Στις προτεραιότητες του Υπουργείου Υγείας, ώστε ο ΕΟΦ να λειτουργεί εύρυθμα και ευέλικτα, καλύπτοντας τις ανάγκες όλων των πολιτών, αναφέρθηκε ο νέος πρόεδρος του Οργανισμού, στις πρώτες του δηλώσεις, που μας παραχώρησε. Ο γνωστός καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας του Ιατρικού Τμήματος στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, είναι από χθες το βράδυ ο νέος πρόεδρος του ΕΟΦ και ο διορισμός του ανοίγει μια νέα σελίδα στον πολύπαθο Οργανισμό.
Πρόκειται για έναν επιστήμονα, που τον γνωρίσαμε την περίοδο της πανδημίας της COVID-19, όταν με υπομονή μας εξηγούσε τα πάντα γύρω από τη δραστηριότητα του ιού SARS-CoV-2 και γύρω από τα εμβόλια. Επικοινωνιακός και πάντα ενημερωμένος, χωρίς να χάνει την ψυχραιμία του, ο κ. Μανωλόπουλος έλυνε πρόθυμα όλες μας τις απορίες.
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: Πρόεδρος με βαθιά γνώση του φαρμάκου
Βαθύς γνώστης του φαρμάκου, ασκεί τα καθήκοντά του στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο στην Αλεξανδρούπολη 24 χρόνια, από το 1999. Το όνομά του άρχισε να ακούγεται έντονα το τελευταίο διάστημα για τη συγκεκριμένη θέση του προέδρου του ΕΟΦ, που, να θυμίσουμε, ήταν «ακέφαλος» για πάνω από έναν μήνα μετά την απομάκρυνση του τέως προέδρου Δημήτρη Φιλίππου.
Ο ίδιος ο κ. Μανωλόπουλος όλο αυτό το διάστημα απέφευγε να συζητά τη φημολογία. Ώσπου αργά το βράδυ χθες βγήκε η επίσημη ανακοίνωση από το Υπουργείο Υγείας, στην οποία αναφερόταν η συγκρότηση του νέου διοικητικού συμβουλίου του Οργανισμού.
Πιο συγκεκριμένα η ανακοίνωση έλεγε: «Με απόφαση του Υπουργού Υγείας, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, διορίστηκε ως πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων ο Ευάγγελος Μανωλόπουλος, καθηγητής Φαρμακολογίας στην Ιατρική Σχολή του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης.
Αντιπρόεδρος Α’ ο Διομήδης Λυμπέρης, πτυχιούχος του Τμήματος Μαθηματικών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου στην Οργάνωση και στη Διοίκηση Υπηρεσιών Υγείας του Τμήματος Νοσηλευτικής του ΕΚΠΑ.
Αντιπρόεδρος Β’ ο Σπυρίδων Σαπουνάς, ιατρός ενδοκρινολόγος, με αρμοδιότητα ζητήματα επιστημονικών ερευνών και δράσεων.
Τακτικό Μέλος η Μαρία Κωνσταντή, καθηγήτρια Φαρμακολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, με αναπληρωτή τον Γεώργιο Παπαζήση, καθηγητή Φαρμακολογίας – Κλινικής Φαρμακολογίας στην Ιατρική Σχολή του ΑΠΘ.
Τακτικό Μέλος ο Γεώργιος Χαμηλός, καθηγητής Μικροβιολογίας – Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης, με αναπληρωτή τον Γεώργιο Βασιλόπουλο, καθηγητή Αιματολογίας – Μοριακής Ιολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας».
Οι πρώτες δηλώσεις του προέδρου του ΕΟΦ
Ο νέος πρόεδρος του ΕΟΦ φαίνεται να γνωρίζει ήδη τι απαιτεί ο νέος του ρόλος, η νέα του θέση.
Στις πρώτες του δηλώσεις μας είπε: «Είναι ένας νέος, σημαντικός ρόλος. Είναι πολύ αξιόλογο το ΔΣ. Ανυπομονώ να δουλέψω μαζί τους, ξέρουν καλά το φάρμακο».
