Επίτροπος Υγείας σε Μ.Χρυσοχοΐδη για κακοκαιρία Daniel: Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα στηρίξει στην Ελλάδα

Η Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων, Στέλλα Κυριακίδου, είχε επικοινωνία με τον Υπουργό Υγείας, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, στην οποία τόνισε ότι η Κομισιόν θα σταθεί δίπλα στην Ελλάδα για στήριξη μετά τις πλημμύρες που έπληξαν τη χώρα.

«Σε επικοινωνία που είχα με τον υπουργό Υγείας της Ελλάδας Mιχάλη Χρυσοχοΐδη συζητήσαμε για τις άμεσες ανάγκες που υπάρχουν μετά τις καταστροφικές πλημμύρες, σε θέματα που αφορούν τον τομέα της Υγείας. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα σταθεί δίπλα στην Ελλάδα για στήριξη» αναφέρει η κ. Κυριακίδου με ανάρτησή της στην πλατφόρμα Χ.

Στο μεταξύ, εννέα ημέρες μετά την σαρωτική κακοκαιρία Daniel, με τα εκατοντάδες σπίτια και τις καλλιέργειες να παραμένουν βυθισμένα κάτω από τα στάσιμα νερά, στη Θεσσαλία, όπως και χιλιάδες νεκρά ζώα, άρχισαν να εμφανίζονται τα πρώτα κρούσματα γαστρεντερίτιδας, προκαλώντας έντονη ανησυχία στις υγειονομικές υπηρεσίες για τα μολυσμένα νερά και τα νεκρά ζώα.

Περιστατικά γαστρεντερίτιδας 

Με τον κίνδυνο έξαρσης επιδημιών όπως της γαστρεντερίτιδας, της λεπτοσπείρωσης και του ιού του Δυτικού Νείλου και το υπουργείο υγείας αλλά και τον ΕΟΔΥ, να εφιστούν συνεχώς την προσοχή των πληγέντων από τις πλημμύρες για μη κατανάλωση του νερού στη Θεσσαλία, δυστυχώς εμφανίστηκαν τα πρώτα περιστατικά γαστρεντερίτιδας.

Οι πληροφορίες μάλιστα αναφέρουν ότι σε κάποιες περιπτώσεις χρειάστηκε και η νοσηλεία των πασχόντων σε νοσοκομεία και κέντρα υγείας με τους ειδικούς να διερευνούν αν τα κρούσματα αφορούν ιογενή ή άλλης μορφής γαστρεντερίτιδα.

Οι φόβοι για την δημόσια Υγεία

Το Υπουργείο Υγείας με αλλεπάλληλες ανακοινώσεις και εγκυκλίους εφιστά την προσοχή των τοπικών υγειονομικών φορέων αλλά και των επαγγελματιών υγείας, με στόχο την προστασία των πολιτών από επικίνδυνες μολυσματικές ασθένειες στις πληγείσες περιοχές.

Μάλιστα κατά τόπους υγειονομικές υπηρεσίες εστιάζουν σε δύο βασικά προβλήματα σε ό,τι αφορά στη δημόσια υγεία την επόμενη ημέρα της κακοκαιρίας Daniel: Τα μολυσμένα νερά και τα νεκρά ζώα.

Στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας πραγματοποιούνται έλεγχοι για την ποιότητα του νερού και οι πολίτες καλούνται να συμμορφώνονται με τις συστάσεις των τοπικών αρχών. Το χρονικό διάστημα που θα απαιτηθεί μέχρι το νερό να είναι πόσιμο στις πληγείσες περιοχές θα φανεί από τις αναλύσεις και δεν είναι ίδιο για κάθε περιοχή. Συνεπώς, μέχρι οι πολίτες να λάβουν διαβεβαίωση ότι το νερό είναι πόσιμο πρέπει να προτιμούν το εμφιαλωμένο.

Σύμφωνα με τον Καθηγητή Υγιεινής και Επιδημιολογίας, Χρήστο Χατζηχριστοδούλου, ο οποίος συντονίζει την επιχειρησιακή δράση του Συντονιστικού Κέντρου Δημόσιας Υγείας στη Θεσσαλία, τα πρώτα δείγματα από το δίκτυο ύδρευσης έχουν φτάσει στο εργαστήριο του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας από το Σάββατο και χθες έφτασαν δείγματα από την ευρύτερη περιοχή της Λάρισας. Σήμερα είναι προγραμματισμένη η λήψη δειγμάτων από Καρδίτσα και Βόλο όπου θα γίνει επιτόπια επίσκεψη με κλιμάκιο.

Σε εγκύκλιο που απέστειλε στους επαγγελματίες υγείας η Γενική Γραμματέας Δημόσιας Υγείας, Φωφώ Καλύβα, σημειώνει τη σημασία έγκαιρης αναγνώρισης και εργαστηριακού ελέγχου πιθανών κρουσμάτων λεπτοσπείρωσης. Πρόκειται για μικροβιακή λοίμωξη, που προκαλείται από τον μικροοργανισμό λεπτόσπειρα (Leptospira spp) και παρατηρείται σε ανθρώπους και ζώα. Το υγρό περιβάλλον και η παρουσία οργανικών υλικών συντελούν στην παρατεταμένη επιβίωση του μικροβίου.

Η λεπτόσπειρα μπορεί να μεταδοθεί όταν ούρα ή ιστοί μολυσμένου ζώου έρθουν σε επαφή με βλεννογόνους (των οφθαλμών, της μύτης και του στόματος) ή με λύσεις συνεχείας του δέρματος. Επίσης, η μετάδοση μπορεί να γίνει έμμεσα όταν ο άνθρωπος έρθει σε επαφή με μολυσμένο από ούρα περιβάλλον (κολύμπι ή έκθεση σε μολυσμένα νερά, κατάποση μολυσμένης τροφής).

Η κα Καλύβα σημειώνει στην εγκύκλιό της ότι κρίνεται σκόπιμη η επαγρύπνηση των επαγγελματιών υγείας και για τις περιπτώσεις αντιμετώπισης επιμόλυνσης τραυμάτων από βακτήρια, όπως ο σταφυλόκοκκος και ο στρεπτόκοκκος και μυκητιάσεις.

Πηγή φωτό: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης

Ελλείψεις φαρμάκων: Ο ΕΟΦ, οι συνδικαλιστές και τα λουκέτα στις φαρμακαποθήκες

Υπουργείο Υγείας: Ποια μεταδοτικά νοσήματα απειλούν τις πληγείσες περιοχές – Οδηγίες

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.