Μήνυμα Μητσοτάκη για την Παγκόσμια Ημέρα AIDS: Μαζί μπορούμε να κάνουμε τη διαφορά και να νικήσουμε τον HIV

Aνάρτηση με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS έκανε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, τονίζοντας ότι «κάθε χρόνο, την 1η Δεκεμβρίου, επιβεβαιώνουμε τη δέσμευσή μας στον αγώνα κατά του AIDS. Γιατί, παρά την πρόοδο που έχει σημειωθεί, η μάχη δεν έχει τελειώσει».

«Το στίγμα και οι διακρίσεις συνεχίζουν να συνοδεύουν τους ασθενείς και τους φορείς, δυσχεραίνοντας τις προσπάθειες πρόληψης, αλλά και αποθαρρύνοντας αρκετούς να αναζητήσουν θεραπεία. Κι όμως, με όπλα τη σωστή ενημέρωση και την αλληλεγγύη, οι μύθοι μπορούν να διαλυθούν.

«Οι θεραπείες έχουν μετατρέψει το HIV/AIDS σε μια πλήρως διαχειρίσιμη κατάσταση»
Οι κατάλληλες θεραπείες, άλλωστε, έχουν πια μετατρέψει το HIV από μια θανατηφόρα νόσο σε μια πλήρως διαχειρίσιμη κατάσταση. Επιτρέποντας σε όλους να απολαμβάνουν μια υγιή ζωή στο φως και με αξιοπρέπεια.

Μαζί, μπορούμε να κάνουμε τη διαφορά. Να νικήσουμε τον HIV οριστικά» λέει τέλος ο πρωθυπουργός.

 

Μήνυμα Μητσοτάκη

Παγκόσμια Ημέρα AIDS

Σημειώνεται πως, σύμφωνα με υπολογισμούς του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), έως το τέλος του 2022 παγκοσμίως 39 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν με HIV, εκ των οποίων 29,8 εκατομμύρια (76,4%) λαμβάνουν αντιρετροϊική θεραπεία.

Σε περίπου 71% των ατόμων που ζουν με HIV έχει επιτευχθεί καταστολή του ιικού φορτίου, γεγονός που επιτρέπει στα άτομα αυτά να ζήσουν μια μακρά, υγιή ζωή και να έχουν μηδενικό κίνδυνο σεξουαλικής μετάδοσης του HIV.

Σύμφωνα με τα δεδομένα του ΕΟΔΥ, από την εμφάνιση της νόσου έως σήμερα, έχουν καταγραφεί στη χώρα μας περίπου 20.493 περιστατικά, με κυριότερο τρόπο μετάδοσης την απροφύλακτη σεξουαλική επαφή μεταξύ ανδρών.

Ένα ακόμη σημαντικό πρόβλημα που καταγράφεται είναι η καθυστέρηση στη διάγνωση.

Από τις νέες διαγνώσεις του 2022 το 10,6% των ατόμων που αναζήτησαν ιατρική βοήθεια είχαν ήδη εμφανίσει ή ανέπτυξαν AIDS.

Αρνητικό ρεκόρ στις καθυστερημένες διαγνώσεις καταγράφεται:

–στις γυναίκες (σχεδόν οι 7 στις 10) με HIV/AIDS

-στα άτομα που μολύνθηκαν μέσω ετεροφυλοφιλικής σεξουαλικής επαφής (πάνω από 7 στους 10),

-στα άτομα ηλικίας μεγαλύτερης των 50 ετών κατά τη διάγνωση (λίγο λιγότεροι από 7 στους 10)

-στα άτομα αλλοδαπής εθνικότητας (πάνω από 6 στους 10).

Μόνο το 1 στα 2 (48,1%) περιστατικά HIV που διαγνώστηκαν το 2022 ξεκίνησε αντιρετροϊκή θεραπεία εντός 30 ημερών από τη στιγμή της διάγνωσης, ενώ οι 7 στους 10 (70,1%) άρχισαν να λαμβάνουν αγωγή εντός των 90 ημερών από τη διάγνωση.

Παγκόσμια Ημέρα HIV/AIDS – Αφήστε τις κοινότητες να ηγηθούν

Βήμα προόδου στη μάχη κατά του HIV/AIDS – Και έκτος ασθενής θεραπεύτηκε από τον ιό

 

 

 

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.