Στην ερώτησή μας ποια είναι η προτεραιότητά του για τον Οργανισμό, επεσήμανε: «Θα ενημερωθώ για τις προτεραιότητες του Υπουργείου Υγείας, οι οποίες αφορούν στην αναδιοργάνωση του ΕΟΦ και στην εξωστρέφεια. Η εξωστρέφεια και η καλύτερη ενημέρωση είναι σημαντικά και εκεί στοχεύουμε. Είναι φλέγοντα τα θέματα ομαλής ροής των φαρμάκων στην αγορά. Ό,τι πρέπει να γίνει, θα γίνει. Ο ΕΟΦ εκτελεί την πολιτική του Υπουργείου Υγείας, θέλουμε όλοι το καλύτερο για τους πολίτες».
Όσο για το αν η επιλογή του αποτέλεσε έκπληξη για εκείνον, μας απάντησε: «Αρχικά ναι, ωστόσο πριν από την επίσημη ανακοίνωση προηγήθηκαν αρκετές συζητήσεις».
Αξίζει να σημειωθεί, ότι, σύμφωνα με πηγές από το Υπουργείο Υγείας, τον τελευταίο μήνα υπήρξαν αρκετοί επίδοξοι «μνηστήρες», οι οποίοι έθεσαν εαυτούς στη διάθεση του κ. Χρυσοχοΐδη για τη συγκεκριμένη θέση – «ηλεκτρική καρέκλα» για κάποιους.
Ήρεμη δύναμη
Ο κ. Ευάγγελος Μανωλόπουλος σπούδασε Βιολογία και έκανε διδακτορικό στη Φαρμακολογία στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Πάτρας, ενώ μέρος του διδακτορικού του έκανε και στην Ολλανδία. Στη συνέχεια έκανε μεταδιδακτορικές σπουδές στην Αμερική και στο Βέλγιο.
Έχει τρία παιδιά, τον 28χρονο Γιώργο από τον πρώτο του γάμο, την 13χρονη Αγγελική και τον 11χρονο Μηνά από τη δεύτερη σύζυγό του, οδοντίατρο στο επάγγελμα.
Όπως μας είπε, έχει πολλά ενδιαφέροντα. Αγαπά τις Τέχνες και ειδικά τον κινηματογράφο, ασχολείται χρόνια με τα σπορ και λατρεύει να διαβάζει λογοτεχνία.
Συνεργάτες και συμπατριώτες του μιλούν για εκείνον με πολύ καλά λόγια. Λένε ότι είναι άξιος επιστήμονας και ένας έντιμος και δίκαιος άνθρωπος, προσγειωμένος, με έντονο το αίσθημα του καθήκοντος, που τιμά την οικογένειά του και τις ρίζες του.
Τι θα αντιμετωπίσει
Χαρακτηριστικά που θα του χρειαστούν τις αμέσως επόμενες μέρες, οπότε ως νέος πρόεδρος του ΕΟΦ θα αναλάβει τα καθήκοντά του. Η συγκεκριμένη θέση συνοδεύεται από πολλές προκλήσεις, μία από τις οποίες είναι οι ελλείψεις φαρμάκων (χρόνιες και μη) και η απαγόρευση των εξαγωγών.
«Τον τελευταίο μήνα ο Οργανισμός παραπαίει», λένε άνθρωποι της αγοράς, που περιμένουν να δουν αν και πώς θα λειτουργήσει το νέο οργανόγραμμα του ΕΟΦ. Άλλωστε συχνά ο Υπουργός Υγείας αναφέρει ότι επίκεινται σαρωτικές αλλαγές στον Οργανισμό, με συγχωνεύσεις τμημάτων και όχι μόνο, ώστε να γίνει πιο ευέλικτος και σύγχρονος.
Επιπλέον ο κ. Χρυσοχοΐδης έχει ανακοινώσει ότι θα δημιουργήσει Οργανισμό ΗΤΑ για την αξιολόγηση φαρμάκων και τεχνολογιών, που θα ενσωματωθεί στον ΕΟΦ.
Το βιογραφικό του κ. Μανωλόπουλου
Ο Δρ. Ευάγγελος Μανωλόπουλος είναι καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας του Ιατρικού Τμήματος του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης (ΔΠΘ) στην Αλεξανδρούπολη και παράλληλα προσφέρει τις υπηρεσίες του στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης.
Έλαβε πτυχίο Βιολογίας το 1984 και διδακτορικό στη Φαρμακολογία από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Πάτρας το 1992. Εργάστηκε επίσης για έναν χρόνο στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Groningen, στην Ολλανδία (1989-1990).
