Σε ριζικές αλλαγές στον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), προχωρά το Υπουργείο Υγείας. Μετά την τοποθέτηση του καθηγητή Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Στέλιου Ορφανού, στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου, έρχεται και η αντικατάσταση του καθηγητή Θεοκλή Ζαούτη. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του HealthStories, στη θέση του προέδρου του ΕΟΔΥ αναμένεται να τοποθετηθεί άμεσα, πιθανόν και αύριο, ο καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας Χρήστος Χατζηχριστοδούλου.
Ο κ. Χατζηχριστοδούλου, αποτελεί αναμφίβολα επιστημονική αξία εγνωσμένου κύρους και προσφοράς όχι μόνο στην περιοχή της Θεσσαλίας αλλά και ολόκληρης της χώρας, με διεθνή εμβέλεια. Είναι ο γιατρός, που έβαλε τις βάσεις σε τοπικό επίπεδο για την οργανωμένη μελέτη και ανάλυση της Επιδημιολογίας, πολύ πριν ο κορωνοϊός εισβάλει στη ζωή μας.
Το ερευνητικό έργο του είναι πλούσιο, αφορά κατά κύριο λόγο στην υγιεινή και στην επιδημιολογία, στην πρόληψη των λοιμωδών νοσημάτων και στην επιδημιολογική επιτήρηση και διερεύνηση επιδημιών.
Είναι πρόεδρος και ιδρυτικό μέλος της Εταιρείας Δημόσιας Υγείας και Περιβαλλοντικής Υγιεινής, του Φόρουμ Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Ιατρικής και του Ευρωπαϊκού Επιστημονικού Σωματείου για την υγεία και για την υγιεινή στις θαλάσσιες μεταφορές.
Παράλληλα από την αρχή της πανδημίας είναι μέλος της ομάδας εργασίας των εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας για την COVID-19.
Αλλαγές στον ΕΟΔΥ
Σημειώνεται πως οι αλλαγές, που έγιναν πρόσφατα (με τροπολογία που κατέθεσε το Υπουργείο Υγείας, στις 27/7/2023), περιλαμβάνουν την κατάργηση των θέσεων των ενεργών αντιπροέδρων ΔΣ, οι οποίες δημιουργήθηκαν για πρώτη φορά το 2019. Επιπλέον καταργείται η Γενική Διεύθυνση Πληροφορικής & Ηλεκτρονικής Υγείας.
Οι νέες διατάξεις προβλέπουν αλλαγή στο μοντέλο διοίκησης του ΕΟΔΥ, με βασικό άξονα τον διαχωρισμό ανάμεσα στο διοικητικό και στο επιστημονικό του έργο.
Συγκεκριμένα, με το άρθρο 3 της τροπολογίας, τα όργανα διοίκησης του ΕΟΔΥ είναι το Διοικητικό Συμβούλιο (ΔΣ), ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου και ο διευθύνων σύμβουλος, ο οποίος θα είναι μόνιμης και αποκλειστικής απασχόλησης.
Η επιλογή του διευθύνοντος σύμβουλου θα γίνεται απευθείας από τον Υπουργό Υγείας, με αποκλειστικό κριτήριο τα τυπικά του προσόντα, σύμφωνα με το νέο νόμο:
Θα πρέπει να είναι κάτοχος πτυχίου στο γνωστικό αντικείμενο των επιστημών υγείας, καθώς και μεταπτυχιακού και διδακτορικού διπλώματος σε γνωστικό αντικείμενο συναφές με τους σκοπούς του άρθρου 2, ΑΕΙ της ημεδαπής ή ισότιμου πτυχίου και τίτλου, αντίστοιχα, από ακαδημαϊκό ίδρυμα της αλλοδαπής αναγνωρισμένο κατά την κείμενη νομοθεσία, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά.
Επίσης αναβαθμίζονται: ο Εθνικός Μηχανισμός Επιδημιολογικής Επιτήρησης, το σύστημα ετοιμότητας και αντιμετώπισης έκτακτων αναγκών δημόσιας υγείας, καθώς και η ενίσχυση της επιχειρησιακής ετοιμότητας του ΕΟΔΥ.
Διαβάστε επίσης
Έκθεση ΕΟΔΥ 28/8-3/9: Άλλοι 37 θάνατοι από COVID
Άρθρο Παρέμβαση: Ο αποφασιστικός Μιχάλης Χρυσοχοΐδης