκηση, στο κράτος.
Γι` αυτό το λόγο συχνά υποχρεωνόμαστε, άλλοι λιγότερο κ άλλοι περισσότερο, να εργαζόμαστε με εξοντωτικούς ρυθμούς, χωρίς περιθώρια φυσιολογικού αυτοελέγχου της ζωής μας, έναντι εξευτελιστικών απολαβών σε σχέση με το μέγεθος της ευθύνης και της πίεσης που μας αναλογεί. Τελικά καταλήξαμε να αρρωσταίνουμε από τη δουλειά μας και να δυστυχούμε.
Αλήθεια, δεν είναι επόμενο που οι νέοι αναισθησιολόγοι γυρίζουν επιδεικτικά την πλάτη στο ΕΣΥ;
Αν καταρρεύσουν τα Αναισθησιολογικά τμήματα όλης της χώρας θα
καταρρεύσουν και τα Νοσοκομεία. Απαιτούνται γενναία οικονομικά κίνητρα και τολμηρές αποφάσεις από την κυβέρνηση, ώστε να αντιμετωπιστούν με σεβασμό τα κατοχυρωμένα εργασιακά και ατομικά μας δικαιώματα, για να γεμίσουν ξανά με Αναισθησιολόγους τα Νοσοκομεία».

Διαβάστε επίσης

Η παχυσαρκία αυξάνει τον κίνδυνο για μία σοβαρή άγνωστη σε πολλούς ασθένεια, πρόδρομο κακοήθειας

Έξαρση της ιλαράς στην Ευρώπη καταγράφει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.