40 χρόνια ΕΣΥ και το 40% των δαπανών υγείας στην Ελλάδα εξακολουθεί να είναι ιδιωτικό

Σαράντα χρόνια μετά την ίδρυση του ΕΣΥ, το 40% των δαπανών υγείας στη χώρα μας εξακολουθεί να είναι ιδιωτικό, ποσοστό πολύ μεγάλο και που προφανώς θα πρέπει να βρεθούν πολιτικές ώστε να μειωθεί.

Αυτό είναι ένα από τα βασικά συμπεράσματα του Πανελληνίου Συνεδρίου για τα Οικονομικά και τις Πολιτικές της Υγείας 2023 που ολοκληρώθηκε με τη συμμετοχή περισσότερων από 900 συνέδρων και τη συνεισφορά περίπου 190 διακεκριμένων ομιλητών.

Στο φετινό συνέδριο που συνέπεσε με την 40ή επέτειο από την ίδρυση του ΕΣΥ, έγινε αποτίμηση των 40 ετών λειτουργίας του Εθνικού Συστήματος Υγείας, αναδείχθηκαν χρόνια ζητήματα και διατυπώθηκαν προτάσεις για την βιωσιμότητά του τα επόμενα χρόνια. Ένα θέμα που διατρέχει τις συζητήσεις του Πανελληνίου Συνεδρίου και ξεχώρισε και φέτος είναι αυτό των ανισοτήτων στην υγεία.

«Ανισότητες πάντα υπήρχαν και θα υπάρχουν και ίσως να μην μπορούν να εξαλειφθούν», είπε η Κοσμήτωρ της Σχολής Δημόσιας Υγείας του ΠΑΔΑ κ. Ελπίδα Πάβη στην Εκδήλωση για τα 40 χρόνια ΕΣΥ, και πρόσθεσε ότι «η αντιμετώπισή τους θα πρέπει να αποτελεί πάντα έναν στόχο που δεν μένει σε επίπεδο ρητορικής – και οι δράσεις που εφαρμόζονται να φθάνουν στις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού. Σαράντα χρόνια μετά την ίδρυση του ΕΣΥ, 40% των δαπανών υγείας στη χώρα μας εξακολουθούν να είναι ιδιωτικές, ποσοστό πολύ μεγάλο και που προφανώς θα πρέπει να βρεθούν πολιτικές ώστε να μειωθεί».

Η διαχείριση των χρονίων νοσημάτων διαδραματίζει καίριο ρόλο στη βιωσιμότητα και ανθεκτικότητα των συστημάτων υγείας. Το φετινό συνέδριο επιχείρησε να καλύψει και συζήτησε τα ζητήματα των μειζόνων χρονίων νοσημάτων σε τρεις διαδοχικές συνεδρίες: Ι) Προς ένα σχέδιο για την αντιμετώπιση των καρδιαγγειακών νοσημάτων, ΙΙ) Η παχυσαρκία ως ανερχόμενη απειλή και ΙΙΙ) Η Εθνική Πολιτική για τον Καρκίνο – από τον σχεδιασμό στην εφαρμογή. Υπογραμμίστηκε η ανάγκη για εθνικά σχέδια δράσης για τις μεγάλες κατηγορίες των μειζόνων χρονίων νοσημάτων και αποτυπώθηκαν τα στάδια ωρίμανσης στην πορεία για τη διαμόρφωση των σχεδίων δράσης. Σε κάθε κατηγορία, αναδείχθηκαν οι επείγουσες ανάγκες.

Αναγνωρίστηκε πως η παχυσαρκία αποτελεί ανερχόμενη απειλή για την κοινωνία και την οικονομία, και ότι είναι ένα σημαντικό ζήτημα δημόσιας υγείας που απαιτεί πολυεπίπεδες παρεμβάσεις. Κατά τη συνεδρία παρουσιάστηκε συγκριτική μελέτη από τέσσερις ευρωπαϊκές χώρες η οποία επιβεβαίωσε ότι η παχυσαρκία και οι συννοσηρότητές της προκαλούν σημαντική οικονομική επιβάρυνση των συστημάτων υγείας, και πως η πρόληψη ή και η καθυστέρηση της εμφάνισης των συννοσηροτήτων οδηγεί σε μεγάλη εξοικονόμηση κόστους από τα συστήματα. Η μελέτη υποστηρίζει και προωθεί τις πολιτικές Δημόσιας Υγείας για την εκπαίδευση και την καταπολέμηση της παχυσαρκίας.

Στην περίπτωση του καρκίνου, επισημάνθηκε ότι απαιτείται συνεχής εξέλιξη των στρατηγικών με τον χρόνο, με βάση τις υφιστάμενες μεταβολές τόσο στα ίδια τα νοσήματα όσο και στις θεραπείες. Είναι θετικό ότι οι ασθενείς με καρκίνο έχουν σήμερα πρόσβαση σε όλα τα καινοτόμα φάρμακα. Ωστόσο, παραμένει η ανάγκη να υλοποιηθεί το Μητρώο Νεοπλασματικών Νόσων. Διατυπώθηκε το ελπιδοφόρο είναι ότι σήμερα βρισκόμαστε πιο κοντά από ποτέ στην υλοποίηση του Εθνικού Μητρώου για τον Καρκίνο και πως υπάρχει συνεργασία στην εξεύρεση λύσεων στα κενά και τις ελλείψεις.

Διαβάστε επίσης

Μια ανάλυση σακχάρου θα μπορούσε να αποκαλύψει διαφορετικούς τύπους καρκίνου

Οι συχνές λοιμώξεις του χειμώνα και πώς θα τις αποφύγετε

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.