Ενίσχυση της παραγωγής εμβολίων και επιτάχυνση των εμβολιασμών θα επιδίωξει η Ευρώπη

Ενίσχυση της παραγωγής εμβολίων και βελτίωση του εμβολιαστικού ρυθμού κατά της Covid-19 είναι οι άξονες στους οποίους θα κινηθεί η ευρωπαϊκή στρατηγική κατά της πανδημίας, όπως συμφώνησαν οι ηγέτες των 27 κατά τη χθεσινή τηλεδιάσκεψη κορυφής.

«Είναι ζωτικής σημασίας να συνεχίσουμε τις προσπάθειες για την βελτίωση της παραγωγής εμβολίων στην Ευρώπη και για την βελτίωση της ικανότητάς μας να προμηθεύουμε (εμβόλια) στις χώρες μέλη… Αυτή είναι η απόλυτη προτεραιότητά μας και είμαστε πλήρως αφοσιωμένοι στον στόχο αυτόν μαζί με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή», δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Charles Michel.

Όπως αναφέρεται στο κείμενο που εκδόθηκε μετά τη σύνοδο, «η επιτάχυνση της παραγωγής, της παράδοσης και της διάθεσης εμβολίων παραμένει ουσιαστικής σημασίας και επείγει για την αντιμετώπιση της κρίσης. Οι προσπάθειες προς τον σκοπό αυτό πρέπει να ενταθούν περαιτέρω. Αναγνωρίζουμε τη σημασία των παγκόσμιων αλυσίδων αξίας και επιβεβαιώνουμε εκ νέου ότι οι εταιρείες πρέπει να διασφαλίζουν την προβλεψιμότητα της παραγωγής των εμβολίων και να τηρούν τις συμβατικές προθεσμίες παράδοσης».

Η Ευρώπη αναγνωρίζει ότι η «η επιδημιολογική κατάσταση παραμένει σοβαρή, μεταξύ άλλων υπό το πρίσμα των δυσκολιών που δημιουργούν οι παραλλαγές του ιού».

Ως εκ τούτου, «οι περιορισμοί, μεταξύ άλλων όσον αφορά τα μη αναγκαία ταξίδια, θα πρέπει να διατηρηθούν προς το παρόν, με ταυτόχρονες προετοιμασίες για μια κοινή προσέγγιση όσον αφορά τη σταδιακή άρση των περιορισμών, ώστε να εξασφαλιστεί ο συντονισμός των προσπαθειών όταν η επιδημιολογική κατάσταση επιτρέψει τη χαλάρωση των ισχυόντων μέτρων».

Με δεδομένα τα παραπάνω, οι 27 συμφωνησαν ότι οι νομοθετικές και τεχνικές εργασίες για
διαλειτουργικά ψηφιακά πιστοποιητικά COVID-19 θα πρέπει να προωθηθούν επειγόντως.

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.