ΚΟΜΥ ΕΟΔΥ: Αντίστροφη μέτρηση για τη λήξη των συμβάσεων, θα υπάρξει συνέχεια;

Είναι οι άνθρωποι, που “έβαλαν πλάτη”, καθώς κλήθηκαν να σηκώσουν το βάρος της πανδημίας της COVID-19, εμβολιάζοντας τους πολίτες απ’ άκρη σ’ άκρη της χώρας και χορηγώντας εκατομμύρια δωρεάν rapid τεστ. Οι εκατοντάδες εργαζόμενοι στις ΚΟΜΥ (Κινητές Ομάδες Υγείας) του ΕΟΔΥ βλέπουν τις συμβάσεις τους να λήγουν στις 30 Νοεμβρίου, αλλά για την ώρα δεν φαίνεται να έχουν δρομολογηθεί οι νομοθετικές ρυθμίσεις, που θα εξασφαλίσουν την ανανέωση των συμβάσεών τους.

Η ανησυχία τους είναι έκδηλη, καθώς απομένουν ακόμη μόλις οκτώ ημέρες, μέχρι να δουν την πόρτα της εξόδου, και το Υπουργείο Υγείας προσπαθεί να βρει μια φόρμουλα, ώστε να λυθεί το ζήτημα, έστω και προσωρινά.

ΚΟΜΥ ΕΟΔΥ: Τι θα γίνει με τους συμβασιούχους

Το πρόγραμμα των Κινητών Ομάδων Υγείας ξεκίνησε το 2020 και αφορούσε σε δράσεις στο πλαίσιο της διαχείρισης της COVID-19, προσφέροντας σημαντικό έργο σε όλη την επικράτεια.

Το έργο χρηματοδοτήθηκε από ευρωπαϊκούς πόρους και έλαβε στη διάρκειά του συνολικά πέντε (5) παρατάσεις. Σύμφωνα με την τελευταία απόφαση – με δεδομένη και την επίσημη ανακοίνωση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για τη λήξη της πανδημίας – το πρόγραμμα ολοκληρώνεται στις 30.11.23.

Η αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη ανέλαβε την πρωτοβουλία τακτικών συναντήσεων με τον Πανελλήνιο Σύλλογο Εργαζομένων του ΕΟΔΥ, με τον σύλλογο εργαζομένων των ΚΟΜΥ του ΕΟΔΥ και με τον πρόεδρο και τον διευθύνοντα σύμβουλο του Οργανισμού, προκειμένου να βρεθεί λύση.

Συζητήθηκε στη Βουλή

Πριν από δύο μέρες η κα Αγαπηδάκη και ο αντιπρόεδρος της Βουλής, βουλευτής ΚΚΕ, Γιώργος Λαμπρούλης, συζήτησαν το θέμα στη Βουλή.

Η κα Αγαπηδάκη επανέλαβε ότι η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας και του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας βρίσκονται σε διαρκή συνεννόηση με τα σωματεία των εργαζομένων, προκειμένου να βρεθεί μια φόρμουλα για παράταση στη σύμβαση εργασίας τους, “προκειμένου να καλύψουν ανάγκες που έχουμε αυτόν τον χειμώνα”.

Ο ΕΟΔΥ και το Υπουργείο Υγείας τονίζουν ότι αναγνωρίζουν την προσφορά των εργαζομένων στις ΚΟΜΥ για την αντιμετώπιση της πανδημίας και αναζητούν τη βέλτιστη λύση.

Φαίνεται ότι υπάρχει η πρόθεση για αναζήτηση λύσης με πρόγραμμα – γέφυρα διάρκειας τριών μηνών, προκειμένου να υπάρχει απαραίτητος χρόνος, ώστε να αναπτυχθούν από κοινού με τον σύλλογο εργαζομένων των ΚΟΜΥ και τον Πανελλήνιο Σύλλογο Εργαζομένων ΕΟΔΥ οι λύσεις αξιοποίησής τους στις δομές υγείας.

Το εγχείρημα αυτό θα μπορούσε να χρηματοδοτηθεί και από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, αλλά είναι αβέβαιο, αν θα καλύπτει το σύνολο των εργαζομένων στις ΚΟΜΥ.

“Είναι πολλές οι κατηγορίες των εργαζομένων και δεν υπάρχει μία λύση, που να ταιριάζει για όλους”, ανέφερε η αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας στην ομιλία της, απορρίπτοντας τους ισχυρισμούς του κ. Λαμπρούλη περί εργασιακής ομηρίας των συμβασιούχων.

“Η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας κάνει κάθε δυνατή προσπάθεια, να βρεθεί λύση στο πρόβλημα των εργαζομένων των ΚΟΜΥ, όχι, όμως, για να δώσει μια οποιαδήποτε λύση. Δεν πρόκειται να κάνουμε κάτι στο γόνατο, γιατί η επιδίωξή μας είναι η πραγματική αναβάθμιση του συστήματος υγείας και όχι αθρόες προσλήψεις χωρίς λόγο, με μόνο στόχο τη δημιουργία εκλογικής πελατείας”, είπε, μεταξύ άλλων, η κα Αγαπηδάκη.

Διαβάστε επίσης

Πού μπορείτε να κάνετε δωρεάν rapid test, σήμερα Τετάρτη 22 Νοεμβρίου

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.