Μεταξύ του 1992 και του 1995 πραγματοποίησε μεταδιδακτορική έρευνα στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Wisconsin στις ΗΠΑ. Στη συνέχεια εργάστηκε για 3 χρόνια (1995-98) στην Ιατρική Σχολή του Καθολικού Πανεπιστημίου της Λουβαίνης στο Βέλγιο.
Από τον Δεκέμβριο του 1998 ο Δρ. Μανωλόπουλος είναι μέλος ΔΕΠ της Ιατρικής Θράκης. Έχει συγγράψει 148 δημοσιεύσεις, συμπεριλαμβανομένων δύο στο New England Journal of Medicine, που έχουν συνολικά λάβει περισσότερες από 4.600 αναφορές (Hfactor 36). Τα τρέχοντα επιστημονικά του ενδιαφέροντα επικεντρώνονται στην εξατομικευμένη ιατρική και στην ιατρική ακριβείας και περιλαμβάνουν βασική, μεταφραστική και κλινική έρευνα στη φαρμακογονιδιωματική, επιγενετική φαρμάκων που χρησιμοποιούνται σε καρδιολογικά νοσήματα, αντιπηκτική θεραπεία, διαβήτη, ογκολογία και ψυχιατρικές παθήσεις. Έχει λάβει συνολικά πάνω από 3 εκατομμύρια ευρώ σε ανταγωνιστικές χρηματοδοτήσεις για την έρευνά του. Επίσης ο κ. Μανωλόπουλος είναι:
– Υπεύθυνος της Μονάδας Θεραπευτικής Μέτρησης Φαρμάκων και Απαγορευμένων Ουσιών του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης (ΠΓΝΑ).
– Διευθυντής του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών του ΔΠΘ «Κλινική Φαρμακολογία και Θεραπευτική», που έχει ιδρυθεί το 2006.
– Διευθυντής και Επιστημονικός Υπεύθυνος του «Κέντρου Αριστείας Φαρμακολογικών Μελετών και Ιατρικής Ακριβείας» (IMPReS) του ΔΠΘ.
– Μέλος του ΔΣ της Ελληνικής Εταιρείας Βασικής και Κλινικής Φαρμακολογίας (όπου έχει διατελέσει και πρόεδρος 2017-2021).
– Μέλος Επιστημονικού Συμβουλίου του ΠΓΝΑ (2005 – 2015).
– Μέλος της Επιτροπής Ηθικής και Δεοντολογίας (υπεύθυνος αξιολόγησης κλινικών πρωτοκόλλων) του ΠΓΝΑ (2007-2015).
– Μέλος Επιτροπής Φαρμάκων του ΠΓΝΑ (2005-2011).
– Αν. μέλος του ΔΣ του ΔΟΑΤΑΠ (2020-2022).
– Past president of the European Society for Pharmacogenomics and Personalised Therapy (διετέλεσε πρόεδρος 2020-2022).
– Εκπρόσωπος της Ελλάδας στην European Association of Clinical Pharmacology and Therapeutics (συνεχώς τα τελευταία 12 χρόνια).
– Μέλος στο Editorial Board των: British Journal of Clinical Pharmacology, European Journal of Clinical Pharmacology, Pharmacogenomics.
– Αξιολογητής συνεργατικών ερευνητικών προτάσεων, που υποβλήθηκαν στην Ευρωπαϊκή Ένωση (2007 – 2022) και σε αρκετούς άλλους ελληνικούς και διεθνείς Οργανισμούς τα τελευταία 20 χρόνια.
– Κατά τη διάρκεια της πανδημίας του SARS-CoV2 ο Δρ. Μανωλόπουλος έστρεψε το ενδιαφέρον του στη μελέτη του κορωνοϊού και στην παρακολούθηση των σχετικών εξελίξεων. Έχει, μάλιστα, δημοσιεύσει ήδη 3 εργασίες για πιθανούς τρόπους έγκαιρης διάγνωσης και φαρμακολογικής αντιμετώπισης της σύγχρονης αυτής μάστιγας, ενώ καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας έδωσε καθημερινά τον αγώνα της ορθής ενημέρωσης του κοινού για θέματα εμβολίων και φαρμάκων, μέσα από δεκάδες τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές συνεντεύξεις και άρθρα σε εφημερίδες.
Διαβάστε επίσης
Ο καθηγητής φαρμακολογίας Ευάγγελος Μανωλόπουλος νέος πρόεδρος του ΕΟΦ