Διακομιδή ασθενών: Καταγγελίες ΠΟΕΔΗΝ για εκμετάλλευση από ιδιωτικές εταιρείες αντί του ΕΚΑΒ

Υψηλά κόστη για τους πολίτες, που αφορούν σε δευτερογενείς διακομιδές, καταγγέλλει η η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ). Όπως επισημαίνει σε σχετική ανακοίνωση, πολλά νοσοκομεία εκχωρούν τις δευτερογενείς διακομιδές σε ιδιωτικά ασθενοφόρα, αντί για το ΕΚΑΒ, οι οποίες αναλαμβάνουν έναντι υψηλής αμοιβής τις διακομιδές αυτών των ασθενών.

Η ΠΟΕΔΗΝ σημειώνει ότι οι ιδιωτικές εταιρείες ασθενοφόρων εκμεταλλεύονται την διαχειριστική ανεπάρκεια του ΕΚΑΒ, λόγω έλλειψης πληρωμάτων ασθενοφόρων και οχημάτων και την αδυναμία των νοσοκομείων να διενεργήσουν τις δευτερογενείς διακομιδές, λόγω κατάργησης των θέσεων οδηγών στους Οργανισμούς των Νοσοκομείων.

ΠΟΕΔΗΝ για δευτερογενείς διακομιδές και ΕΚΑΒ

Συμπληρώνει ακόμη ότι τα ιδιωτικά ασθενοφόρα αναλαμβάνουν παράνομα τις δευτερογενείς διακομιδές καθότι το ισχύον θεσμικό πλαίσιο επιτρέπει τη λειτουργία ασθενοφόρων σε κλινικές και ασφαλιστικούς οργανισμούς για δικαιούχους και μόνο για ασθενείς που είναι συμβεβλημένοι με αυτούς.

«Η εκχώρηση των δευτερογενών διακομιδών στον ιδιωτικό τομέα γίνεται στη συνέχεια της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου που κυρώθηκε με νόμο με την οποία εμπλέκονται στις πρωτογενείς επείγουσες διακομιδές οι ένστολοι, οι υπάλληλοι των Δήμων και στις περιοχές ευθύνης των Κέντρων Υγείας το πάσης φύσεως υγειονομικό προσωπικό του Κέντρου Υγείας.
Υπάρχουν καταγγελίες απ’ όλη την Ελλάδα ότι διενεργούνται διακομιδές από ενστόλους με πέντε ώρες εκπαίδευση χωρίς να γνωρίζουν να παρέχουν Πρώτες Βοήθειες και τη λειτουργία των ασθενοφόρων καθώς επίσης και από το πάσης φύσεως υγειονομικό προσωπικό των Κέντρων Υγείας το οποίο ποτέ δεν έχει κάνει διακομιδές ούτε έχει εκπαιδευτεί γι’ αυτό», επισημαίνει η ανακοίνωση.

Τα προβλήματα

Η ΠΟΕΔΗΝ καταγγέλλει παράλληλα πως από τις διακομιδές, που πραγματοποιούνται με αυτόν τον τρόπο, χωρίς την συμμετοχή πληρωμάτων ασθενοφόρων – διασωστών έχουν συμβεί τραγελαφικές καταστάσεις με μεγάλη επικινδυνότητα για διακομιζόμενους ασθενείς. Οι Υγειονομικοί που συμμετέχουν στις διακομιδές, παρά τη θέλησή τους, χωρίς να έχουν τη σχετική εκπαίδευση που απαιτείται (απόφοιτοι σχολής ΙΕΚ ΕΚΑΒ), ανησυχούν για την εμπλοκή τους σε δικαστικές προσφυγές συγγενών και ασθενών.

Τέλος η Ομοσπονδία καλεί τον Υπουργό Υγείας να καταργήσει άμεσα την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, που κυρώθηκε με νόμο, να ενισχύσει το ΕΚΑΒ με πληρώματα ασθενοφόρων και οχήματα, να μονιμοποιήσει τους Συμβασιούχους όπως πρέπει να γίνει με όλους τους Συμβασιούχους που εργάζονται στη Δημόσια Υγεία και για τις δευτερογενείς διακομιδές να τις αναλάβουν τα Νοσοκομεία με την σύσταση ξανά των οργανικών θέσεων ΔΕ Οδηγών και την πρόσληψη επαρκούς αριθμού.

Διαβάστε επίσης

Πάσχω από γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, μπορώ να πίνω καφέ;

Οστεονέκρωση των γνάθων: μια επιπλοκή από τη λήψη φαρμάκων

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.