Μ. Χρυσοχοΐδης: Οι ελλείψεις, οι προσλήψεις και οι νέες μεταρρυθμίσεις στα χέρια του νέου Υπουργού Υγείας

Αλλαγή σκυτάλης σήμερα στο Υπουργείο Υγείας. Στις 15:00μμ θα γίνει η τελετή παράδοσης – παραλαβής και η νέα πολιτική ηγεσία υπό τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη αναλαμβάνει τα νέα της καθήκοντα. Ο κ. Μιχάλης Χρυσοχοΐδης καλείται να αντιμετωπίσει πολλά σημαντικά ζητήματα, όπως, μεταξύ άλλων, οι ελλείψεις σε φάρμακα, οι προσλήψεις προσωπικού στα νοσοκομεία και οι νέες μεταρρυθμίσεις στο ΕΣΥ.

- Advertisement -

Ο νέος Υπουργός Υγείας έχει μεγάλη εμπειρία από διάφορα Υπουργεία, αλλά πρώτη φορά κάθεται στην… ηλεκτρική, για πολλούς, καρέκλα του Υγείας, ενός από τα πιο σημαντικά Υπουργεία για τους πολίτες. Εδώ σημαντική αναμένεται να είναι η συμβολή της νέας αναπληρώτριας Υπουργού Ειρήνης Αγαπηδάκη – που θήτευσε στο Υπουργείο τα τελευταία τέσσερα χρόνια από τη θέση της γενικής γραμματέως Δημόσιας Υγείας – αλλά και άλλων έμπειρων στελεχών, που θα τον πλαισιώσουν, εξηγώντας του τα θέματα ανά περίπτωση.

Οι μεταρρυθμίσεις, που έχει προαναγγείλει ο πρωθυπουργός, θα πρέπει να προχωρήσουν με διαδικασίες express. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει πολλάκις επισημάνει τη μεγάλη σημασία, που δίνει στον τομέα της Υγείας. Όπως έχει δηλώσει, είναι προσωπική του προτεραιότητα για την επόμενη τετραετία.

Φάρμακα, ελλείψεις, clawback 

Ένα από τα μείζονα θέματα, που η νέα πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας πρέπει να “τρέξει”, είναι οι ελλείψεις φαρμάκων, αλλά και το clawback. Όσον αφορά στις ελλείψεις, οι προσπάθειες, που γίνονται τους τελευταίους μήνες, δεν επαρκούν, για να λύσουν τα προβλήματα, που ενσκύπτουν με ορισμένα φάρμακα ευρείας χρήσης.

- Advertisement -

Όσο για το clawback, παραμένει μια “καυτή πατάτα” (και) για το νέο Υπουργό, καθώς οι φαρμακευτικές εταιρείες και τα διαγνωστικά εργαστήρια περιμένουν… στη γωνία να δουν τι θα γίνει – εάν, κάποια στιγμή, μειωθεί ή καταργηθεί.

Κάνουν λόγο για “μεγάλη πληγή”, για υπέρογκα ποσά, τα οποία αδυνατούν να συνεχίσουν να πληρώνουν.

Προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτών

Το προσεχές διάστημα αναμένονται 10.000 προσλήψεις στην Υγεία, οι οποίες θα καλύψουν κάποια από τα – πολλά – κενά στα νοσοκομεία, στα Κέντρα Υγείας και στο ΕΚΑΒ.

Οι αποχωρήσεις λόγω συνταξιοδοτήσεων και οι αυξανόμενες ανάγκες σε προσωπικό, προκειμένου να “ρολάρει” το σύστημα, καθιστούν άμεση την ανάγκη για προσθήκη γιατρών, νοσηλευτών και γενικού προσωπικού. Η ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού θα συμβάλει στην καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών, καθώς θα μειώσει τους χρόνους αναμονής.

Η ψηφιοποίηση των υπηρεσιών Υγείας

Σε αυτή την κατεύθυνση, βέβαια, αναμένεται να συμβάλει τα μέγιστα και η ψηφιοποίηση των υπηρεσιών Υγείας, που θα βελτιώσει την καθημερινότητα των πολιτών. Ένα έργο που ξεκίνησε την προηγούμενη τετραετία και ήδη “έχει λύσει τα χέρια” πολλών ασθενών και όχι μόνο.

Η ψηφιοποίηση είναι ένα πολύτιμο εργαλείο, τη χρησιμότητα του οποίου εξάρουν πολλά στελέχη της κυβέρνησης. Όπως λένε, θα μειώσει τον χρόνο διεκπεραίωσης ιατρικών πράξεων, καθώς και τους χρόνους αναμονής στα νοσοκομεία.

Σε αναμονή οι συνδικαλιστές

Την ίδια ώρα οι συνδικαλιστές περιμένουν να δουν τι από όλα αυτά θα γίνει και τι όχι, για να αντιδράσουν.

Οι άνθρωποι της πρώτης γραμμής, που ξέρουν καλά τις “μαύρες τρύπες” του ΕΣΥ, πιέζουν το τελευταίο διάστημα για αλλαγές, απειλώντας να περάσουν άμεσα στην επίθεση, εάν δεν υλοποιηθούν οι προεκλογικές δεσμεύσεις.

Η ΠΟΕΔΗΝ, η ΕΙΝΑΠ και η ΟΕΝΓΕ έχουν δηλώσει ότι θα προχωρήσουν σε σειρά κινητοποιήσεων και ετοιμάζονται να ασκήσουν σκληρή κριτική στη νέα ηγεσία του Υπουργείου Υγείας.

Μ. Χρυσοχοΐδης: Οι νέες προκλήσεις

Όσοι έχουν συνεργαστεί στο παρελθόν, πάντως, με το νέο Υπουργό Υγείας, γνωρίζουν ότι πρόκειται για έναν άνθρωπο ιδιαίτερα δυναμικό, που δεν διστάζει να βάλει “βαθιά το μαχαίρι στο κόκαλο”.

Ήδη έχει ενημερωθεί αρμοδίως για τις προτεραιότητες, που συμπεριλαμβάνονται στον μπλε φάκελο, τον οποίο θα παραλάβει από τον πρωθυπουργό αύριο στο Υπουργικό Συμβούλιο.

Ο κ. Χρυσοχοΐδης αναγνωρίζει ότι ο τομέας, που ανέλαβε, δεν του είναι οικείος και δείχνει να αντιλαμβάνεται πλήρως το τσουνάμι των αλλαγών, που επίκεινται, καθώς και το “βάρος” της νέας του θέσης. Επιπλέον έχει αποδείξει ότι δεν τον τρομάζει το όποιο πολιτικό κόστος…

Η μόνη σχέση με τον χώρο είναι η ενασχόλησή του με ζητήματα κοστολόγησης φαρμάκων, πριν από πολλά χρόνια, όταν ακόμη ήταν Υφυπουργός Εμπορίου, στην κυβέρνηση του Ανδρέα Παπανδρέου (1994-1996), με Υπουργό τον Κώστα Σημίτη.

Διαβάστε επίσης

Θεσμοθετείται η Διαιτολογική Πράξη για προστασία των πολιτών από επιτήδειους – Το αγκάθι στην επιτροπή του ΚΕΣΥ

Καινοτόμος θεραπεία για το πολλαπλό μυέλωμα διαθέσιμη στην Ελλάδα

 

 

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.